Güncelleme Tarihi:
Diyalog Avrasya Platformu tarafından düzenlenen ve ‘sosyal konuların konuşulduğu bir Davos’ olmayı amaçlayan Antalya Forum’da konuşan Babacan, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin belirsizlik lüksü olamayacağı uyarısında bulundu.
Babacan, dünyada değişen güç dengesinden dolayı IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumların idare yapısında buna paralel gelişmeler olduğunu ancak Birleşmiş Milletlerin buna direndiğine de dikkat çekti. Babacan, BM’nin bu şekilde devam etmesi durumunda meşruiyetini kaybedeceğini de belirtti.
ABD’NİN BÖYLE BİR LÜKSÜ YOK
Son yaşanan küresel krizin ardından Avrupa’dakiler başta olmak üzere ülkelerin kredibilitelerini kaybettiğini belirtirken, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin de mali açıdan öngörülemezlik lüksü olmadığını söyledi.
Babacan, “ABD’de borç sorunu var ve çözüm adına tek yapılan şey para basmak. Böylece, hem finans kuruluşlarının batması önleniyor hem de ABD hazinesini borçlanması sürdürülebiliyor. Bu parasal genişlemenin ne zaman normale döneceği konusunda kimsenin fikri yok. Maliye politikalarıyla ilgili çok büyük belirsizlik var. Dünyanın en büyük ekonomisinin öngörülemezlik gibi bir lüksü olamaz. Umuyoruz, en az üç yıllık bir orta vadeli planla neler yapılması gerektiği ortaya konulur” dedi.
BM MEŞRUİYETİNİ KAYBEDER
Konuşmasında dünyadaki ekonomik gücün Batı’dan, Doğu’ya doğru hızla kaydığına işaret eden Babacan, böyle bir ortamda uluslararası kurumların idare yapılarında da buna uygun, adil bir yapılanma olması gerektiğini söyledi.
IMF ve Dünya Bankası’nda buna paralel dönüşümün sağlandığını belirten Babacan, bu konuda BM’yi geri kaldığı konusunda eleştirdi.
Babacan şöyle konuştu, “Bir kurum var ki hala İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki yapıya takılıp kalmış. Bu savaştan galip çıkan ülkelerin özel imtiyazları olduğunu görüyorsunuz. 21’inci yüzyılda artık farklı bir anlayışa ihtiyaç var. BM mevcut durumunda –ısrar ederse meşruiyetinde önemli bir kayıp yaşayacak. IMF ve Dünya Bankası meşruiyetini korumak için adil temsil yapısına gitti. Benzer şeyin mutlaka BM Güvenlik Konseyi’nde de görülmesi lazım. Aksi halde bu kurum zaman içinde etkisini kaybedecek bir yapıya bürünecek.”
ÖZTRAK: 75 MİLYON GENÇ İŞ ARIYOR
Forum’da konuşan CHP Ekonomi Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da mevcut küresel ekonomik modelin çok sorgulanır hale geldiğini, parti olarak özel çözüm önerilerini desteklediklerini söyledi.
Öztrak, “Krizin ektileri son 5 yıldır devam ediyor. 1970’den bu yana hakim olan model piyasaların hata yapmayacağı üzerine kuruluydu. Finansal piyasalarda bir koyundan onlarca post çıkaran ürünler düzenlemelerden muaf oldular. Bu model ahlaki ve yerel değerlerde yarattıklarıyla sorgulanıyor. En az kazanan kesim bundan en çok etkilenen kesimler arasında yer alıyor. Dünya üzerinde 75 milyon genç kendine iş arıyor. Gençlerin iş ve istihdamdan uzak olması sosyal sorunları da büyütüyor. Gelecekte çalışan yoksullar sorunuyla karşı karşıya kalacağımız görülüyor.Dünyada gelişmişlik düzeyleri farkı olanlara arsındaki bu farkı gidermek dünya barışına da katkı sağlayacaktır. Standart reçeteler yerine özel çözüm girişimleri önemsiyor ve destekliyoruz” dedi.
21 ÜLKE ÜYE
Forum çerçevesinde gelir dağılımı, istihdam ve yolsuzluk konularında farkındalık yaratarak sosyal boyutlu ekonomik sorunlar ile finans sisteminde yaşanan problemlere karşı geliştirilen akademisyenler tarafından yapılmış çalışmalar paylaşıldı.
1998 yılında Cengiz Aymatov tarafından Avrasya ve diğer ülkeler arasındaki ilişkileri artırmak için kurulan Forum’a 21 üye ülke bulunuyor.