Güncelleme Tarihi:
İstanbul Bahçeşehir’deki gölet alanının ihale ile satışa çıkması tartışmalarını TBMM’ye taşıyan İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle çeşitli sorular yöneltti. Yarkadaş, Bahçeşehir’deki gölet çevresini yapılaşmaya açan Başakşehir Belediyesi’nin ihaleyi verdiği firmanın “gölet alanına dükkân, 2 yıl önce aldığı yan parsele ise konut yapacağı” hususunu gündeme getirerek; “İlgili firmanın 2 yıl önce göletin yan parselini, daha sonrada da belediyeden gölet alanının ihalesini alarak konut ve işyeri yapmaya başlaması bir tesadüf müdür? Yoksa bu yöntem önceden planlanmış “adrese teslim” bir ihale yöntemi midir?” diye sordu.
DAHA FAZLA YEŞİL SLOGANI, DAHA FAZLA BETONA DÖNÜŞTÜ!
İhalenin gündeme geldiği günlerde belediyeden yapılan açıklamada, göletin mevcut halinden daha da genişletileceği ve hatta 5 kat büyüklüğe çıkarılacağını hatırlatan Yarkadaş; Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın, Başakşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yaptığı açıklamada, “Seçimden önce söz verdiğimiz gibi Bahçeşehir göletimizi 5 kat büyüklüğe ulaştıracak projemizin ilk adımını hayata geçirmek için bu maddeyi meclise sunduk. Bahçeşehir’in artan nüfusunun yeşil ve rekreasyon alanı ihtiyacından doğan talebi, Bahçeşehirlilerin isteği doğrultusunda karşılamak istiyoruz. Bu amaçla sadece ve sadece Bahçeşehirlilere hizmet düşüncesiyle kollarımızı sıvadık. Bu anlamda Bahçeşehir’deki aktif yeşil alan iki katına çıkacak ve rekreasyon alanları genişleyerek vatandaşımızın kullanımına sunulacaktır” sözlerini hatırlattı.
İŞTE O SORULAR
Soru önergesinde, iki ayrı projeyi ‘Bahçeşehir Park’ adıyla tek bir proje olarak pazarlayan şirketin, gölete komşu evleri 1.7 milyondan, göletteki dükkânları ise metrekaresi 30 bin liradan sattığı iddialarını da ifade eden Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:
“- 31 Temmuz 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar değişikliğini tasdik etmesiyle olay yargıya taşınmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Göletin İmar Planlarını iptal etmiştir. Daha sonra 7 Mart 2015 tarihli Belediye Meclisi’nin Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a yetki vermesiyle konu yeniden gündeme gelmiştir. Kamuya ait bir alanı, kamu yararına kullanmak varken 3. şahıslara satılarak konut ve işyeri üretimi için altyapı oluşturulduğu doğru mudur?
- Daha fazla yeşil sloganıyla çıkıp konut ve işyeri rantının yaratıldığı iddiaları doğru mudur?
- Belediye bu kararları alırken çevreciler, bölgedeki sivil toplum örgütleri ve bölge halkından görüş ve öneri almış mıdır? Almamışsa bu davranış toplumsal belediyecilik kavramıyla örtüşmekte midir??
- İhalenin gündeme geldiği günlerde belediyeden yapılan açıklamada, göletin mevcut halinden daha da genişletileceği ve 5 kat büyüklüğe çıkarılacağı ifade edilmiştir. Gelinen noktada gölet eski halinden ne kadar genişletilip büyütülmüştür?
- İlgili firmanın 2 yıl önce göletin yan parselin, daha sonrada da belediyeden gölet alanının ihalesini alarak konut ve işyeri yapmaya başlaması bir tesadüf müdür? Yoksa bu yöntem önceden planlanmış “adrese teslim” bir ihale yöntemi midir?”