Azeri gazının parası Petkim’e sermaye olacak

Güncelleme Tarihi:

Azeri gazının parası Petkim’e sermaye olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2010 00:00

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmalar, Petkim’e gaz verilmesini kapsarken Azerbaycan tarafı, bu şirkete para aktarabileceğini de açıkladı. Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Haydar Aliyev, gazdan gelecek sermayeyi Petkim’e de yönlendirebileceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmalar, Socar-Turcas ortaklığındaki Petkim’i de yakından ilgilendiriyor. Özelleştirilmesi sırasında Azeri-Türk ortaklığı olan korsorsiyuma satılan (Socar-Turcas) Petkim’e gaz verilmesi de imzalanan anlaşmalar kapsamında yer aldı. Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Haydar Aliyev, bununla da kalmayıp Türkiye’ye satılacak gazdan elde edilecek paranın Petkim’e sermaye olabileceğini açıkladı.
Önemli katkılar olacak
Petkim’in yıllık ihtiyacını karşılayacak ve maliyetini kurtaracak bir düzenlemeyle birlikte Petkim’e gaz verilmesi de anlaşmalar kapsamında yer aldı. Türkiye adına Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ile Azerbaycan adına Socar şirketi Başkanı Rövneg Abdullayev de, doğal gaz satışı ve taşınmasına ilişkin bir mutabakat zaptına imza koydu. Anlaşmaların imzalanmasından sonra konuşan Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Haydar Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmaların, doğal gaz dışında başka alanlara da önemli katkıları bulunacağına dikkat çekerek “Bu kapsamda gazdan gelecek olan büyük sermayelerimizi Petkim’e de yönlendireceğiz” dedi.
Nabucco’ya Azerbaycan desteği
Gazetecilerin “Nabucco’ya gaz verip vermeyeceklerine” ilişkin sorusu üzerine Nabucco’yu desteklediklerini belirten Aliyev, şunları söyledi: “Azerbaycan imkanı olması halinde gazını Nabucco’ya açacaktır. Ama buna yönelik imzalanmış resmi bir anlaşmamız yok. Ama bunu devlet olarak destekliyoruz. Bugünkü anlaşma Nabucco için bir sinyaldir. Şahdeniz 1’den 9 milyar metreküp gaz elde ediliyordu. Şahdeniz 2’den ise buna ek olarak 16 milyar metreküp gaz gelecek. Biz Türkiye’nin enerji güvenliği arzını ne kadarlık miktar sağlıyorsa o kadarını Türkiye’ye vereceğiz.”
Bu arada Şahdeniz 2 yatağının işlenmesinin hem Karadeniz hem de Hazar Denizi bölgesinde yer alan ülkeler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Aliyev Şahdeniz 2 projesi ile birlikte büyük bir ihraç ülkesi haline geleceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

İstanbul Forumu Kabil’e gidecek

ASYA Zirvesi kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısını yaptı. Davutoğlu, üçlü mekanizmanın iş adamları ayağını oluşturan İstanbul Forumu toplantısının Kabil’de yapılmasını istediklerini söyledi. Davutoğlu, TOBB ile konuşarak, İstanbul Forumu toplantısının Kabil’de yapılması için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Filistin’le ortak komite kurulacak

ZİRVE sırasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çırağan Sarayı’nda bir araya geldi. AİGK/CICA kapsamındaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Mahmud Abbas’ın nezaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, Türkiye ve Filistin Devleti arasında “Ortak Komite” kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye’nin Filistin’e yapacağı katkıların çerçevesine düzenlerken, dışişleri bakanları çerçevesinde oluşacak komitenin en az yılda bir kere toplanmasını, faaliyet alanları ve eylem planlarının hazırlanmasını öngörüyor. Anlaşma kapsamında, Filistin’de okul inşaası, eğitim fiziki alt yapısının geliştirilmesine yönelik yatırımlar, Türk üniversitelerinde, Filistinli öğrencilere bursların artırılması ve sağlık alanında işbirliği öngörüyor.

Haberin Devamı

İş dünyası ABD’yle ‘model ortaklık’ ivmesi bekliyor

ASYA Zirvesi’nde İran’dan Rusya’ya kadar pekçok ülkenin devlet adamını ağırlayan İstanbul, dün ayrıca Türkiye ile ABD arasında 2002 yılından bu yanan düzenli olarak toplanan Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) toplantılarının 5’incisine de ev sahipliği yaptı. Bugün de devam edecek toplantılarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Aralık 2009’de ABD’ye yaptığı ziyaretten dolayı hayata geçirilen ve Türkiye-ABD “Model Ortaklığı”nın önemli bir boyotunu oluşturan Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ETSİÇ) kapsamında neler yapıbileceği de ele alınacak.
ABD heyetine ise Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez, DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi’nce düzenlenen çalışma yemeğinde, model ortaklığın ekonomik ayağını güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!