Güncelleme Tarihi:
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye güçlü performansıyla yine birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek." dedi.
Bakan Albayrak, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Otomotiv Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve dünyanın ekonomik açıdan çok tarihi bir süreçten geçtiğini dile getirdi.
Türkiye'nin son dönemdeki süreçte her gün yeni bir pozitif bilgi ile yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Albayrak, Tüketici Güven Endeksi'nin de artmaya devam ettiğini ve daha da iyiye gideceğini dile getirdi.
Bakan Albayrak, bütün bu süreç içerisinde, özellikle enflasyon hususunda çok önemli mücadele ortaya koyulduğunu vurgulayarak, "Tüm sektörlerimiz, paydaşlarımızla ekim ayında anons ettiğimiz ‘Enflasyonla topyekün mücadele’ kapsamında çok önemli adımlar attık. Dengelenme sürecinde birçok uzmanın, ekonomistin, akademisyenin, yerli ve yabancı yatırımcının beklentisinin aksine çok daha hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girdi Türkiye ekonomisi. Gerek cari dengede, gerek bütçe disiplininde, gerek kur, enflasyon, faiz sürecinde çok hızlı bir şekilde bu yola girdi." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin geçmişte de benzer süreçlerden geçtiğini anımsatan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün gördüğümüz husus şudur, Türkiye güçlü performansı ile yine birilerini üzmeye ve şaşırtmaya devam edecek. Bırakın 4 çeyrek küçülmeyi (geçmişte) 2019 yılının ilk çeyreğinde beklenenden daha hızlı bir toparlanma ile belki de pozitif performans sergileyecek. Çünkü gerek ocak-şubat ve ilk 15 gün itibariyle mart ayındaki kredi büyümesi, tüketim alışkanlıkları, faizlerdeki iyileşme ve piyasadaki likidite anlamında baktığımızda, iç talep baktığımızda hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ve bu öncü rakamların istihdamda da ki ilk iki buçuk aya baktığımızda, çok olumlu yönde seyreden ciddi bir istihdam artışını görüyoruz martın 15’i itibariyle yüz binlerle ifade edeceğimiz kadar.
"TÜRKİYE YAŞADIĞI TÜM İMTİHANLARDAN GÜÇLENEREK ÇIKIYOR"
Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin yapılan negatif algılara rağmen ciddi bir iyileşme sürecine girdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye uyguladığı sıkı para ve maliye politikası ile enflasyon ve faiz dengesinde birilerinin yüzde 30'ları, 40'ları, 50'leri kötücül bir üslupla empoze etmeye çalıştığı bir iklimden ciddi bir iyileşme sürecine girdi ve bunu dengeleyecek. Özellikle iç talepte iç tüketimdeki alt kırılımdaki kılcal damarlardaki hususlara çok ince dokunuşlarla süreci bir dengelenme noktasına, popülizm açısından değil ne bütçe disiplini yönünden taviz vereceğiz ne de ekonomideki dengelenmeden taviz vereceğiz ve ne de bütün bu algıyı birilerinin kirletmeye çalışmasına izin vereceğiz."
Bakan Albayrak, Türkiye'nin yaşadığını tüm zorluklardan güçlenerek çıkmayı başardığını vurgulayarak, "Türkiye tüm bu süreçlerde yaşadığı bütün bu imtihanlardan daha da güçlenerek, bağışıklık sistemini daha da sağlam bir noktaya taşıyarak yoluna emin adımlarla devam ediyor olacak." dedi.
"CARİ AÇIKTAKİ DENGELENME HİÇBİR DÖNEM BU KADAR GÜÇLÜ OLMAMIŞTI"
Bu kapsamda sektörler, ve alt sektörleri çok yakından takip etmeye ve onlarla istişare etmeye gayret ettiklerine dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede özellikle iktisadi faaliyetin normal şartlar altında, iktisat ilmi matematikten daha çok sosyal bilimlerle ilişkili. Yani işin yüzde 51 sosyoloji psikoloji 'kötü, kötü, kötü, kötü', '5 olacak, 8 olacak, 10 olacak, 15 olacak'. Hadi ya 15 lira mı olacak? Acaba sen ağustos, eylül, ekim ayında 8,10 lira olacak diye 6-7 liradan dolar toplayıp da şimdi düştüğü için bundan rahatsızlık duyduğun için mi söylüyorsun bunu. Ama işte geçen de ifade ettim. Çok beklersiniz
Türkiye özellikle yeni dönemde kur strateji, reel efektif kur strateji likidite, faiz, sermaye piyasaları stratejisiyle özellikle Merkez Bankası BDDK, Hazine, hazine ihale stratejisiyle, kur para birimi stratejiyle çok başka bir döneme girdi. Geçen de yine ifade ettim cari açıktaki dengelenme hiç bu kadar güçlü olmamıştı, hiçbir dönem."
"EYLÜL GİBİ MUHTEMELEN TEK HANELİ ENFLASYONLARI GÖRECEĞİZ"
Enflasyonda yılın ikinci yarısında tek haneli rakamlar beklediklerini aktaran Albayrak, şunları ifade etti:
"Yaza doğru biz turizmin, tarım üretiminin, ihracatın, faizlerin düşmesi, likiditenin güçlenmesi ve enflasyondaki baz etkisinin de etkisiyle bu
yılın 2. yarısı, eylül gibi tek haneli enflasyonları göreceğiz. Bunun da etkisiyle cari fazla dönemini aylık bazda olsun göreceğiz. Bu tabii Türkiye'nin geçmişten süregelen, on yıllardır hep anlatılan 'işte kırılganlıklar şöyle böyle, Türkiye üretiyor üretmiyor.' Türkiye üretiyor, üretiyor ki küresel krizden bugüne 9 milyondan fazla iş üretmiş, iş yaratmış. Üretiyor ki ihracatta dünyadaki bütün ülkelere 20 bin küsur kalemden fazla ürün ihraç ederek rekabet avantajında da bir üst lige çıkmış ve daha fazlasını istiyor."
Bakan Albayrak, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Otomotiv Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ÖTV ve KDV indiriminin uzatılmasına ilişkin dün gece yarısı resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile birlikte özellikle iç piyasa ve iç talebin dengelenme sürecini desteklediklerini söyledi.
Mobilya sektörü, beyaz eşya ve otomotivde ticari araçlardaki indirimin devamı noktasında adım attıklarını dile getiren Albayrak, "Konutta da mart itibarıyla günlük takip ettiğim rakamlar çok güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor." dedi.
Albayrak, faizlerin yüzde 1,28’lere geldiğini belirterek, mayıs gibi yüzde 1'in altını, yüzde 0,98’i görünce sektördeki sürecin daha da hızlanacağını ifade etti.
Konut sektöründeki sürecin diğer sektörlere yansıdığına dikkati çeken Albayrak, yan sektörlerin, iç piyasa ve iç talebinin de inşaat sektöründeki
hızlanmayı güçlü bir şekilde takip edeceğini vurguladı.
İkinci el otomobil satışlarında yaşanan KDV sorununun kendisine aktarıldığını ve konuya ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Albayrak, "Dün gece itibarıyla arkadaşlarla konuştuk, (KDV uyuşmazlığında) imzaları tamamladık, Külliyeye gönderdik. Bugün biraz önce aldığım bilgi itibarıyla Külliye'de de imzadan çıkmış, hayırlı olsun. Bu uyuşmazlık sorununu da çözmüş olduk." diye konuştu.
"BU YIL ÇOK ÖNEMLİ BİR VERGİ MİMARİSİNDE ADIM ATACAĞIZ"
Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin özellikle 1 Nisan'dan sonra her geçen gün daha güçlü ve emin adımlarla yoluna devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin dört buçuk yıla yakın seçim olmayan bir döneme girdiğini ve söz konusu dönemde çok önemli adımlar atacağını söyledi.
Kademeli bir şekilde gerçekleştirilecek kısa, orta ve uzun vadeli yapısal değişim ve dönüşüm reformlarının alt yapısını tamamlandıklarını dile getiren Albayrak, sermaye piyasaları, bankacılık piyasası ve reel sektörle ilgili destek teşvik altyapı mekanizmalarının yanı sıra çalışmalarında vergi ayağının çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
Albayrak, vergileri artırarak değil optimize ederek, verenin de alanın da karşılıklı mutlu olacağı bir ekosistemle ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Vergi Konseyi ekibimiz, yılbaşından itibaren çok yoğun bir çalışma sürecini başlattı. Zannediyorum nisan, mayıs gibi ana çerçeve bitecek. Paydaşlarla konsolide ettikten sonra bu yılın ortası gibi köklü bir vergi reformu dönüşümü ile birlikte, özellikle Türkiye'deki reel sektörün, sadece Türkiye içi değil küresel ekosistemde rekabet edebilecek bir vergi mimarisiyle
Türkiye'deki firmalar, Türkiye'ye gelip Türkiye üzerinden yatırım yaparak ekonomik anlamda pastasını büyütmeye çalışan firmalar için de cazip olacak bir mimari ile inşallah bu yıl çok önemli bir vergi mimarisinde adım atacağız."
"TÜRKİYE'NİN BİLANÇOSUNDA BORÇ SORUNU YOK"
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin, Ağustos 2018'den bugüne kadarki süreçte, risk ve sıkıntı teşkil eden hususların neredeyse tamamını bertaraf ettiğini söyledi.
"Reel sektörün iş yapabilmesi, ekonomisini büyütebilmesi için, çok hızlı bir şekilde, makul faizler dediğimiz tek haneli rakamlara ineceği bir döneme giriyoruz." ifadesini kullanan Albayrak, siyasi olarak da hiç kimsenin manipüle edemeyeceği istikrarlı bir döneme girildiğinin altını çizdi.
Albayrak, kamu bilançosu açısından Türkiye'nin dünyanın en düşük borçluluğa sahip ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin bilançosunda borç sorunu yok." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin hane halkı borçluluğunun GSMH'ye oranı açısından dünyadaki en düşük ülkelerden biri olduğunu dile getiren Albayrak, Türkiye'nin bunların yanı sıra çok güçlü bir bilançoya, çok güçlü bir reel sektöre, çok güçlü bir, iktisadi faaliyetin en önemli paydaşı olan, insan kaynağına sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Albayrak, Türkiye'nin ulaşım, iletişim ve enerji altyapısı gibi bir ülkenin sahip olması gereken üç kritik alanda çalışmalarını tamamladığını belirterek, "Türkiye, 15 senede bölgenin ve dünyanın en önemli altyapı dönüşümünü tamamladı." diye konuştu.