Güncelleme Tarihi:
AZERBAYCAN gazının, boru hatlarıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması projesi, kamuoyunda daha çok Türkiye’deki geçişini sağlayacak Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ile biliniyor. Lakin TANAP’ın sadece bir halkasını oluşturduğu dev proje, gazın çıkarılmasından, Avrupa’ya taşınmasına kadar farklı etaplardan oluşan yaklaşık 45 milyar dolarlık yatırımı kapsıyor. Türkiye ise hem TANAP, hem de Azerbaycan’ın en büyük doğalgaz sahası olan Şahdeniz’den daha fazla hisse alarak, 45 milyar dolarlık projedeki ağırlığını artırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile dün gerçekleşen törende, BOTAŞ’ın TANAP’ta yüzde 20 olan payı yüzde 30’a çıkarken, TPAO’nun Şahdeniz sahasındaki payı ise yüzde 9’dan yüzde 19’a yükseldi. Fransız TOTAL’ın Şahdeniz sahasındaki yüzde 10’luk payını devralan Türkiye, bunun için 1.45 milyar dolar ödedi.
DÖRTTE BİRİ AZERBAYCAN’DAN
TANAP Projesi’nin ilk etabında, Şahdeniz 2 sahasından çıkarılacak 6 milyar metreküplük gaz Türkiye’ye, 10 milyar metreküplük gaz ise Avrupa’ya taşınacak. İlk gaz akışının 2018’de başlaması öngörülüyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, proje devreye girdiğinde Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının dörtte birinin Azerbaycan’dan karşılanmış olacağını söyledi. Bu da Rus gazına önemli bir alternatif oluşturuyor. Dün düzenlenen imza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Bugün TANAP’ın öngörülen takvim içinde hayata geçirilmesi amacı doğrultusunda önemli bir adımın atılmasına şahitlik ediyoruz. İmzalanan anlaşmalarda yer alan hususlardan özellikle ikisi ülkemiz ve şirketlerimiz açısından büyük önem taşıyor: Bunlardan biri BOTAŞ’ın TANAP boru hattında yüzde 20 olan payının yüzde 30’a çıkartılmış olması. İkincisi TPAO’nun Şahdeniz sahasındaki payının yüzde 9’dan yüzde 19’a yükselmiş bulunması. Böylece TPAO, söz konusu sahada BP’den sonra ikinci büyük ortak konumuna geldi. İlk aşamada TANAP’ı Şahdeniz gazının beslemesi öngörülüyor. Daha sonraki aşamalarda ise Hazar Denizi’nin Azerbaycan bölümünde bulunan diğer sahalardan elde edilecek doğalgaz kaynaklarının da bu boru hattına yönlendirilmesi hedefleniyor. Biz Türkmen gazının da batı piyasalarına Türkiye üzerinden erişmesini temenni ediyoruz. Daha ileriki aşamalarda farklı ilave kaynakların bu boru hattına yönlendirilmesi hususu da söz konusu olabilecek.”
Ceyhan Akdeniz’in bir numarası olacak
UKRAYNA’da yaşanan olaylar başta olmak üzere son gelişmelerin ülkeler arasındaki dayanışma ve dayanışma içerisindeki hatların önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti: “Hayata geçirdiğimiz, üzerinde çalıştığımız veya gündemimizde bulunan bu tür projeler, bulunduğumuz coğrafyanın siyasi, sosyal ve ekonomik görünümünü şekillendiren tarihi dönüm noktalarını oluşturuyor. Türkiye 77 milyona yaklaşan nüfusu, gelişen ekonomisi, hızla artan enerji talebi ve enerji merkezi olma hedefi ile bu bakımdan yükselen bir ülke. Bu çerçevede Ceyhan’ı Doğu Akdeniz’in birinci, Avrupa’nın ise Rotterdam’dan sonra ikinci büyük enerji terminali haline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Doğu Akdeniz, Irak ve Hazar bölgesi ile ilgili olarak enerji alanında son dönemde ortaya çıkan gelişmeler ülkemizin enerji merkezi konumunu güçlendirecek nitelikte. Türkiye, TANAP vasıtası ile doğalgaz arz güvenliği, arz çeşitliliği, doğu-batı enerji koridorunun dağıtım merkezi olma gibi stratejik avantajlar yanında önemli bir gelire de kavuşacak. Ülkemizin 21 ilinden geçecek projenin inşası sırasında ortaya çıkacak ekonomik faydayı da kalkınma ve istihdam bakımından önemli görüyoruz.”