Güncelleme Tarihi:
İstanbul Finans Zirvesi’nin açılışında konuşan Babacan, “Çıpamız, yazılı dokümanlardır, şahıslar değil” dedi.
İSTANBUL Finans Zirvesi dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın global ekonomideki gelişmeleri değerlendiren konuşmaları ile başladı. Yüzde 4 büyüme hedefinde aşağı yönlü risklerin bulunduğunu belirten Babacan, “Büyümenin kalitesi ile ilgili endişelerimiz var, daha yoğun çaba içinde olmamız gerekiyor” dedi. Önümüzdeki dönemde tüketime değil, özel sektörün yatırımlarına dayanan, özel sektör ağırlıklı bir büyüme yapısının tercih edildiğini belirten Babacan, yeni Orta Vadeli Program üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, “Kurban bayramından önce açıklayacağız. Böylece önümüzdeki döneme yönelik politikamız daha net bir şekilde ortaya konmuş olacak” dedi.
VERGİLERİMİZ DÜŞÜK
Babacan, sorular üzerine vergi politikalarına da değinerek vergide sürümden kazanacaklarını ve İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında vergi konularında yapılacak vergi düzenlemelerinin de bütçe izin verdikçe gündeme gelebileceğini anlattı. Babacan finans sistemindeki vergilerin diğer ülkelerden görece daha düşük olduğunu da sözlerine ekledi.
SEÇİM EKONOMİSİ YOK
Babacan, seçimlerin yaklaştığına ve hükümetin kesenin ağzını açacağına dair yorumların yapıldığına da dikkat çekerek “Bu girdiğimiz ilk seçim değil” ifadesini kullandı. Babacan, 2007 ve 2011’de genel seçimler, 2004 ve 2009’da yerel seçimler yapıldığını ve bir çok referandumun yapıldığını hatırlattığı konuşmasında şöyle dedi: “Mali disiplinden asla taviz vermedik. Önümüzdeki dönemde de aynı devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bir yandan cari açığınız bir yandan da yüksek bütçe açığınız varsa bu çifte açık ülke ekonomileri açısından en önemli tehlike. Bizim cari açığımız yüksek, buna bir de bütçe açığını eklersek, ekonomik istikrarı zarar görebilir.”
YAZILI OLAN NE İSE ODUR
Babacan, panelde de soruları yanıtladı. Piyasalarda bir süreden beri IMF çıpasının bitmesinin ve AB müzakere çalışmalarının yavaşlamasının ardından yeni çıpanın ‘Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ olduğu değerlendirmelerinin sorulması üzerine “Bir ekonomi politikası sadece şahıslara bağlı yürüyorsa büyük soru işareti var demektir” dedi. Hükümet içinde Başbakan liderliğinde çalışıldığını anlatan Babacan, “Tek parti Hükümeti içinde de farklı görüşler, yaklaşımlar dile getirilebiliyor. Bunu teşvik de ediyoruz, her şeyi tartışalım ki doğrusunu bulalım. Ama bizim çıpamız ‘yazılı’ dokümanlarımızdır, belgelerimizdi. Her şey konuşulur, uygulamamız yazılı olan ne ise odur” cevabını verdi.
İstanbul inovasyon merkezi olacak
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel firmaların, inovasyon merkezlerini İstanbul’a kaydırdığına işaret ederek, ihracatçılar olarak İstanbul’u bir inovasyon merkezi olarak düşlediklerini kaydetti. İstanbul’u ulaştırmada ‘optimum bir hub’ diye tanımlayan Büyükekşi, “56 başkente uçmak mümkün ve İstanbul üzerinden bağlantı yapan transit yolcu 25 milyonu aştı. Her yıl Avrupa-Asya koridorunda uçan 60 milyondan fazla yolcunun üçte birini misafir ediyoruz” diye konuştu.
Manşete çıkmak isteyenler olabilir
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, siyasette fırsatçılık olduğunu da kaydederek “Bazen yerel, kişisel görüşler o gün manşet olabilmek için farklı görüşler duyurabilir. Bunların hiçbir geçerliliği yoktur. Bazen bir kurumumuzun başındaki arkadaşımız bir şey söyleyebilir. Ama kurumun yazılı açıklamaları daha bağlayıcıdır, daha önemlidir. Şahsi görüşlere dikkat edilmemesi gerekir. Bu, kredibilite sorunları oluşturabilir. Ama yazılılara bakmakta ve yazılı kurumsal politikalara dikkat etmekte ben hep fayda görüyorum” dedi.
Enerji Borsası hayata geçecek
BORSA İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, enerji borsasının bu yıl içinde tamamlanarak hayata geçmesini beklediğini söyledi. Turhan, “Kurumsal yatırım ve yatırımcı tabanını genişletmek için vergi mevzuatı ve kurumsal yatırımcıların desteklenmesi için çalışacağız. Bu yıl içinde bunun da tamamlanmasını bekliyoruz. İstanbul sadece finansal sözleşmeler, menkul kıymetler ve bunlara dayalı ürünler değil bölgemizde son derece büyük potansiyel taşıyan enerji ve enerjiye dayalı sözleşmelerin de alınıp satılacağı bir merkez haline gelecek” dedi. Turhan, Dünya Bankası’nın da, ABD dışındaki İslami finans araştırmaları konusundaki ilk ve tek merkezini İstanbul’a kuracağını açıkladı.