Güncelleme Tarihi:
BORÇ yapılandırması sonrası okuyuculardan, özellikle de Bağ-Kur’lulardan, ‘bizim durumumuz ne olacak?’ diye onlarca soru geliyor. Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasını sağlayan yasa, Bağ-Kurlu’ları birçok yönden ilgilendiriyordu.
Birincisi, prim borcu olan Bağ-Kur’lulara bu borçlarını yeniden yapılandırma imkanı tanındı. Haktan yararlananlar müracaat etti, borçlarını yeniden yapılandırdı ve ilk taksit ödemesi de 7 Eylül tarihinde yapılacak. İkincisi, önceki yapılandırmalar nedeniyle prim borcu olup da sigortalılık sürelerini durduranlara, sigortalılıklarını yeniden canlandırma imkanı verildi. Bu haktan yararlananlar da başvurularını yaptı.
YAPILANDIRANLARI KAPSAMIYOR
Yapılandırma ile Bağ-Kur’lulara yönelik bir uygulama daha yapıldı. 31 Mayıs öncesine ait prim borcu olup da bunu yapılandırmayan; esnaf, mahalle ve köy muhtarları, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin tüm prim borçları silindi ve hizmet süreleri de donduruldu. Borç silme işlemi 1 Ağustos itibariyle gerçekleşti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), başvuru koşulu olmadan, borçlarını yapılandırmaya gitmeyen tüm Bağ-Kur’luların prim borçlarını otomatik olarak sildi. Daha açık bir anlatımla; bu yılın Mayıs ayı ve öncesine ait prim borcu olan Bağ-Kur’lular, bu borçlarını 31 Temmuz’a kadar yapılandırmadılarsa borçları silindi ve hizmet süreleri durduruldu. Yanlış anlaşılma olmaması için şuna da değineyim, prim borcunu yapılandıranların prim borçları silinmedi, borçlarını ödemeleri halinde emeklilik hakkından yararlanabilecek.
EMEKLİ OLABİLECEKLER
Prim borcu silinen sigortalılardan prim ödemiş olanlar, önceden ödedikleri primlerin karşılığı olan ay sonu itibariyle; hiç prim ödememiş olanlar ise sigorta tescil tarihi itibariyle hizmet süreleri durduruldu. Örneğin, son prim ödemesini 2015’in Haziran ayında yapan Bağ-Kur’lu sigortalının, prim borçları bu tarih itibariyle silindi ve sigortalılığı da durduruldu. Durdurulan süreler ise sigortalılık süresinden sayılmayacağı gibi SGK bunları alacaklar arasında da göstermeyecek. Sigortalılıkları durdurulup da çalışmaya devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Haziran 2018 itibariyle yeniden başlatıldı. Şunu da belirteyim, prim borcu olduğu için devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanamayan Bağ-Kur’lular bu düzenlemeyle sağlık hizmeti de alabilecekler.
Peki, prim borcu silinip de sigortalılıkları dondurulanlar ne yapacak? İleride dondurulan sürelere ilişkin primleri ödeyebilirler ve sigortalılıklarını yeniden canlandırabilirler. Bu durumda da emeklilik için gerekli prim gün sayılarına ekleme yapmış olurlar. Böylece yeterli prim gün sayısı olmasına ve yaşı da doldurmasına rağmen borçlarından dolayı emekli olamayan Bağ-Kur’lular emekli olabilirler. Bunun için yapılması gereken ise; önce SGK’ya başvurmak, ardından da hesaplanan prim tutarını üç ay içinde ödemek.
SORU-CEVAP…….
- Eşi SGK emeklisi olup, emekli maaşı 2.400 TL olan bakıma muhtaç 85 yaşında bir kadın 65 yaş aylığından yararlanabilir mi? İlhan Gündüz
65 yaş aylığından yararlanabilmek için kişinin gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor ki, bugün için bu rakam 534 lira. 2400 lira emekli maaşı alan biri 65 yaş aylığından yararlanamaz.
- Annem 2022 sayılı kanun kapsamında iki ayda bir 500 TL dul maaşı almaktaydı. Son güncellemeler ile nasıl ve ne kadar maaş alacak. Yusuf Yıldırım
Yeni düzenleme ile yaşlılık aylığı 543 lira oldu ve maaşlar artık aylık ödenecek. Yeni uygulama bu ay itibariyle de başladı.
- Ben işyerimden istifa ederek ayrıldım ve bir başka işyerinde çalışmaya başladım. İki ay dolmadan, hizmet akdim fesh edidi. İŞKUR’a işsizlik maaşı başvurusu yaptım ama maaş bağlanamayacağı bildirildi. Bu durumda yeni şartlar yürürlüğe girdiğinde işsizlik maaşı bağlanabilir mi? Recai Gal
İşsizlik maaşından yararlanabilmek iş sözleşmesinin iptalinden önceki 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekiyor. Yeni düzenleme ile 120 günlük süre esnetilecek. Düzenleme yapılırsa işsizlik maaşından yararlanabilirsiniz.