Babacan: Bu türden dalgalanmalar gelir geçer

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Bu türden dalgalanmalar gelir geçer
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2007 11:34

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, piyasadaki yaşanan dalgalanmayı 'Biz yapımızın sağlamlığına güvendikten sonra bu türden dalgalanmalar gelir geçer.' sözleriyle yorumladı.

Haberin Devamı

Brüksel ve Londra'da temaslarda bulunacak olan Başmüzakereci Babacan, Esenboğa Havalimanı'ndan ayrılmadan önce düzenlediği basın toplantısında, Çin'deki dalgalanmanın Türkiye ve diğer küresel piyasalara etkisi konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, sermaye hareketlerini sınırlayıcı önlemlerin ne kadar isabetsiz olduğunun, Tayland'da ve sonrasında, gelişmekte olan piyasalarda meydana gelen gelişmelerin gösterdiğini söyledi.

Çin ile ilgili gelişmelerin oldukça önemli olduğunu, Çin'den önce de Tayland'da benzeri ciddi bir dalgalanmanın yaşandığını hatırlatan Babacan, ”Türkiye artık dışa açık bir ülke, dışa açık bir ekonomi” dedi.

Babacan, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı göstermek açısından şu örneği verdi: “Gençlik Parkı'nda bir havuz var kayıkla gezenleri özellikle yaz aylarında görürsünüz. Türkiye ekonomisi de buna benziyordu, şimdi artık durum değişti, Türkiye ekonomisi açık denizlere okyanuslara açılmış bir gemi. Dolayısıyla dışarıda olacak her türlü iklimden etkilenecek. Bazen dalgalı bazen fırtınalı olacak, ancak büyük denizlerde hareket etmenin her türlü avantajını biz bugüne kadar kullandık ve kullanmaya da devam edeceğiz. Bundan sonra, bizim dışarıda olup bitenlerden etkilenmememiz artık mümkün değil, ancak önemli olan dışarıda olabilecek her türlü dalgalanmaların ekonomi üzerindeki etkilerinin sınırlı olması, kalıcı ve kötü sonuçlara gitmemesidir.

Haberin Devamı

Bugün Türkiye ekonomisi, 4-5 sene öncesine kıyasla çok daha sağlam bir yapıya kavuşmuştur. Bu korunaklı yapının en önemli ve sigorta diyebileceğimiz unsurlarından bir tanesi serbest kur rejimidir.

Pek çok göstergenin piyasada serbestçe oluşması, bu tür dalgalanmalarda otomatik dengeleyicilerin, otomatik ayarlayıcıların hemen devreye girmesini sağlıyor. Sermaye girişlerinde ve çıkışlarında serbest kur, yavaşlatıcı bir etkiye sahip bulunuyor.

Kamu net borç stokunun milli gelire oranı yüzde 50'nin oldukça altına düşmüş durumda. Kamu borç stokunun kompozisyonundaki döviz cinsinden borçlanmaların eskiye oranla çok daha düştüğünü göreceksiniz, dolayısıyla hem daha küçük, hem de kompozisyon olarak daha sağlıklı bir borç stokumuz var.
 
Bankalarımız bugünlerde, sermaye yeterlilik rasyosu açısından baktığınızda, tarihinin en güçlü dönemlerinden birisini yaşıyor.

Haberin Devamı

Açık pozisyona asla izin verilmiyor. Dolayısıyla kurdaki hareketlerden bankalarımızın artık eskisi gibi etkilenmesi mümkün değil. Yine faiz hadlerindeki dalgalanmalara da karşı bankacılık sistemimiz oldukça korunaklı bir bilanço yapısına kavuşmuş durumda.

Ayrıca, BDDK tarafından başlatılan pek çok analiz ve teknik denetlemeler de bulunuyor. Bundan 3-4 sene önce uygulanmayan pek çok teknik artık BDDK tarafından uygulanıyor. Biz yapımızın sağlamlığına güvendikten sonra bu türden dalgalanmalar gelir geçer.”
   
UZUN VADEDE SERMAYE HAREKETLERİ POZİTİF
   
Babacan, Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve uluslararası sermaye açısından fırsatlar sunan bir ülke olduğunun altını çizerken, kısa vadede sermaye çıkışları yaşansa bile uzun vadede sermaye girişlerinin, sermaye çıkışlarından çok daha fazla olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

“Burada önemli olan ekonomik programın bütünlüğü” diyen Babacan, şöyle devam etti: “Dört buçuk yıl çok başarılı bir uygulamadan sonra halen ekonomik programımızın orasını burasını delmeye çalışan pek çok fikirlerle karşı karşıyayız bugünlerde. Program bir bütün, bu programın bütünlüğünü bozacak oynamalar yaparsanız o zaman korkulacak sonuçlar ortaya çıkar.
   
Her türlü sıkıntıya rağmen, hiçbir taviz vermeden programı uyguladık ve aynı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. 5-10 sene sonra birileri programı, popülist yaklaşımlarla örselemeye başlarsa korkular da başlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!