Babacan: Daha yüksek katma değer üretmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Daha yüksek katma değer üretmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2013 02:04

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da ekonomik güç dengelerinin er ya da geç siyasi güç dengelerine yansıyacağını belirterek, “Türkiye’nin fert fert daha yüksek katma değer üreterek gerçek anlamda gelişmiş ekonomi olabilir” dedi.

Haberin Devamı

İzmir İktisat Kongresi’nin yakın tarih açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Babacan, şöyle konuştu: “Bu kongre hem küresel ekonominin değerlendirilmesi hem de Türkiye ekonomisinin tartışılması için önemli bir platform olacak. Ekonomide hala güçlü, dengeli bir toparlanmanın olduğunu söylemek güç. Finans sektörüyle ilgili belirsizlik bir miktar azaldı ama bilançolara bakınca zayıf yapı devam ediyor. Önümüzdeki on yıllık dönem geçmiş on yıla göre büyümenin düşük olduğu bir dönem olacak.

Ülkelerin tercihleri önümüzdeki 30 yıllık dönemin belirleyicisi olacak. Ekonomik ve siyasi reformların devam etmesi bizi başarıya taşıyacak temel etkenler olacak. Eğitim reformları hayati önem taşıyacak. Fert fert daha yüksek katma değer üreterek gerçek anlamda gelişmiş ekonomi olabiliriz. Daha yüksek katma değer, daha yüksek inovasyon, işgücü piyasası reformları önümüzdeki dönemin temel reform alanları olacak. Buradaki tartışmalar bizim ekonomi politikalarımıza ışık tutacak.”

Haberin Devamı

İzmir İktisat Kongresi’nden notlar

Babacan: Daha yüksek katma değer üretmeliyiz

-İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı otel ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı, otele giden ana hatlardaki yollar kapatıldı.
-Açılışın yapıldığı salonda görev yapacak personelin, salona girişinden önce GBT’lerine bakıldı, parmak izleri alındı. Personelin güvenlik taraması bitmeden, personel şeflerinin dahi salona girmeleri engellendi.
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, güvenlik taramasının daha az olduğu diğer bölümden çay istemesi ihtimali de güvenlik ekiplerinin alarm durumuna geçirdi.

Kongre kapsamında düzenlenen toplam 34 panele 23’ü yurtdışından 243 konuşmacı katılacak.Katılanların 56’sı kamudan; 22’si yerli ve yabancı firmalardan, 58’i Türkiye’daki STK, oda-borsa, meslek örgütlerinden, 16’sı yurtdışındaki STKlardan, 95’i yerli ve yabancı akademisyenlerden, 7’si öğrencilerden ve 12’si medya mensuplarından oluşacak.Toplam 3 bin 402 katılımcının katılacağı kogreyi, 131 medya mensubu izliyor.Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın katıldığı açılışın yapıldığı salona çok az sayıda misafir alınırken, diğer salonlarda da dev ekranlardan konuşma naklen yayınlandı.

Haberin Devamı


TARİHÇE:
Ekonominin yol haritasını belirledi

Babacan: Daha yüksek katma değer üretmeliyiz


1- KONGRE (17 Şubat–4 Mart 1923)
Daha Cumhuriyet ilan edilmeden düzenlenen 1.İzmir İktisat Kongresi’nde, savaştan çıkmış Türkiye’nin iktisadi envanteri çıkarıldı. Ekonomide yol haritası belirlendi.

2- KONGRE (2-7 Kasım 1981)
2. İzmir İktisat Kongresi’nde ihracata dayalı büyüme stratejisine geçiş yapıldı ve piyasa ekonomisi için gerekli politikalar benimsendi.

3- KONGRE (4-7 Haziran 1992)
3. İzmir İktisat Kongresi, “21.Yüzyıla Doğru Türkiye” teması çerçevesinde gerçekleştirildi. Makroekonomik istikrarın gereği ve küreselleşme sürecinde politik entegrasyonların önemine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

4- KONGRE (5-9 Mayıs 2004)
Türkiye’nin uzun vadede bilgi toplumuna dönüşmesi ve AB’ye üyelik perspektifi Kongrenin ana temalarını oluşturdu. Yüksek ve istikrarlı büyüme, girişimciliğin ve rekabet gücünün artırılması gerektiği vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME!