Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2009 00:00
Bir dönem Başbakan Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yapan Cüneyd Zapsu’nun kardeşi Aziz Zapsu’nun 2003’te devreye aldığı indirimli kozmetik ve kişisel bakım ürünleri zinciri For You iflas erteleme istedi. Aziz Zapsu, daha sonra sattığı BİM’in de kurucusuydu.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’a bir dönem danışmanlık yapan Cüneyd Zapsu’nun kardeşi Aziz Zapsu’nun 2003 yılında start verdiği Türkiye’nin ilk indirimli kozmetik ve kişisel bakım ürünleri zinciri For You iflas erteleme istedi. Bir süredir For You’nun iflasına ilişkin söylentiler piyasalarda dolaşıyordu. Bazı tedarikçiler, sattıkları malın parasını alamadıklarını açıklarken, bazı dükkán sahipleri de aylardır kira alamadıklarını söylüyordu. 2008 yılı sonlarına doğru, For You 5 yıl içinde Türkiye’de en az 750 mağaza ile 500 milyon dolara ulaşan bir ciroya hedefi koymuştu. Şirketten yapılan yazılı açıklamada "Şirket tarafından iflas erteleme talebiyle T.C. Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesine başvurulmuş ve mahkeme tarafından 01.06.09 tarihinde İflas Erteleme talebi ile ilgili olarak tedbir kararı verilmiştir. İflas erteleme için başvurulma amacı şirketin çalışır duruma getirilmesini ve bu yolla çalışanlara istihdamı, müşterilere hizmeti sağlamak ve sonuçta mevcut borçları ödemektir" denildi.
Gerçek neden global krizAziz Zapsu’nun doğrudan ve dolaylı payları ile azınlık ortağı olduğu For You’nun paylarının büyük çoğunluğunun yabancı sermayeli bir şirket olduğu belirtilen açıklama şu ifadeler dikkat çekti: "For You tüm dünyayı ve özellikle uluslararası şirketleri etkileyen global ekonomik krize yatırım safhasında yakalandığı için etkilenmesi yüksek olmuştur. İflas ertelemenin istenmesinin gerçek nedeni de bu global krizin etkileridir. Bu iflas erteleme talebinin başarısı başta ortaklar olmak üzere, çalışanların, tedarikçilerin, müşterilerin işbirliğine ve desteğine ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Nitekim dünyadaki örneklerinde de bu tür şirketler için aynı nitelikte ve hatta daha fazla destekler verilmekte ve bunlar ekonomiye kazandırılmaktadır."
Mağazaların yarısı kapanmıştı
Aralık 2005’te 20 olan mağaza sayısını Eylül 2008’de 204’e çıkaran şirket hızlı büyümesiyle dikkat çekmişti. For You, 2008 yılı sonunda Türkiye genelindeki 198 mağazasından 73’ünü kapatmıştı. Mağazalarının neredeyse yarısını kapatmasının nedeni olarak şirketin ana hissedarı Sevenoaks Finance Holding ve diğer büyük ortakların global krizden etkilenmesi gösterilmişti.
BİM’le çıktığı yolda For You Evdi, Tedi ve A101 ile yürüyor
AZİZ Zapsu 1995 yılında BİM’i kurarak Türkiye’de indirim marketlerine öncülük yaptı. ’Toptan fiyatına perakende satış’ sloganıyla yola çıkan BİM, pazardan önemli bir oyuncu olmaya başladı ve ciddi bir pay aldı. Zapsu Ailesi, BİM’deki hisselerini daha sonra Topbaş Ailesi’ne satarak ortaklıktan ayrıldı. Yüzde 50’si halka açık olan BİM’de en büyük hissedar toplam yüzde 26.59 ile Topbaş Ailesi. BİM’in ardından For You ile kozmetik ve kişisel bakımda indirimli zinciri kuran Zapsu, Evdi ve Tedi gibi değişik sektörlerde faaliyet gösteren indirim marketlere de imza attı.
ABD’li AIG büyük ortaklardan
AZİZ Zapsu’nun ortak olduğu For You’nun büyük hissedarı olarak Sevenoaks Finance Holding Corp. görünüyor. Şirketin ortakları arasında geçtiğimiz yıl ABD’de devletin iflasını engellemek için 85 milyar
dolar aktararak devletleştirdiği, daha sonra 38 milyar dolar daha
kredi açılan sigorta devi American International Group (AIG) da bulunuyor.
Eczacılarla ’drugstore’ gerilimi yaşamıştı
KENDİSİNİ "Kadın-erkek bakım, kozmetik, bebek gıda, bakım, giyim, organik gıda, rsm (reçetesiz sağlık mamulleri),
diyet, diyabetik, bisküvi, çikolata, eğlencelik yiyecek, içecek, ev bakım, evcil hayvan gıda ve bakım ürünlerinin mümkün olan en düşük fiyatla halka sunulduğu discount drugstore zincir marketleri işletmesidir" şeklinde tanımlaması eczacılar ile For You’yu karşı karşıya getirmişti. For You mağazalarının reçetesiz ilaç satacağını duyurmasını protesto eden İstanbul Eczacılar Odası, uygulamanın hukuksuz olduğunu belirterek For You mağazaları önünde eylem yapmıştı.