Güncelleme Tarihi:
2014 yılsonunda inşaatına başlanması beklenen Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 2018 yılından itibaren 16 milyar metreküp kapasiteyle çalışmaya başlayacak ve ilerleyen yıllarda 31 milyar metreküpe kadar çıkabilecek. Azerbaycan’dan her yıl milyarlarca metreküp doğalgaz taşıyacak bu dev hattın yapımı ise Türkiye’de özellikle altyapı sektörü için hareketlilik yaratacak. TANAP’ın Azeri ortağı Socar’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “Türkiye’de sadece sermaye yatırım tutarı itibariyle minimum 8 milyar dolarlık yatırım yapılacak” dedi.
650 BCM’LİK PAZAR
Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji alanındaki dev iş birliği olan TANAP için Türkiye’de yaklaşık 1800 kilometre uzunluğunda 56 inçlik (1422 mm) hat inşa edilecek. Stratejik boru hattının 2018 yılından itibaren başlangıçta yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz taşımaya başlaması planlanıyor. Türkiye, hattan 6 bcm doğalgazı aldıktan sonra, kalan 10 milyar metreküp Avrupa’ya iletilecek. Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, hattan alınacak gaz konusunda şunu söyledi: “600 milyar metreküplük bir Avrupa pazarı, yaklaşık 50 milyar metreküplük bir Türkiye pazarından bahsediyoruz. Yani 650 milyar metreküplük kapasiteye, başlangıçta 16 milyar metreküp, daha sonra 31 milyar metreküp gaz ulaşmış olacak. Kapasite artırıldığında, Türkiye’de 6 bcm’den daha yüksek miktarda gaz alabilecek.”
BORU SİPARİŞİ 2014’TE
Güzergâh çalışmalarının önemli ölçüde ilerlediğini, boru hattı temini ve yapımına yönelik sürecin devam ettiğini kaydeden Yavuz, şöyle devam etti. “Türkiye’deki boru hattının yapımında 2 milyon tonluk boru kullanılacak. Boru hattı seçimine yönelik müracaatları alıyoruz, 28 başvuru oldu, bunların 9’u yerli üretici ve müteahhitlerden. 27 Ağustos’a kadar değerlendirmeler devam edecek. Ön yeterlilikten geçmiş olan firmalar ihaleye davet edilecekler. Gerek hatta kullanılacak boruların yerli üretim olması nedeniyle, gerekse boru hattının yapımında yaratılacak istihdam ile yerlilik anlamında da yüksek katma değere sahip bir proje. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında boru siparişini vermiş olmak istiyoruz.”
İthal etmemiz yakışık almaz
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise NTV ve CNBC-e ortak yayınında, TANAP’la ilgili şu açıklamaları yaptı: “TANAP’ta ön yeterlilik için başvuran dokuz yerli firmanın nakliye, üretim gibi avantajları var. Bunun çok iyi değerlendirileceği kanaatindeyiz. 1800 kilometre uzunluğunda ve 2 milyon tonluk boru hattı ihalesinin Türk firmaları tarafından yapılıyor olması ekonomi ve istihdam açısından yararlı olur. İstihdam ve üretim açısından baktığımızda biz bu boruları üretebiliyorsak eğer, kendi topraklarımızdan geçecek boruları ithal etmemiz hiç yakışık almaz. Yerli boru üreticileriyle toplantı yaptık. Güzergah seçimi, 19 ilden geçişi ve kamulaştırmalar, ardından boru temini ve müteahhitlik hizmetlerinin ihalesi gibi süreçler önümüzdeki aylarda tamamlanır. 19 ilde bakkaldan alışveriş merkezine kadar bir hareketlilik olacak. 5-6 bin kişilik istihdamdan bahsediyoruz.”
Müteahhitlerin ilgisi yüksek
KENAN Yavuz, TANAP’ın müteahhitliği ile ilgili başvuruları ise 15 Ağustos’a kadar alacaklarını söyleyerek, “27 Eylül’e kadar soru cevap süreci devam edecek, ardından yeterlilik alan müteahhit firmalar için ihale süreci başlatacağız. Yerli müteahhitlerin ilgisi oldukça yüksek. Sadece sermaye yatırım tutarı itibariyle minimum 8 milyar dolar yatırım yapılacak. İlk gaz için hedef 2018 olarak konuldu, tüm kanallar var gücüyle çalışıyor. Zaman zaman süreçlerden kaynaklanan gecikmeler olabilir ama hedeflenen takvime uymaya çalışacağız” dedi.