Güncelleme Tarihi:
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) olağan genel kurulunda konuşan Babacan, bankaların toplam aktif büyüklüğünün gayrisafi yurtiçi hasılayı geçtiğini, ayrıca kredi mevduat oranının da yüzde 121'e geldiğini belirterek "Sermaye piyasalarımız bundan sonraki ekonomik büyümenin merkezinde olmak zorunda. Çünkü bankacılık sektörü ile ilgili artık bazı sınırlara yaklaşıyoruz" dedi ve ekledi:
"(Bankacılık sektöründe) mevduatın yüzde 121'i kadar bir kredi hacmi oluştu ve hemen tedbir almak zorunda kaldık. Bankalarımızı daha çok özkaynak ve daha çok mevduata yönlendirip, daha az dış borçlanmaya yönelik tedbirler aldık... Düzenleme ile bankaların yurtdışından kısa vadeli borçlanmalarına tedbir getirdik ve orta-uzun vadeye yönlendirdik. Bankaların kısa vadeli dış borcu azalırken, orta ve uzun vadeli dış borçları arttı. Bu iyi bir gelişme."
Sadece bankacılık sektörünün merkezde olduğu bir büyüme ve finansman modelinin Türkiye için geçerliliğini kaybedeceğini belirten Babacan, sermaye piyasaları her ne kadar hızlı büyürse, ekonominin de o kadar hızlı büyüyeceğini ifade etti.
BANKACILIKTA KREDİ VE AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ
Bankacılık sektörünün ilk çeyrek sonu itibariyle kredileri 1.32 trilyon liraya ulaşırken, aktif büyüklüğü de 2.13 trilyon lira oldu.
Sermaye piyasalarının geliştirilememesinin ülke ekonomisi üzerinde baskı oluşturabileceğini ve bunun için istikrar ve güvenin şart olduğunu söyleyen Babacan, "Siyasi istikrar zemini sağlam olmadıktan sonra o ülkede ekonomik istikrarın tesis edilmesi ve korunması çok zordur. Ancak ve güçlü bir siyasi istikrar zemininde ekonomik istikrar sağlanır" dedi.