Güncelleme Tarihi:
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabul eden Ergün, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yerli otomobil çalışmalarının sorulması üzerine Ergün, Türkiye'de bu alanda çok önemli bir kapasite olduğunu söyledi. Bu alandaki mühendislik ve Ar-Ge kabiliyetinin, Türkiye'de çok gelişmiş olduğuna dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti:
"Biz bu potansiyelin bir markalaşmaya dönmesi için sektörü destekliyoruz, motive ediyoruz. Marka yaratmak da tabi ki bir süreçtir. Biz bunun için gereken destekleri verelim. Bir babayiğit adı takıldı biliyorsunuz. Aslında sektör, toptan bu işin babayiğidi ama üretim konusunda babayiğit olan sektörün, markalaşma konusunda da bu babayiğitliği göstermesini bekliyoruz. Toplumda bu işe çok büyük bir istek var. Bu destek ve beklentiyi görmek lazım, biz onu sağlamaya çalışıyoruz. Şimdi babalar var ama o kadar yiğit değiller, bu konuda yiğitlik göstermediler şimdiye kadar. Yiğitler var aşağıda ama onlar da baba değiller. Ya onlardan biri, ikisi birleşecek baba olacaklar. Ya da gerçekten bu işin babası olanlar bir yiğitlik yapacaklar, Türkiye'de markalaşma konusunda adım atacaklar."
Bu konuda bazı çalışmaların yapıldığını, bazılarının da hala sürdüğünü anlatan Ergün, "Hem fosil yakıtlı araçlarla ilgili hem de elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar var. Belki elektrikli araç markalaşması süreci, daha hızlı bir şekilde hareketlenebilir. Çünkü TÜBİTAK da bu konuda bir çağrıya çıktı ve önemli bir Ar-Ge desteği vereceğini ilan etti. Zannedersem 20 konsorsiyum buna teklif vermişti. Bunlardan 10'u uygun bulunarak ikinci elemeye tabi tutulacaklar. Ondan sonra da elektrikli araç teknolojilerinin üretilmesi ve geliştirilmesi sürecinde, ötekine nazaran daha hızlı bir çalışma başlamış olacak" diye konuştu.
"Burada kararı verecek olan piyasa"
TÜSİAD Başkanı Yılmaz da konuya ilişkin, şunları söyledi:
"Tabi biz piyasa ekonomisinin girişimcilerimize yol göstermesini, kaynaklarımızın en etkin şekilde kullanılacağı piyasa ekonomisinin gelişmesini sağlamak mecburiyetindeyiz. Piyasa ekonomisinin tüm kurum ve kurallarıyla gelişmesi, işlemesi, yatırımcıların, girişimcilerin doğru kararlar vermesi için ön şart. O bakımdan Türkiye, piyasa ekonomisini geliştirme konusundaki kararlılığını, bunun kurumlarını, kurallarını istikrar içinde geliştirme yönündeki kararlılığını sürdürürse, bunun adı istikrardır. İstikrarını sürdürürse piyasa da yatırımcılara fırsatları daha etkin şekilde kullanma sinyallerini verecektir. Türkiye'de piyasalar, Türkiye'de yatırımcıların yeni bir araç markası, otomobil markası yaratmalarına uygun hale geldiği gün, göreceksiniz bu da olacak. Burada kararı verecek olan piyasa."