Bahçeli:Ekonomik büyüme hız kazanacak

Güncelleme Tarihi:

Bahçeli:Ekonomik büyüme hız kazanacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 12:37

Başbakan Yardımcısı Bahçeli, Türkiye`nin 2002 yılının ilk yarısında yaralarını sarmaya devam ederken, yılın ikinci yarısında ekonomik büyümenin hız kazanacağını bildirerek, "Yine inanıyoruz ki, çeşitli çıkar hesaplarıyla bu süreci baltalamak isteyenler bu kez amaçlarına ulaşamayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, MHP Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomik gelişmeleri de değerlendirdi. Bahçeli şunları söyledi:
 
"1999 yılına bütçesiz başlayan Türkiye`nin yılın ikinci yarısında iki deprem felaketiyle sarsılması, ekonomik ve siyasi reform sürecini geciktirmemiş, fakat başarılı sonuçların ortaya çıkarılmasını sınırlandırmıştır.

2000 yılının başında uygulamaya konulan ekonomik istikrar programı, ilk 6 ayın sonunda oldukça iyi sonuçlar vermeye başlamıştır. Ancak yılın ikinci yarısında, ekonomik yapının kötü alışkanlıkları ve kurumları yeterince dönüştürülemediği için aksamaya başlamıştır. Diğerbir deyişle ülkemizde ekonomiyi uzun yıllar boyunca borç ve faiz kısırdöngüsüyle yönetme anlayışı, güçlü direnç notları ve alışkanlıkları oluşturduğu için, düşük faiz ve enflasyon sürecine girildiğinde ciddi bir gerilimin yaşanması kaçınılmaz olmuştur.``

Haberin Devamı

GÜÇLÜ BANKACILIK SİSTEMİ

Bahçeli, bankacılıkla ilgili düzenlemelere de yer verdiği konuşmasında, bankaların sermaye yapılarının iyileştirilmesi sürecinin tamamlanmasından sonra sağlıklı ve güçlü bir bankacılık sisteminin ortaya çıkacağını bildirdi.

Türkiye`nin 2002 yılının ilk yarısında yaralarını sarmaya devam ederken, yılın ikinci yarısında ekonomik büyümenin hız kazanacağını anlatan Bahçeli, ``yine inanıyoruz ki, çeşitli çıkar hesaplarıyla bu süreci baltalamak isteyenler bu kez amaçlarına ulaşamayacaktır`` dedi.

KAMU Ä°HALE YASASI

Devlet Bahçeli, 2002`de Kamu İhale Yasa Tasarısı, Tütün Yasaları ve uyum yasalarının temel dönüşümün kilometre taşları olarak ekonomik ve siyasi sistemde yerlerini alacağını belirterek, şunları kaydetti:

``2002 yılı içinde bütün toplum kesimleri olarak, üretmeden parayla para kazanma çarpıklığının yerini akılcı ve gerçekçi ekonomik ve sosyal hedeflerin alması sürecine desteğimizi arttırmak zorundayız.Aynı yolsuzluklarla mücadelede olduğu gibi, ekonomik mücadelenin kazanılmasının da bütün toplum kesimlerinin kararlılığı ve çabasıyla doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Millet ve devlet olarak, 2002 yılına ilişkin temel parolamız ümitsizlik değil ümit, kargaşa ve kavga değil anlayış ve dayanışma, daralma ve işçi çıkartma değil üretim ve ihracat olmalıdır.

Bu süreçte, Meclisimiz ve Hükümetimiz kendi payına düşeni layıkıyla yerine getirmenin arayışını ve kararlılığını artırarak sürdürecektir. 2001`in son ayların içinde gözlenen iyileşme belirtilerinin 2002 yılında artarak devam etmesi için yeni tedbirler geliştirecektir.``

İŞBİRLİĞİ ZORUNLU

Bahçeli, başarıya hep birlikte inanılması, görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi durumunda sorunların aşılacağını belirterek, şöyle konuştu:

``Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu şartlar, asgari müştereklerde birleşmeyi ve işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, Hükümet üyeleri başta olmak üzere, bütün sorumluların verimli çalışma zeminini bozacak, bindiği dalı kesme anlamına gelecek yaklaşım ve hesaplardan özenle uzak durması gerekir. Milliyetçi Hareket`in, istikrarın ve kalkınmanın kalıcı olması için gösterdiği titizlik ve gayret bu açıdan herkese örnek olacak düzeydedir.``

Haberin Devamı

Devlet Bahçeli, ekonomik dengeler yerine oturup, mali disiplin belirli ölçülerde sağlandığında, vergi sistemi ve oranlarının ekonomikgelişmeye ivme kazandıracak bir anlayışla yeniden gözden geçirilmesineinandıklarını söyledi.

Yapılması gereken temel görevlerden birinin de Türkiye`nin yerli ve yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getirilmesi için bürokratik ve yasal engellerin olabildiğince ortadan kaldırılması olduğunu anlatan Bahçeli, girişimcinin ``ruhunu körelten`` mevzuat ve uygulamaların ayıklanarak, ekonomik dinamizmin önünü açma zorunluluğu bulunduğunu bildirdi.   
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!