Bakan Çelik: "İşsizlik yüzde 9.9"

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çelik: İşsizlik yüzde 9.9
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 16:43

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “2007 yılı sonu itibarıyla yüzde 9.9 civarında işsizlik oranıyla karşı karşıyayız” dedi.

Bakan Çelik, Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) İzmir İl Müdürlüğünün çeşitli kuruluşlarla iş birliği yaparak hazırladığı Mesleki Eğitim Projeleri'nin açılış törenine katıldı.
Çelik, PETKİM Eğitim Kültür Merkezi'ndeki törende, Türkiye'nin kritik bir coğrafyada çok ciddi sosyal olaylarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Toplumda yaşanan sosyal sorunların çoğunun “iş, aş” temeline dayanan, bireysel ekonomik sorunlar olduğunun görüleceğini ifade eden Çelik, bireyin ekonomik sorunlarının aşılması durumunda sosyal sorunların da aşılmış olacağını belirtti.

İşsizliğin tüm dünyanın sorunu olduğunu, dünyada 500 milyon insanın işsiz olduğunu kaydeden Çelik, şöyle konuştu:
“Gelişmiş ülkeler açısından bakarsanız, AB'de işsizlik oranı yüzde 7-8 civarında. Türkiye'ye baktığımızda da 2007 yılı sonu itibarıyla yüzde 9.9 civarında işsizlik oranıyla karşı karşıyayız. Ülkemizde 2000 yılına baktığımızda ise işsizlik oranını yüzde 6.5 olarak görüyoruz. Ama bu oran, cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinin yaşandığı 2001-2002 yıllarında yüzde 10.5'lere kadar çıktı. Şimdi hükümet olarak 5 yıldır makro düzeyde pekçok alanda iyileştirmeler yapılmasına rağmen, işsizlik oranının yüzde 10.5'lerden çok ciddi şekilde ancak yüzde 9.9'lara gerileyebildiğini görüyoruz.”

Bakan Çelik, işsizlik oranındaki gerilemenin doğru değerlendirilebilmesi için Türkiye'nin şartlarının da bilinmesi gerektiğini söyledi.

Enflasyon yüzde 75'lerden yüzde 11'lere gerilerken işsizliğin aynı ölçüde düşmemesinin Türkiye'nin bazı temel gerçeklerinden kaynaklandığını bildiren Çelik, Türkiye'de öncelikle her yıl 800 bin gencin çalışma yaşına geldiğine ve bunlardan 400 bininin iş talebinde bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin büyük bir yapısal dönüşüm içinde olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:
“Son 5 yılda 1.5 milyonun üzerinde bir nüfus kırsaldan kente göç etti. Ayrıca yaşanan teknolojik gelişmeler, emeğe ihtiyacı azalttı. Bu hususlar, Türkiye'de işsizliğin aşağı çekilmesini zorlaştıran unsurlardır. Bunlar zorlaştırıyor diye bizim çalışmadan geri durmamız söz konusu değildir. Hep birlikte, el birliğiyle burada örneğini gördüğümüz gibi bu sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor.”

-SOSYAL GÜVENLİK REFORMU-

Bakan Çelik, Türkiye'nin bu sorunları aşabilmesi için öncelikle istikrarlı yönetim anlayışını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin 1970, 80 ve 90'lı yılları kayıp yıllar olarak geçirdiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
“Türkiye'de 1992-2002 arasında kalkınma hızımız yüzde 2.6. Oysa yılda yüzde 5.5 büyüdüğünde sadece iş gücüne mevcut katılanlara iş verebiliyorsun. İşimizin zorluğunu görüyorsunuz. Türkiye yüzde 5.5 büyürse ancak mevcudu kurtarabiliyor. Bunun üzerinde büyürseniz ancak o zaman stokları azaltabilirsiniz.

Oysa biz geçmişte ne yanlışlar yapmışız. Şimdi 2 milyon 290 bin kişi diyor ki 'Biz iş istiyoruz' ama diğer taraftan 2 milyon 135 bin kişi de 38 yaşında, 40 yaşında emekli olmuş, bir başka kayıt dışı olarak çalışıyor. Yani sizin çalışmanız gereken yerde babanız, 45 yaşında sizin çalışacağınız yeri işgal ediyor. Şimdi geçmişte doğru bir iş mi yapmışız? O gün için doğru bir iş yapmışız. 3 tane fazla oy alalım diye mevsimlik siyaset anlayışıyla günü kurtarmak, seçimi kurtarmak uğruna cinayete eş değer yanlışlar yapmışız.”

Türkiye'yi bu tablodan kurtarmak için çok uğraştıklarını bildiren Çelik, “6 ay Sosyal Güvenlik Reformu'nu gerçekleştirebilmek için uğraştık. Birçok eleştiriler oldu. Ama kararlı bir siyasi iradeyle sonuç olarak birçok sosyal hak getiren, gerçekçi, Türkiye'nin geleceğini planlayan bir düzenlemeyi çıkardık.”

-MESLEKİ EĞİTİM VE KAT SAYI SORUNU-

Bakan Çelik, PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz'un “meslek liselerinde üniversiteye girişte düşük kat sayı uygulamasını” eleştirmesini de değerlendirdi.
Yavuz'un “kat sayı saçmalığına son verilmesini istediğini” belirten Çelik, şöyle konuştu:
“Doğrudur ama öncelikle Türkiye'nin güven ortamına ihtiyacı var. Birbirimize güvenmemiz gerekiyor. Siyasetçinin vatandaşa, vatandaşın devletine, sanayicinin siyasetçiye, siyasetçinin üniversiteye yani herkesin herkese güven duyması gerekiyor. İnsanlarımızın yüzde 99.9'unun birbirine güvenecek sağduyuya sahip olduğuna inanıyorum. Belki marjinal küçük bir grup olabilir ama bunlar ciddiye alınacak düzeyde değil. İşte bu denli büyük bir milletiz, bir devletiz. Onun için güven sorunları, güven bunalımları ortadan kalktığı zaman ne gibi eserler ortaya çıkaracağımızı ifade etmek istiyorum. Evet, çok anlamsız bir uygulama, aynen katılıyorum. O kalktığı zaman bugün işsizlikte yaşanan sıkıntıların çok daha kestirme yoldan çözüleceği muhakkaktır.”

İzmir Valisi Cahit Kıraç da İzmir'de işsizlik oranının yüzde 11.2 seviyesinde olduğunu söyledi.

Vali Kıraç, İzmir nüfusunun yarısının istihdama katıldığını, bu durumun mesleki eğitime yönelik çalışmaların önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata ise İzmir İl Müdürlüğünün PETKİM'de yaptığı çalışmayla 250 kişinin istihdam şansına kavuşacağını, bu sayının diğer kurumlarda yürütülen çalışmalarla 600'ün üzerinde olacağını bildirdi.

İşsizliğin çözümü için kullanılacak en önemli enstrümanın bu tür mesleki eğitim çalışmaları olduğunu belirten Ata, “62 yıldır ilk kez çok önemli bir kaynağı kullanma imkanına sahip olduk. Bu sayede istihdam edilebilirliği artırıcı faaliyetlere hız verdik. Hedef, gelecek yıl 100 bin gencin bu şekilde istihdam edilebilirliğinin kolaylaştırılmasıdır” dedi.

PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz da 40 yıllık şirket tarihinde, bugün yapılan mesleki eğitim yoluyla iş gücü temin etmenin önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu vurguladı.

Yavuz, İş-Kur ve Ege Üniversitesi ile işbirliği yapılarak belirlenen 250 gencin, 4 aylık kursun sonunda PETKİM'de yıllarca çalışma imkanına sahip olacağını kaydetti.

Daha sonra, PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Aksoy, Bakan Çelik'e plaket sundu. Çelik ise PETKİM Genel Müdürü Yavuz ve EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'a anı plaketi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!