Baba sırtında halı sattı, oğulları mobilya üretimiyle 100 milyon lira ciro yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Baba sırtında halı sattı, oğulları mobilya üretimiyle 100 milyon lira ciro yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 00:00

Yıllarca sırtında halı satan Niğdeli Bayram Teker’in oğulları Eskişehir’de halı mağazaları açtı, Mitsubishi ve İstikbal bayiliği yaptı. 2006’da 25 bin metrekare kapalı alana sahip bir mobilya fabrikası kuran Teker Ailesi, bu yıl 100 milyon lira ciro yakalıyor.

Haberin Devamı

ANADOLU’nun ‘seyyar hılıcı’ geleneğinden 100 milyon lira cirolu mobilyacı doğdu. Niğde Koyunlulu Bayram Teker’in oğulları Mustafa, Ramazan ve Salih, babalarının halı ticaretini Eskişehir’de mağazalaşarak büyüttü. 1992-2006 arasında İstikbal bayiliği yapan Teker Ailesi, 1994-2000 arası da Mitsubishi bayisi oldular. Bu iki bayilikle sermayeyi büyüten aile, 2006’da Eskişehir OSB’de kendilerine ait 90 dönümlük arsa üzerine 25 bin metrekare kapalı alana Cardin Consept mobilya mağazasını kurdu. 2010’u 100 milyon lira ciroyla kapatmaya hazırlanan Cardin Consept, Belçika, Azerbaycan, Kıbrıs ve Libya’da da mağaza açtı. Cardin Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, kendilerine ait 12, franchsinglerle birlikte 50 mağazaları olduğunu söylüyor ve 2011’de de hızla mağazalaşmaya devam edeceklerini belirtiyor. Murat Teker şöyle başlıyor anlatmaya:
Dedemiz halı tüccarıydı
“Dedemiz Bayram Teker, 50 yıl önce Koyunlu’dan gurbete çıkmış, sırtında halı satmaya başlamış. Önce İstanbul’a gitmiş, hatta evi de taşımış. Ancak orada işler istediği gibi yürümemiş. Sonunda Eskişehir’e gelmiş ve burada eski otogarın yakınında küçük bir dükkan tutarak halı işini esnaf olarak devam ettirmiş. Babam Mustafa Teker ve amcalarım Ramazan ile Salih Bey’lerle Eskişehir’de devam etmiş. Babam evlenince ayrılıp kendi mağazasını açmış. Çünkü annemin babası da Bursa’da halı tüccarıymış. Babamın halı esnaflığı Bünyan, Isparta, Ladik el dokumalarıyla büyümüş. Daha büyük mağazaya geçmiş. Makine halısı da satmaya başlamış ve ikinci dükkanını açmış. Sonra bir dükkanın mülkünü almış derken, işler büyüyünce amcalarım Ramazan ve Salih Beyleri de yanına almış birlikte çalışmaya başlamışlar. Bir süre sonra da halı toptana kaymış. 3 kardeş kapalı kasa kamyonet alıp, Eskişehir çevresine toptan halı pazarlamaya başlamış.”
İstikbal ve Mitsubishi
Murat Teker, aile olarak halı esnafı ve toptancısıyken, ticarette daha hızlı büyümelerini ve sermaye birikimini sağlayan iki önemli bayilik aldıklarını belirtiyor. Teker, şöyle devam ediyor: “1992’den 2006’ya kadar İstikbal bölge bayiliğidir ki bize gerçekten ticareti ve üretimi öğreten bir süreç oldu. Çok iyi paralar kazandık. Diğeri de toptan halı pazarlama yapalım derken aldığmız sıfır kilometre Mitsubishi ticari araçlar yoluyla Mitsubishi Eskişehir Bayisi de oluşumuzdur. O bayilik de 1994-2000 yılları arasında oldu. Yılda 600-700 araç satıyorduk. Kendimiz vadelendirerek kampanyalar yapıyorduk ve Karadeniz’den, Bursa’dan bile gelip bizden araç alıyorlardı. O dönemde ulusal basına bile ilan veriyorduk. Halı, araba, İstikbal derken sermayemiz büyüdü ve 2006 yılına geldiğimizde Organize Sanayi Bölgesi’nde aldığımız 90 dönümlük arsamızda artık kendi mobilya fabrikamızı kurma kararı aldık.”

Haberin Devamı

Mobilyaya 35 milyon dolarlık yatırım

Haberin Devamı

CARDİN Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, Eskişehir OSB’de 90 dönümlük arsada 25 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada 300 kişilik istihdamları olduğunu söylüyor ve “Cardin Consept markamızla mutfak ve banyo dolabı hariç tüm ev mobilyalarını üretiyoruz. Çok iyi kapasitelerle maksi takım, panel mobilya, yatak, baza, koltuk üretiyoruz. Hedef mobilyada ilk 5 arasına girebilmek” diyor.

Brüksel’de 1800 metrekare mağaza

MURAT Teker, Cardin Consept’in önümüzdeki dönemde daha üst segment bir marka olabilmek için yurt içinde ve yurt dışında mağazalaşmaya ağırlık vereceğini söylüyor. Teker, şöyle konuşuyor: “Kendimize ait 7’si Eskişehir’de 12 mağazamız var. Yurt genelinde franchisinglerle 50 olduk. Ayrıca Azerbaycan, Belçika, Kıbrıs ve Libya’da da mağazalarımız var. Belçika Brüksel’deki mağazamız bin 800 metrekarelik bir showroom. Satışları da çok iyi gidiyor. Bu yıl Cardin Mobilya olarak 100 milyon lira ciroya yaklaştık ve bunun da yüzde 15’lik bölümü ihracattan. Eskişehir’de iki büyük mağazada dedemiz rahmetli Bayram Teker’in gelenekel halı ve mobilya ticaretini de Şiraze Halı olarak sürdürüyoruz.”

Haberin Devamı

Petrol ve ürünlerinde küresel oyuncu oldu

BAYEGAN Grup Yönetim Kurulu Üyesi Rüya Bayegan, petrol, petrokimya ürünlerinde Türkiye’de iyi yerlere geldiklerini ve artık dünyada söz sahibi olmayı hedeflediklerini söyledi. “Küresel polipropilen (PP) pazarları ve değişen çevre” temasıyla İstanbul’da düzenlenen 5’inci Küresel PP Pazarı ve Teknolojileri konferansında konuşan Bayegan, Türkiye’de petrokimya ürünlerinin ithalatında ve alım satımında ürün bazında farklılık göstermekle birlikte minimum yüzde 15 pazar payına sahip olduklarını, bazı ürünlerde bu oranın yüzde 40’lara kadar çıkabildiğini kaydetti. Petrokimya alanında birçok ülkeden mal alıp başka ülkelere ihraç eden firma konumuna geldiklerini belirten Bayegan, aralarında Çin, Hindistan, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin de yer aldığı 20 ülkede ofisleri bulunduğunu söyledi. Bayegan, “Dünyada Hollandalı, İsviçreli alım satım şirketleri önde.
Şu anda ‘Türk alım satım şirketi’ dünyada oturmuş bir kavram bile değil. Biz oturtmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde halen bulunduğumuz 20 ülkede büyümeyi planlıyoruz” dedi. 70 yıl önce Cafer Bayegan tarafından kurulan Bayegan’da halen yönetim kurulu başkanlığını Ercüment Bayegan yürütüyor.

Haberin Devamı

TURSEFF kredisinde Türkiye’nin payı iki katına çıkarılabilir

DÜNYA Bankası’na bağlı EBRD’nin 14 ülkede enerji verimliliğini artırmak amacıyla şirket ve bireylere yönelik uyguladığı kredi programı TURSEFF (Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı) katılımcı 4 Türk bankasının hızlı hareket etmesi sonucunda ilk kredisini 3 ay içinde verdi. Programda yer alan Kazakistan, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan ve Rusya gibi ülkelerde ilk kredinin verilmesi bir yıl hatta 2 yıl sürerken, Türkiye’de bu kadar kısa sürede kredi verilmeye başlandı. TURSEFF Müdürü Janna Fortmann, “İlk defa bu kadar bankanın bu kadar hızlı ilerlediğine tanık oldum, Türkiye’ye 30 ay için 200 milyon dolar ayrılmıştı. 4 bankaya ulaşan 55 proje değerlendirildi. Birine kredi verilirken, 4-5 projeye de yakında verilmesi söz konusu. Türkiye’ye yeni bir paket verilmesi konusunda başvurda bulunabiliriz, paketi iki katına çıkarmak mimkün” dedi.  TURSEFF kapsamında Vakıfbank’tan ilk krediyi alan Sarcam Bobinaj ve Trofa TelleriPazarlama Direktörü Ömür Capolat da, “Vakıfbank’tan aldığımız 400 bin dolarlık TURSEFF kredisi ile yeni makinalar aldık. Yıllık 123 bin dolar olan elektrik faturamızı 13 bin dolara kadar düşübileceğiz. Yıllık enerji tasarrufu oranı yüzde 90’a ulaşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mobilyacılar Doğu Afrika’ya Kenya’dan girecek

ARALARINDA İstikbal, Alfemo, Kilim, Yataş, Gala, Konfor, Domsan, Lineadecor, Weltew, Ndesign, Teleset ve Rendi’nin bulunduğu Mobilya Ticaret Heyeti ile Kenya’ya giden Türk mobilya sektörü temsilcileri, 200 milyonluk nüfusu bulunan Kenya üzerinden Doğu Afrika pazarına girmeyi planlıyor. Sektör, başta Kenya olmak üzere, Doğu Afrika ülkelerinde bayilikler vererek mağazalar açacak. Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Abdullah Tever,  “Kenya, 40 milyonluk nüfusu, 22 milyar dolarlık GSYİH ile yüksek performansa sahip. 2005’te 5.8 milyar dolar olan toplam ithalatı 2009’da 9 milyar dolar düzeyinde” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!