Bakan Çağlayan 10 fabrikanın temelini attı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çağlayan 10 fabrikanın temelini attı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2008 14:05

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ülkenin gerçek gündeminin ekonomi olduğunu ifade ederek, sanayicilere “Siz işinize bakın. Diğer konular, siyasi mecralar, hukuki konular kendi yolunu bulur. Türkiye getirilmek istenen suni gündemlerin yanında işte siz bugün Türkiye'de gerçek gündemi, 10 fabrikanın temelini atarak, fabrika inşaatlarını gerçekleştirerek gösteriyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Çağlayan, Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yer alan 10 fabrikanın temel atma törenine katıldı.
Çağlayan törende yaptığı konuşmada, söz konusu OSB ile ilgili çalışmaların kendisinin ASO Başkanlığı döneminde, 1997 yılında başlatıldığını belirterek, sanayi bölgesinin, plan içine alınabilmesi için dönemin milletvekillerine torpilini kullandıklarını anlattı.
Sanayi bölgesinin alt yapısının tümüyle sanayicilerin kendi imkanlarıyla yapılacağı ve devletten “tek kuruş alınmayacağına” yönelik taahhütname verdiklerini de belirten Çağlayan, sanayi bölgesinin altyapısı için 100 milyon YTL harcandığını kaydetti.
2. OSB'nin daha erken tamamlanmasının mümkün olabileceğini, ancak kuruluş aşamasında bir çok bürokratik engellemelerle karşılaştıklarını, 2001 krizinin de süreci zorlaştırdığını ifade eden Çağlayan, 2002 yılından sonra çalışmaların hız kazandığını söyledi. Çağlayan, 10 fabrikanın temelini atmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve bu günü “düğün günü” olarak gördüğünü belirterek, “Bu OSB'yi yaparken karşılaştığımız zorlukları anlatırsak, 10 ciltlik ansiklopedi olur, ama artık bunlar geride kaldı” dedi.

“OSB, İBADETHANE KADAR KUTSAL BİR YER”

Organize sanayi bölgesini 25 milyon metrekare üzerinde “Ankara'nın sanayi havzası” olarak tasarladıklarını kaydeden Çağlayan, bu alanda 4 organize sanayi bölgesi, bir serbest bölge ve bir teknopark öngörüldüğünü anlattı. Çağlayan, yatırım tamamlandıktan sonra 100 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirterek, “1000'in üzerinde fabrika yapılacak. Her bir fabrikanın 10 milyon dolar yatırım yapacağını gözönüne alırsanız, büyüklüğü kavrayabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

Çağlayan, Organize Sanayi Bölgelerinin sürdürülebilir, çevre dostu yatırımlar için taşıdığı önemi vurgulayarak, “Kutsal olan, adeta bir ibadethane kadar kutsal bir yer olan organize sanayi bölgesi ve aynı kutsallığa sahip burada yatırım yapan sanayicilerin fabrikaların temelini atmak bana göre yapılacak ibadetlerin en büyüğüdür” dedi.

“ANKARA'DA YATIRIM YAPMAK ADETA CEZALANDIRILIR”

Yatırım yapmanın zorluklarını “iliklerine kadar bilen” biri olarak burada fabrika kuran 10 yatırımcıyı kutladığını belirten Çağlayan, 10 yatırımcının ismini teker teker saydı ve tören alanında bulunan kişilerden alkışlarıyla bu kişilere “gaz vermelerini” istedi.
Ankara'da yatırım yapmanın zorlukları bulunduğuna işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:
“Ankara maalesef yanlış teşvik sisteminin kurbanı olmuş bir şehirdir. Bugün Ankara'da yatırım yapmak adeta aslında cezalandırılır. Ankara'nın hemen 2 saat sağında, solunda yatırım yaptığınız zaman her türlü teşvik imkanından yararlanırken, Ankara'da yatırım yaptığınız zaman bu imkanlardan faydalanamazsınız. Bundan dolayı bu arkadaşlarımı, bir kez daha kutluyorum”

“SİZ İŞİNİZE BAKIN”

Bakan Çağlayan, “Türkiye'nin gündeminin ekonomi olması gerektiği” yönündeki söylemlere atıfta bulunarak, kendilerinin gündeminde zaten sadece ekonomi, istihdam ve yatırım bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Sanayicilere “siz işinize bakın” diyerek seslenen Çağlayan, şöyle devam etti:
“Diğer konular, siyasi mecralar, hukuki konular kendi yolunu bulur. Sizler aslında bunun göstergesini bugün gösteriyorsunuz. Türkiye getirilmek istenen suni gündemlerin yanında işte siz bugün Türkiye'de gerçek gündemini, burada 10 fabrikanın temelini atarak, fabrika inşaatlarını gerçekleştirerek gösteriyorsunuz.”
Çağlayan, sanayicilerin “bisiklet üzerinde yol aldığını”, pedal çevirmeyi bıraktıkları an düşeceklerini belirterek, çalışmalarının önemini vurguladı.

“HER YIL 700 BİN İNSANA İŞ, AŞ BULMAK ZORUNDAYIZ”

Türkiye'nin 2001 krizinden çok etkilendiğini ancak son 5,5 yılda önemli atılımlar sağlandığını ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin bugün dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline geldiğini söyledi. Ülke ekonomisinin geldiği nokta hakkında bazı veriler aktaran Çağlayan, bugün bir takım sıkıntılar yaşandığını ancak bu sıkıntının yakalanan büyüme oranını, sürdürülebilir kılmak ile ilgili olduğunu söyledi.
“Türkiye sizler sayesinde şantiye gibi çalışıyor” diyen Çağlayan, Türkiye'de siyasi istikrar sağlandığı sürece, ekonomik istikranın olacağını söyledi. Çağlayan, “Şundan emin olun ki; Türkiye elde etmiş olduğu bu siyasi istikrarı bozmak isteyenlere fırsat vermeyecektir. Çünkü Türkiye her sene 700 bin yeni insana aş ve iş bulmak mecburiyetindedir” diye konuştu.

“MALİYE BAKANININ 3 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE KAYALAR VARDI”

Bakan Çağlayan, Türkiye'ye yabancı yatırımcıların ilgisinin giderek arttığını kaydederek, bunun temelinde Türkiye'nin coğrafi konumu, genç nüfusu, serbest piyasa koşulları ve teşvik mekanizmasının yer aldığını söyledi. Bürokrasinin azaltılmasının da önemli rolü bulunduğunu dile getiren Çağlayan, yatırımların önünü açmak için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili yasa tasarısının da önümüzdeki hafta Meclis gündemi gelmesinin planlandığını belirten Çağlayan, yasayla Organize Sanayi Bölgelerine önemli açılım sağlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Çağlayan, bu organize sanayi bölgesini kurarken yaşadıkları zorlukları anlatırken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile aralarında geçen bir diyaloğu anlattı. Arazinin çok engebeli olduğunu, büyük kayalar bulunduğunu anlatan Çağlayan, “Sayın Maliye Bakanımızı çağırdık. Arazinin önceden ne halde olduğunu göstermek için buradan çıkan kayalardan birini gösterdik. (Sayın Bakan sizin boyunuzun 3 katı kadar burada kayalar vardı) dedik. (Sanayici Ferhat, OSM Şirin. Ferhat ile Şirin'i kavuşturalım) dedik” diye konuştu.
Bakan Çağlayan, OSB'de kurulacak bu 10 fabrikanın, inşaat süresince yaratacağı iş imkanı dışında ortalama toplam 500-600 kişiye istihdam sağlayacağını belirterek, yatırımcılara bol kazanç diledi.

“5 BİN TON PATLAYICI KULLANDIK”

Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir de törendeki konuşmasında, Ankaralı sanayicinin “dünyada ekonomik kriz varmış, ülkede siyasi belirsizlik varmış” dinlemeden yatırımlarını sürdürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş aşaması ve süreç içinde yaşanılan sıkıntılar hakkında bilgi veren Özdebir, bölgenin yüzde 80'ninin kayalardan oluştuğunu, sanayi parsellerini yaratabilmek için “5 bin ton patlayıcı kullandıklarını” anlattı.
OSB'lerin desteklenmesini, çekici hale getirilmesini isteyen Özdebir, elektrik alanında desteğin azaltıldığını, doğal gaz konusunda da benzer bir sürecin öngörüldüğünü belirterek, bu yaklaşımı eleştirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, ASO Başkanı Özdebir, Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Kaya, yerel yöneticiler ve 10 fabrikanın yatırımcıları temel atma işlemini birlikte gerçekleştirdiler.

Haberin Devamı

Çağlayan ve beraberindekiler, daha sonra Betonel Prefabrik Beton Elemanları San. ve Tic. A.Ş, Mitek Makina İnşaat Tesisat Elektrik Klima A.Ş, Yazkan Mühendislik Döküm Makina San. ve Tic. Ltd. Şti, Gürplast Ambalaj Sanayi A.Ş, Mass Makina Sanayi İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti, Murat Ateş Makina İmalat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Altes Alüminyum Sanayi ve İnşaat Ticaret Ltd.Şti., Has Metal Alüminyum Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti., Ertunç Özcan Tıbbi Cihazlar ve Mümessillik Ticaret Sanayi Ltd.Şti., Desos Dizayn Dekorasyon Mobilya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti fabrikalarının inşaat alanını gezmek üzere tören alınından ayrıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!