Güncelleme Tarihi:
Bakan Çelik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen bayramlaşma töreninde, tarım ve hayvancılıkta ilgili yeni düzenlemeler yaptıklarını söyledi.
Tarımda 150 milyarlık hasılanın 450 milyar liraya çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Çelik, daha çok ekip, daha çok üreteceklerini dile getirdi.
Yurt genelindeki toprakların tamamının tarıma kazandırılmasının planlandığını anlatan Çelik, suyun da ülkenin önemli meselelerinden biri olduğunu kaydetti. Sulama meselesini bir, iki yıl içerisinde kökten çözeceklerini dile getiren Çelik, "Çiftçimizi elektrikli sulamaya mahkum eden anlayıştan kurtaracağız. Bir taraftan sulama kanalları ve toplulaştırma birlikte bittiği zaman verimde de büyük artış olacak ama sulamaları bizim Harran Ovası'nda olduğu gibi 'ver gitsin' şeklinde değil, bilinçli tarım yapacağız. Damlama sulama olacak. Suda tasarruf yapacağız, toprağımızı bereketlendireceğiz verimi, arttıracağız. Odalar, birlikler ve bakanlık bütün imkanlarını bilinçli tarım için seferber edecek." diye konuştu.
Tarımsal desteklemelerle ilgili yeni kararlar aldıklarını vurgulayan Çelik, "Artık yılda bir müracaat, iki tarımsal destek olacak. Önümüzdeki yıldan itibaren ekim ve hasat döneminde iki destek olacak. Bunun dışındaki destekleri bu iki destek etrafında toparlayacağız. Böylece çiftçi kardeşimiz, ne aldığını bilecek. Kooperatif borçları var. Onlarla ilgili yapılandırma çalışmalarımız var. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı son aşamaya getirdik." şeklinde konuştu.
Sulamadaki dağınıklığı ortadan kaldıracaklarını anlatan Çelik, "Sulamayı da derli toplu bir hale geleceğiz. En önemli adımlardan bir tanesi de ürün borsası dediğimiz ürün senedi. Ürettiklerinizi inşallah lisanslı depoya yerleştireceğiz. Çiftçiye fiyat ne zaman işinize geliyorsa o zaman ürünlerini satma imkanı vereceğiz. 10 yıl sonra fiyatlar güzel, o zaman satacaksınız. Fiyatlar iyi değilse, imkanları varsa, bir ay sonra daha iyiyse o zaman ürünlerini satma imkanına kavuşacaklar. Bunu senetlerin ürün piyasasına çıkmasıyla gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.
"KÜPE SORUNUNU ORTADAN KALDIRIYORUZ"
Çelik, hayvancılıkla ilgili de bazı düzenlemeler yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Hayvancılık yapan kardeşlerimiz ve işletmeleri olan kardeşlerimizle ilgili de yeni düzenlemelerimiz var. Küpe sorununu ortadan kaldırıyoruz, küpeyle ilgili ciddi oluşmuş cezalar var, bunların hepsini affediyoruz, her hayvan kayıtlı hale getirilecek. Hayvancılıkla ilgili bir tesis yapacaksınız ama mevcut mevzuat inşaat harçlarını çıkarıyor, bu harçları da ortadan kaldırıyoruz. Hayvancılığı geliştirmek için inşaat ruhsat harçlarının ödenmeyeceği yasal düzenlemeyi Meclis'e göndermiş bulunmaktayız. GAP, Türkiye'nin tahıl ambarı, bunu geliştirecek düzenlemeleri yapmaya devam edeceğiz."