Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu. Maliye Bakanlığı olarak Bakanlar Kuruluna çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören bir kanun tasarısı sunduklarını ifade eden Ağbal, yatırım, üretim, istihdam gibi çeşitli sosyal kesimleri ilgilendiren çok sayıda düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
Söz konusu torba yasanın sadece Maliye Bakanlığına ilişkin düzenlemeleri içermeyeceğine dikkati çeken Ağbal, "Bu torba yasa düzenlemesini tahmin ediyorum gelecek hafta içinde teknik çalışmalarını da bitirip Meclise sevk edeceğiz" diye konuştu.
Ağbal, torba yasada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının maden üretimi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tüketiciler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da iş hayatıyla ilgili düzenlemelerinin de yer alacağını belirtti.
"EMLAK VERGİSİ DEĞERLERİYLE İLGİLİ BİR DÜZENLEME ÇALIŞMASI YAPIYORUZ"
Hazine taşınmazlarının denetimine ve kullanımına ilişkin çok farklı sektörleri ilgilendiren kolaylaştırıcı hükümler de getirdiklerini dile getiren Ağbal, "Ekimde Meclis açılır açılmaz, Plan Bütçe Komisyonuna gelecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Emlak vergisi değerleriyle ilgili bir düzenleme çalışması da yapıyoruz. Yetiştirebilirsek onu da bu torba yasa içinde yapacağız" ifadesini kullandı.
"SON 3 YILIN TRENDİNE BAKILDIĞINDA OLUMLU"
Haziran ayında yüzde 10,2 çıkan işsizlik rakamlarını değerlendiren Ağbal, istihdamın, ekonominin en önemli hususlarından biri olduğunu vurguladı.
İş gücüne her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığına işaret eden Ağbal, bu kişilere iş, aş üretecek programlar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ağbal, geçen yılın haziran ayına göre, 1 milyon 52 bin kişiye ilave istihdam sağlandığına dikkati çekerek, bunun ekonomideki genişlemenin teyidi olduğunu belirtti.
İşsizlik oranlarını belli bir seviyede tutan temel faktörün iş gücüne katılım oranının her yıl artması olduğuna işaret eden Ağbal, bu rakamın geçen yıla göre 1 puan arttığını, bunun işsizlik oranları üzerinde baskı oluşturduğunu dile getirdi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emlak vergisi düzenlemesiyle ilgili bir çalışma yapıldığını açıklayan Ağbal, "Yetiştirebilirsek onu da bu torba yasa içerisinde yapacağız" dedi.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizliğin 0,2 puan düştüğünü ifade eden Ağbal, bunun da olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Ağbal, üzerinde durulması gerekenin genç işsizlik oranındaki artış eğilimi olduğunu, bu konuda birtakım çalışmalar yapılmasına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
Bakan Ağbal, "İşsizlikle ilgili ortaya çıkan veri, son 3 yılın trendine bakıldığında olumlu, ekonomide ilk yarıda yakaladığımız yüzde 5,1 düzeyindeki büyüme oranlarıyla tutarlı. Son 1 yılda Türkiye ekonomisi iş gücüne katılan 1 milyon insanımıza iş, aş üretmiş, bu çok önemli. Türkiye sürekli istihdam üreten bir ülke. 2009 global krizinden bu yana Türkiye gibi Avrupa'da hiçbir örnek yok. Bu da bizim için son derece sevindirici" değerlendirmesinde bulundu.
"LONDRA'DAN ÇIKIŞ TÜRKİYE İÇİN FIRSAT"
Brexit süreci sonrası Londra piyasalarında yaşanan çıkışların Türkiye için avantaj olup olmayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Ağbal, Brexit sonrası diğer merkezlerin de Londra'nın yerine geçmek için çalıştığını söyledi. Ağbal, bu durumun Türkiye için de fırsat olduğunu belirtirken, "Süratle tüm yasal mevzuatı gözden geçirerek, palyatif ve küçük adımlar değil, çok agresif şekilde, kararlı ve radikal düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Türkiye'yi çekim merkezi yapmamız lazım. Türkiye'nin fırsatı var" ifadelerini kullandı.
Ağbal, Meclisin ve kendilerinin yoğun bütçe mesaisi nedeniyle bu konudaki düzenlemelerin ocak ayından sonra gündeme geleceğini kaydetti.
BÜTÇE AĞUSTOSTA AÇIK VERDİ
Bütçe açığının geçen yıl 27 milyar lira olduğunu, bu yıl açığın 47 milyar liraya çıkacağını öngördüklerini hatırlatan Ağbal, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasındaki gelişmelerin ekonomiye ilave yükler getireceğini söylediklerini de anımsattı. Söz konusu gelişmelerden ötürü bütçeye 11 milyar liralık ilave yük geldiğini dile getiren Ağbal, "Dolayısıyla bütçedeki bozulmadan değil, bütçenin kontrollü bir şekilde, sürdürülebilirlik sınırları içinde ekonomik büyümeye katkı olacak bir çerçeveye kavuşturulması söz konusu" diye konuştu.
Ağbal, ağustos ayına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini de paylaşarak, "Ağustos ayında bütçemiz 874 milyon lira açık, 4,6 milyar lira ise faiz dışı fazla verdi" dedi.
Gelecek yıl bütçe açığını benzer seviyede tutmak için önemli bir gayret gösterdiklerini belirten Bakan Ağbal, "Bunun için ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Kamu harcamalarına önümüzdeki yıl başta cari harcamalar olmak üzere sınırlamalar getiriyoruz. Vatandaşa 'tasarruf et' diyoruz, devlet de tasarruf edecek. Makine-ekipman, kırtasiye alımlarından tutun da bütün hizmet alımlarına kadar çok kapsamlı tasarruf önlemleri 2018 bütçesinde getireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
KDV reformu çalışmalarına ilişkin Ağbal, "Maliye Bakanlığı olarak mükellefin artık sadece hasılat KDV'sini takip edeceğiz. 1 milyon civarında işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler var. Bu, mükellefler için büyük kolaylık getirecek" dedi.