Güncelleme Tarihi:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ara zam konusunda Temmuz ayını işaret ederek, "Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı ‘Benim devletim benim yanımdadır’ dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ankara’da bir otelde Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu'nun 35'inci Yıl Programı’nda konuştu.
Ülkelerin demokratik olup olmamasının en önemli göstergesinin seçimle gelenlerin seçimle gitmesi olduğunun altını çizen Bilgin, “Sosyal bakımdan da en önemli göstergesi özgür sendikacılıktır. Emeğin örgütlenme hakkının kullanılmasıdır, kullanılabiliyor olmasıdır ve devletin sermaye karşısında emeği korumasıdır. Çalışanların emeği korumasıdır. Sermaye teorik olarak güçlü bir yapıdır. Kendiliğinde güçlüdür. Fakat emek tek başına bireyseldir. Tek başına yalnızdır. Dolayısıyla onun korunmasını sağlayacak sosyal zemini gerçekleştirmek devletin görevidir. Demokratik devletin bir ölçüsü de budur” açıklamasında bulundu.
"DUVARA BİRKAÇ ARKADAŞIMLA BERABER ‘ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI KALSIN’ DİYE YAZDIĞIMIZI HATIRLIYORUM"
Asgari ücretten vergi alınmaması konusunda çok uğraştıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Hiç unutmuyorum Cebeci civarında iplik fabrikası gibi bir fabrika vardı. Bayağı basit teknolojilerle kurulmuş, 120 kişinin falan çalıştığı bir yerdi. Oranın duvarına birkaç arkadaşımla beraber ‘asgari ücret vergi dışı kalsın’ diye yazdığımızı hatırlıyorum. Yani bu eski bir hikayeydi. Bütün her şeyden devlet vergi alıyor ama hiç olmazsa ücretin asgari ücretlik kısmından veri alınmasın’ düşüncesi bizim alanımızda çalışan bütün hocalarında savunduğu bir ilkeydi. Bunu gerçekleştirmek bize nasip oldu”
ARA ZAM İÇİN TEMMUZ AYINI İŞARET ETTİ
Bilgin, Covid-19 salgını sonrasında tüm dünyada ekonomik anlamda bir kriz yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. O halde enflasyonun tahribatına karşı çalışanları ve emeği korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Yani önümüzde Temmuz dönemi var. Çalışanlarımızla bizim sadece kamu emeklileri ile kamu çalışanları ile değil, özel sektör emeklileri ile, Bağ-Kurlularla, çeşitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkını değil onların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yani Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı ‘Benim devletim benim yanımdadır’ dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır’’ dedi.
ERDOĞAN: ÜCRETLİLERİN GELİRLERİNDEKİ AZALIŞI TELAFİ EDECEK ADIMLARI ATIYORUZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde ücretlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon sorununun önümüzdeki Şubat ve Mart aylarında önemli ölçüde geride bırakılacağını söyledi ve "Ücretlilerin gelirlerindeki azalışı telafi edecek adımlar atıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Temmuz’da enflasyon farkıyla, ocak ayındaki ücretlerde yeni düzenlemelerle milletimizi daha da rahatlatacağız" ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA ARTIRILACAK?
Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık da asgari ücrete ilişkin değerlendirmede bulundu.
Karabıyık'ın yazısındaki asgari ücret detayı şöyle:
Şimdiden ikinci altı ay için iyileştirme yapacağını açıklayan işletmeler de oldu. Birçok işletme ise ücret iyileştirmesi için ‘asgari ücrette yapılacak artışı’ bekliyor. İkinci altı aya ilişkin açıklanacak yeni asgari ücret, yüksek ücretlilere yapılacak iyileştirme için de gösterge olacaktır. Asgari ücret artışının resmen yapılıp yapılmayacağı konusunda ise taraflar kararlı... İşçi, işveren ve hükümet... Tüm taraflar ilk altı aylık enflasyonun yarattığı tahribatı azaltmak için asgari ücrete artış gerektiğini belirtiyorlar.
Yukarıdaki tabloda 4 farklı olası asgari ücret için; ‘net ücret’, ‘brüt ücret’ ve ‘işveren maliyeti’ kalemleri görülebilir.
ÖRNEK HESAPLAMA
Örneğin; asgari ücret net 5 bin 750 lira olarak açıklanırsa, bu ücrete karşılık işverenin üstleneceği maliyet 7 bin 949 lira olarak gerçekleşecek. Net ücretteki artış (1.497 TL) bu durumda yüzde 35 olarak gerçekleşmiş olacak. Brüt ücret (6 bin 765 lira) üzerinden kesilecek sigorta primleri (1.015 TL) sonrası net ücret 5 bin 750 lira olarak kesinleşmiş olacak. 2022 Ocak ayından itibaren asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesilmediğinden, brüt ücretten yalnızca işçi sigorta primleri (SGK primi ve işsizlik sigortası primi) kesilerek net ücret hesaplanacak.