Baba saatle büyüdü, oğullar kartlı geçiş ve kahveyle 25 milyon lirayı yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Baba saatle büyüdü, oğullar kartlı geçiş ve kahveyle 25 milyon lirayı yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2010 00:00

Konyalı Saat’in kurucusu Mustafa Nalçacı’nın oğulları İhsan ve İrfan, yeni iş fırsatlarını iyi değerlendiriyor. İhsan Nalçacı, “Bu işteki ciromuz 14 milyon lira. Büyümeye devam edeceğiz. Personel ve otopark kartlı geçiş sistemleri kuran şirketimiz Erben’de 5.5, Lavazza kahvede 20 milyon lira ciro yakaladık” diyor.

Haberin Devamı

KONYALI Saat’in kurucusu Mustafa Nalçacı’nın oğulları, baba mesleği dışındaki iki iş kolunda başarılı bir grafik çiziyor. İhsan ve İrfan Nalçacı, bir taraftan ‘asıl işimiz’ diye baktıkları saat perakendesindeki iddialarını koruyorlar bir taraftan da yeni iş fırsatlarını değerlendiriyor. Saat işinde 13 mağaza ve 600 bayi ile yola devam ettiklerini anlatan İhsan Nalçacı, “Bu işteki ciromuz 14 milyon lira ve büyümeye devam edeceğiz. Nacar amiral gemimiz ve daha çok yatırım yapacağız. Ancak personel ve otopark kartlı geçiş sistemleri kuran şirketimiz Erben’de de büyüyoruz. Buradaki ciromuz 5.5 milyon liraya ulaştı. 2007’den beri Türkiye temsilcisi olduğumuz İtalyan Lavazza ile de kafe shop işinde hızlı büyüyoruz. Buradaki ciromuz 20 milyon liraya ulaştı. Grubumuzda toplam 240 kişi çalışıyor” diyor.
Baba saat fabrikası kuracaktı
Konyalı Saat’in kurucusu Mustafa Nalçacı’nın en büyük hayali ‘bir saat fabrikası’ kurmakmış. İhsan Nalçacı, babasıyla ilgili şunları anlatıyor: “1929 Konya doğumlu, saat işine babasının teşvikiyle çırak olarak girmiş. 1951’de Konya’da dükkan açmış. İstanbul’da Vaksevanopulo kardeşlerin Yunanistan’a göç etmek üzere olduklarını öğrenince, bu mağazayı devralıp 1963’te ‘Konyalı Saat’i Sirkeci’de açmış. 1967’de mekanik bekçi kontrol saatleri, duvar saatleri üretimine başlar. Alman Junghans ile pilli duvar ve masa saatleri ‘makinesi’ üretimi de yapar. Bu, Erben markalı sarkaçlı, çalarlı pilli duvar saatleri ve saat makinesi üretimi şeklinde 1993’e kadar sürer. Gümrük ve fonlar sıfırlanır ve piyasayı Uzakdoğu ürünleri basar. Saat makinesi üretimi biter. 1982’de Japon Seiko’nun distribütörlüğünü alır. 1995’te de Nacar markasını alır.”
2009’da 58 bin Nacar sattık
Konyalı Saat’in şu anda 13 mağazası, 600’e yakın bayisi bulunduğunu belirten İhsan Nalçacı şöyle devam ediyor: “Bizim asıl işimiz, mesleğimiz saattir. 5 önemli markanın distribütörüyüz. Nacar kendi markamız, amiral gemimiz. Makineleri Swatch’dan, Citizen’den alırız, Hong Kong ve Çin’de yaptırırız. Türkiye markalı saat pazarında Nacar ilk 5 içinde. 2009 kriz nedeniyle biraz zor geçti ama geçen yıl da iyiydik. 2008’de 63 bin Nacar satmıştık. 2009’da 58 binle kapadık. 2010’da 75 bin oluruz. İhracat, Irak ve Azerbaycan’a yaptık. Gana ve Kenya’ya distribütörlük görüşmelerimiz sürüyor. Saat işine kardeşim İrfan bakıyor ve çok da başarılı.”

Haberin Devamı

700 bin personel işine Erben’le girip çıkıyor

Haberin Devamı

SAAT işinin bir uzantısı olarak kurdukları Erben Kontrol’ün zamanla başka alanlara kaydığını anlatan İhsan Nalçacı, “Erben 1984’te kuruldu. Önce duvar saati üretti. Ben İTÜ makine mühendisliğini bitirdim ve Eben’de başka bir iş başlattık. Bilgisayarlı devam kontrol sistemlerine girdik. Şu anda 700 bin kişi bizim sistemlerimizi kullanarak binalara girip çıkıyor” diyor. Erben Kontrol’ün cirosunun 5.5 milyon liraya ulaştığını da belirten Nalçacı, şöyle konuşuyor: “Meydan, bina saatleri, merkezi saat sistemleri de kuruyoruz. Türkiye’de 400’den fazla meydan, bina saatimiz var. Yurt dışında da 40 oldu. Çin’den yeni bir sipariş aldık. 200 bin dolarlık bir iş. Erben’de otopark işini geliştirdik. ülke genelinde 50 önemli otoparkta bizim sistemimiz çalışıyor.”

Haberin Devamı

Bozuk para geri geldi, otomata girdik İtalyan Lavazza ile kahveci de olduk

İHSAN Nalçacı, ikinci kuşak olarak girdikleri ve saat işinden çok farklı bir iş kolunun da kahve perakendesi işi olduğunu belirtiyor ve bu konuda da şu bilgileri veriyor: “Liradan 6 sıfır atılacak denilince ben ‘bozukluk geri geliyor’ diye yeni bir iş araştırdım. Nakit bozuk para bütün dünyada iyi iştir. Bu yüzden de otomat işi geldi aklıma ve fuarları dolaşıp Türkiye’ye otomat distribütörlüğü aldım. 2004 ekiminde çıktığımız yolda sattığımız otomatlara kahve temininde problemler yaşamaya başladık. Bunun üzerine ‘en iyisi biz bir de kahve distribütörlüğü alalım’ dedik. İtalyan Lavazza ile 2006 sonunda görüşmeler oldu ve 1 Ocak 2007 itibariyle distribütörlüğümüz başladı. Lavazza dünyanın en büyük esspresso üreticisidir. Onu da bize otomat distribütörümüz önerdi. Kapsül makinesi ve kapsül servisi ile başladık, sonra iş büyüdü. Bu yıl 3.5 milyon kapsül satacağız. Türkiye genelinde otomat sayımız 1.100 makineye çıktık, küçük kahve makinelerinde 4 bine yakınız. 2008’de 41 ton, 2009’da 105 ton sattık. Bu yıl 135 ton olacak. Ayrıca Lavazza Best Cafe Shoplar da açıyoruz. Şu anda 8 tane oldu. Yıl sonuna kadar 20’yi geçecek. Kahvedeki ciromuz geçen yıl 20 milyon lira civarında oldu. Bu yıl 30 bekliyoruz. Saatteki ciromuzu geçtik babam biraz sitem ediyor ama hoşuna da gidiyor.”

Haberin Devamı

Gaziantep’te günde 50 bin çift terlik üretip dünyaya satıyor

GAZİANTEP’te üretilen Akınal Bella terlikleri hem Doğu hem de Batı ülkelerine ihraç ediliyor. Akınal Bella Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Akınal, 12 bin metre kare kapalı alan üzerinde günlük 50 bin çift terlik üretimi yaptıklarını belirterek, “Terlikte moda İtalya’da başlıyor biz de Ar-Ge bölümümüzde İtalyan kalıpçı ve modacılara emanet ettik. Ürünlerimizin çoğunluğunu Almanya, İtalya, Hollanda, Fransa, Yunanistan, Irak, Romanya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Azerbeycan, Macaristan, BAE gibi farklı ülkelere ihraç ediyoruz”
dedi. Bir Gaziantep markası olarak
inovasyon çalışmalarına da çok önem verdiklerini kaydeden Cevdet Akınal, “Bay, bayan ve çocuk olmak üzere, 400’ün üzerinde terlik çeşidine sahibiz. Bünyemizdeki Ar-Ge ekibi sürekli yenilikler üretiyor” diye konuştu.  Akınal, Türkiye’nin birçok ülkeyle vizeleri kaldırmasının Gaziantep’e faydalı olacağına inandığını belirtti.

Haberin Devamı

Moda Fuarı’na Irak’tan 200 alıcı geliyor

26-28 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenecek İstanbul Fashion Fair (İstanbul Moda Fuarı), Irak’ın butik mağazaları ve toptancılarındano luşan 200 kişilik bir heyet de geliyor. Erbil, Bağdat ve Basra’dan çok sayıda butik ve mağaza sahibi, fuarı ziyaret edecek. İstanbul Moda Fuarı’na İran, Libya, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün, Libya, Lübnan ve Suriye’nin aralarında olduğu çok sayıda ülkeden de ziyaretçi gelecek. Katılımcı ülkeler arasında yer alan ABD, Almanya, Yunanistan, Belçika, Hindistan ve Brezilya ise ürünlerini sergileyecek. 1994 yılından bu yana organize edilen fuar, bu yıl 12 bin metrekare
alanda düzenleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!