Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın, ‘Bakıyorsunuz ‘Kapatıyoruz’ diye bir afiş açıyorlar. Aradan iki yıl geçiyor, kapandığı yok. Bu dürüst bir alışveriş olmuyor” yorumuna sebep olan ‘iş değişikliği nedeniyle zararına satışlara’ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı el atıyor. Bakanlığın hazırladığı düzenlemeye göre ticari bir işletmenin kapanması, işyeri adresinin veya faaliyet konusunun değişmesi nedeniyle yapılacak indirimli satışların süresi üç ayı geçemeyecek. İndirimli satışa giren malların indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatının etiketlerinde gösterilmesi zorunlu olacak. Satıcının indirimli satışa giren malların indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunu ispat etmesi gerekecek.
Bakanlığın Tüketicinin Korunması Kanunu kapsamında hazırladığı Fiyat Etiketi Yönetmeliği taslağına göre yurtdışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listeleri dışında etiket ve fiyat listelerinde artık “Türk Lirası” kısaca “TL” gibi ifadelerin yanında TL’nin yeni simgesinin de bulunması gerekecek. Düzenlemenin hayata geçmesiyle indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleriyle etiketlerinde gösterilecek.
SATICIYA “İSPAT” ŞARTI
İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya ait olacak. Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınacak. Birçok işyerinin başvurduğu “Tasfiye nedeniyle zararına satış” ve “İş değişikliği nedeniyle indirimli satış” gibi durumlara da yeni sınır çiziliyor. Buna göre bir ticari işletmenin kapanması, işyeri adresi veya faaliyet konusunun değişmesi nedeniyle yapacağı indirimin süresi üç ayı geçemeyecek.
Babacan: Doğru işler değil
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, özellikle vatandaşı aldatacak türden iletişime izin veren bir yapının uygun olmadığını vurgularak şunları söylemişti: “Bakıyorsunuz ‘Kapatıyoruz’ diye bir afiş açıyorlar. Aradan iki yıl geçiyor, kapandığı yok. Bu dürüst bir alışveriş olmuyor” dedi. İndirimler konusuna da değinen Babacan, tabelalarda ‘yüzde 50 indirim başladı’ diye ibareler olduğunu, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek “İndirimden önce 100 liraya satıyordun, indirim tabelasını astıktan sonra üzerine 200 lira yazıyorsun. Zaten 100 liraya satıyordun. Bunlar da doğru değil” ifadesini kullandı.
Düzenlemelerde bu noktaların irdelenmesi ve etiketin, kampanyaların doğru ifade edilmesi gerektiğine dikkati çeken Babacan, yeni yasanın bunları da ele alacağını belirtmişti.
Eski fiyat da artık yazılacak
FİYAT indirimine giren malların etiket, tarife ve fiyat listelerinde yer alması gereken hususlara ek olarak, indirimli satış fiyatının, bu yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak üzere malın veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatıyla birlikte ve aynı büyüklükte gösterilecek. Düzenlemeyle daha önce “malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı” gibi bilgilerin bulunduğu etiketlere “malın birim fiyatının” da eklenmesi gerekecek. Açık halde satılan mallarda sadece birim fiyatının yer alması yeterli olacak. Malın birim fiyatının satış fiyatıyla aynı olması halinde birim fiyatın belirtilmesine gerek kalmayacak. Düzenlemeyle ithal mallara ait etiketlerde ise malın üretildiği ülke ismi Türkçe yazılacak.