Babam bana acımazdı ben çocuklarıma kıyamam

Güncelleme Tarihi:

Babam bana acımazdı ben çocuklarıma kıyamam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2015 01:28

Şirketteki CEO’luk görevini 28 yaşındaki oğlu Atasay Kamer’e emanet eden Cihan Kamer, ailesinden iş hayatına kadar bilinmeyenleri anlattı. Kamer, “Babam keskin biriydi, acımazdı. Nesilden nesle kıyamama durumu gelişiyor. Varlık da artarsa bu daha da artıyor” dedi.

Haberin Devamı

ATASAY Kuyumculuk’ta CEO’luk görevini Cihan-Çiğdem Kamer çiftinin 28 yaşındaki oğulları Atasay Kamer devraldı. Ailenin dördüncü kuşak temsilcisi olan Atasay Kamer Atasay’ı dünya markaları arasına taşımayı hedefliyor.
Cihan Kamer ve Atasay Kamer’le ‘devir teslim’ hikayelerini konuşmak üzere buluştuk. Atasay Kamer, Atasay’ın ve Asgold’un yaratıcısı, Türkiye’de kuyumculuk sektörünün duayen ismi dedesi Atasay Kamer’le aynı adı taşıyor. Atasay Ailesi uzun yıllar dedeleriyle birlikte aynı çatı altında yaşamışlar. Atasay Kamer de gözünü mücevherat sektörünün içinde açmış. Kendini bildiğinden beri de işe giden biri olmuş. Ocak ayı itibarıyla şirketin Ceo’su oldu. Kız kardeşi Simay Kamer ise Kuruçeşme’de ilk şubesini 2 yıl önce açan Huqqa’nın başına geçti.
Cihan Bey siz iş hayatından çekilmek için genç değil misiniz?
Cihan Kamer (C.K): Ben 50 yaşına geldim. İş hayatından çekilmedim. Diğer işlerimizle daha çok ilgileneceğim. El ayak çekmek için evet gencim ama gençlerin de önünü açmak lazım. Ben çok genç işe başladım. Eğitimimiz de hala devam ediyor. Evlendikten sonra 28 yıl babamla aynı evde yaşadık. Sabah kahvaltılarımız akşam yemeklerimiz beraberdi.
Babanızdan gördüklerinizden siz neyi çocuklarınıza aktardınız?
C.K: Bugün Türkiye’de kuyumculuk sektörü varsa bu konuda tevazu gösteremeyeceğim babam sayesinde var. Bize öğretilen şeylerden biri şudur; ‘kendini beğenme, övme bırak da görenler takdir etsin.’ Evet, tevazu çok önemlidir ama yalnızca babam konusunda tevazu gösteremeyeceğim. Sektörde imalatı büyütmek, fabrikasyona geçiş, ihracat birçok yeniliği babam yaptı. Markalaşma, fantazi takıya hep babam öncülük etti. Atasay şirketi birçok ilke imza attı.

Haberin Devamı

BABAM GİBİ YAŞADIM

Babam bana acımazdı ben çocuklarıma kıyamam

Hayatınızdaki değişimleri anlatır mısınız?
C.K: 35 yaşına kadar hatta 40 yaşına kadar olduğum bir süreç var. Ben de aynı babam nasıl yaşıyorsa öyle yaşadım. 40 yaşından sonra hayatı ıskalamak istemediğimi gördüm. Başka hobiler edindim. Yeme-içme sektörü de aslında hobi gibi benim için. O işin başına da kızımı geçirdik.
Peki siz nasıl bir baba oldunuz?
C.K: Ben Atasay’ı babamın beni yetiştirmesine göre daha kötü yetiştirdim, çünkü babam bana daha az acıyordu. Atasay da kendi çocuğunu daha kötü yetiştirecek.
Zaman değişti, biraz da ondan değil mi?
C.K: Nesilden nesile kıyamama durumu gelişiyor. Özellikle de varlık da artarsa bu daha da artıyor. Çok küçüktüm bir gün babam bana, ailede muhafazakar bir yapı da var, fırça attı. O gece zor uyudum. Sabah kalkınca babam beni namaz kılarken görsün diye kıbleye filan bakmadan babamın beni göreceği şekilde namaz kıldım. Maksat babamın hoşuna gideyim. Çocukluk işte... Babam acımazdı.
Tam eski toprak diyebiliriz… Hala şirkete gidip geliyor değil mi?
C.K: Keskindir babam hala. Testi kırılmadan tokat atılır misali, öyledir. İşle yaşıyor babam. Ben bunun faydasını hep yaşadım. Babam bana neden bunları söylüyor, böyle yapıyor değil de ne demek istediğini anlamaya çalıştığımda haklı olduğunu gördüm.
Siz her şeyi çok erken yaşamışsınız…
C.K: Ben 19-20 yaşında evlendim. Ailede hep baskınlık vardı. Ben de annem de karımda da baskınlık vardır. Ben dükkan açtığımda babam pazartesileri gelir ‘Cihan bu hafta ne kadar para harcadı?’ diye bakardı. Koca adamdım ağladığımı bilirim. Ayrıca bakar, ‘Para verilmeyecek Cihan Kamer’e derdi.
Siz oğlunuza herhalde böyle davranmazsınız…
C.K: Bu kadarını yapmam. Atasay’ı çekip ‘Atasay ne kadar harcadığının farkında mısın? diye sorarım. Babam herkesin arasında beni yerin dibine sokar çıkarırdı. Ama şimdi düşünüyorum, babam bana bunları yapmasaydı ben zengin çocuğu olur çıkar, hiçbir şey üretemezdim. İnsanlar çocuklarına ne kadar kıyabilirlerse çocuklarının o kadar hayrına davranıyorlar.

Haberin Devamı


Hindistan ve Çin’de mağaza açacak

Hedeflediğiniz yerler nereleri?
Atasay Kamer: Irak’ta yeni bir mağaza anlaşması yaptık. Katar, Hindistan ve Çin’de mağazalaşmak istiyoruz. Bunun için ekip kurduk, ekiplerimiz ülkeleri ve lokasyonları araştırıyor. Gelişmiş ülkeler uygun olmuyor. Yeni gelişen yerlerde olacağız. Türki Cumhuriyetleri de hedefliyoruz.
Başka ne tür yenilikler getireceksiniz?
A.K: Hikayesi olan ürünler uzun zamandan beri gündemimizde. Buna ağırlık vereceğiz. Y Kuşağı hikayesi olan ürün istiyor. Biz de daha çok buna yöneleceğiz.

Yüzde 12.1 büyüdük

Dolar fırladı. Seçim dönemi ekonomisi lüks segmenti etkiliyor. İşlere yansıması nasıl oldu?
- Atasay Kamer: 2015’in ilk 3 ayında yüzde 12.1 büyüdük. Seçim dönemleri hep zor oluyor. Lüks segment de etkileniyor. Biz sene başında bunların planlamasını yapıyoruz. Perakende anlamında geçen seneye oranla ilk çeyrekte yüzde 12.1 büyümek başarı oldu bizim için. dük. Altın fiyatları bizi etkiliyor ama biz vizyonumuzu markalaşmaya odakladık.

Haberin Devamı

Demba Ba bizim bilekliklerden aldı

Mağazalarınızda erkek koleksiyonu da var. Nasıl ilgi görüyor mu?
Atasay Kamer: Erkek koleksiyonu çok genişledi. Takı erkeğin hakkı! diyoruz biz. 17-18 markamız var. En son katılan markalarımız biri çocuk diğeri erkek.
Cihan Kamer: Demba Ba Beşiktaş’a gelmeden önce, ‘Biz seni görmeden sevdik ya resulallah’ demişti. Biz hemen onun bilekliğini yaptık. O da gelir gelmez gelip bizden o bilekliği aldı. Çok ilgi görüyor bilekliklerimiz.

Bana ilk sakız sattırdılar

Böyle bir dede ve baba modeliyle büyümek çok da kolay olmasa gerek. Şimdi de üzerinizde bir sorumluluk var. Nasıl hissediyorsunuz kendinizi?
Atasay Kamer: İşi sevmek en önemlisi. Ben eğitim aldım ama daha önemlisi bu işi seviyorum. Ailem de bana güvendi.
Siz kaç yaşında işe başladınız?
- 6-7 yaşında ben de giderdim Kapalıçarşı’ya. Mağaza önünde sakız satardım. Üretime de çok küçük yaşta gittim. Her yaz işteydim.
Başka bir iş ya da yurtdışında çalışmak gibi bir düşünceniz hiç olmadı mı?
A.K: Hiç olmadı. Yurtdışında biraz deneyim kazandım. 2008 yılında döndüm. İşteki ilk sorumluluğum Asgold oldu.
Dedenizin şirketi…
A.K: Evet. Bana ‘Asgold’u yeniden ayaklandır’ dediler. Asgold’u dedem ve şimdiki Favori Kuyumculuk’un sahibi Selami Özel kurmuştu. İlk 4 kişilik bir ekiptik. Kısa zamanda Asgold için AFS diye bir sistem kurduk. Kredilendirme zordur bizim sektörde. Bunu çözmüş olduk, malı sattıktan sonra borçlanma banka üzerine gidiyor, bir nevi banka Atasay üzerinden şirketlere kredi açmış oldu.
Ocak ayı itibarıyla Ceo oldunuz. Nasıl geçti ilk aylar?
A.K: Yeniliklerle geçti. Yeni İcra Kurulu kurduk. Yüzümüzü yurtdışına döndük. Dünya markası olacağız. Bunun için de öncelikle dünya şirketi olabilmemiz gerekiyor. Danışmanlıklar almaya başladık. Yurtdışında mağazalar açacağız.
Kaç mağazanız var?
A.K: 127 mağazamız var yurtiçinde. Dubai, Irak ve Kıbrıs’ta mağazalarımız var.

Haberin Devamı

Yeni mekânlar açacağız


Cihan Bey bundan sonra ne kadar çalışacaksınız?
Cihan Kamer: İkiye bölüneceğim ama sanırım daha çok kızımla ilgileneceğim. Yüzde 70 kızım ve yeni işimiz diyebilirim. Kızım aşkım. Çiğdem Hanım da daha çok tasarım ve iletişimle ilgilenecek. Haftada 3 gün gidecek işe. Ben daha çok kızımla The Market ve Hugga’da olacağım. Yeni yerler açacağız. Yeme-içme sektörü bizi çok çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!