’Az acılı Adana’yla Atina’ya girdik, Sao Paulo’ya gidiyoruz

Güncelleme Tarihi:

’Az acılı Adana’yla Atina’ya girdik, Sao Paulo’ya gidiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2006 00:00

Türkiye’nin ünlü simalarının yanı sıra Gorbaçov’dan Chelsea Clinton’a, Warren Beatty’den Donna Karan’a kadar dünyaca ünlü pekçok isme de kebaplarını yediren Köşebaşı, Atina’nın ardından yeni yılda da Brezilya şubesini açmaya hazırlanıyor. Türkiye’deki şube sayısını da 12’ye çıkaran Köşebaşı, franchising yöntemiyle yaygınlaşmayı planlıyor.

GÜNEY mutfağı özellikle de Adana-Tarsus yöresi yemekleriyle dünyaca ün yapan Köşebaşı Restaurant&Ocakbaşı, bir yandan Türkiye’deki şube sayısını artırırken, diğer yandan yurtdışına açılıyor. Yöntem olarak franchisingi seçen Köşebaşı, Atina’nın Bağdat Caddesi olarak bilinen Glifada’da bölgesindeki ilk yurtdışı şubesinin ardından 2007 yılı başında Brezilya-Sao Paulo’da bir restoranı bu zincire eklemeye çalışıyor. Gündemdeki diğer şehirler ise Münih, Berlin Frankfurt, Washington, Chiago, Miami, Milano, Selanik ve Londra.

11 YILDA 13 ŞUBE: Köşebaşı’nın en az kendisi kadar ünlü işletmecisi Ali Akkaş ve ikinci kuşak patronlardan Mert Aşkın’ın elele vererek yürüttüğü proje, 1995 yılında Levent’te faaliyete geçen Köşebaşı’nı Türkiye ile birlikte yurtdışında da zincir olmasını içeriyor. Atina ve en son İstanbul Kavacık’la birlikte 13 şubeye ulaşan Köşebaşı, halen Levent’in yanı sıra Fenerbahçe, Nişantaşı, Beylikdüzü, Ankara, İzmir ve yazlık mekan olarak İstanbul’da Reina ve İzmir’de Rain’de faaliyet gösteriyor. Köşebaşı’nın İstanbul Maslak, Ataşehir ve Kavcık şubeleri ise Express yani hızlı servis veriyor.

BAŞKA ŞEHİRLER SIRADA: Gorbaçov’dan Chelsea Clinton’a, Warren Beatty’den Donna Karan’a kadar dünyaca ünlü pekçok ismin yanı sıra İstanbul’a gelen pekçok yabancı konuktan da gelen övgüler üzerine yurtdışına açılmaya karar verdiklerini söyleyen Mert Aşkın, bu konuda şunları söyledi: "Yıllardır özellikle yabancı müşterilerimiz tarafından neden yurtdışında şube açmadığımız bize sorulur dururdu. Yurtdışında okuduğum dönemde ben de hep Köşebaşı’nın kebaplarını özler ve neden burada yok derdim. Köşebaşı’na gelip de yemeklerimizi beğenenlerden bu yönde teklifler artınca, konuyu gündemimize aldık ve çalışmalara başladık. Yaz sonunda Atina şubemiz devreye girdi, 2007’nin başında da Sao Paulo şubemiz açılacak. Bir çok yerden teklif alıyoruz. Gündemimizde Münih, Berlin Frankfurt, Washington, Chiago, Miami, Milano, Selanik ve Londra gibi şehirler var ama bu konuda acele etmekten yana değiliz."

ACI BİRAZ AZALIYOR: Tüm Köşebaşı restoranlarında olduğu gibi yurtdışında da aynı tadı koruduklarını söyleyen Aşkın, "Biz felsefemizi samimiyet, sadelik, hijyen, sağlık ve lezzet olarak özetliyoruz ve bunlardan hiç taviz vermiyoruz. Yeni bir restoran açıldığında deneyimli ustalarımızı oraya gönderip, mutfak standartını oluşturuyoruz. Sadece yurtdışındaki yemeklerimizde acıyı biraz azaltıyoruz, yemeklerimizi daha az acılı yapıyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE’DE YILDA 4-5 ŞUBE: Bu arada yurtiçinde yaygınlaşmaya da ağırlık verdiklerini belirten Aşkın, her yıl 4-5 şube açma planladıklarını aktardı. İstanbul’da Yeşilköy, Kemerburgaz, Bağdat Caddesi, Antalya ve Eskişehir’e Köşebaşı açmayı planladıklarını söyleyen Aşkın, "Yöntem olarak franchisingi kullanıyoruz. Franchise almak isteyen yatırımcılara mutfağın kurulumundan ustaların teminine, mekanın dekorasyonundan tanıtıma kadar tüm konularda destek oluyoruz. Türkiye çapında daha yaygın olmak istiyoruz, haftada ortalama 15 teklif alıyoruz ama bu konuda da iyi seçimler yapmaya gayret ediyoruz."

Köşebaşı açmak için en az 40 bin dolar lazım

KÖŞEBAŞI’nın francising sistemi isim hakkı ve cirodan yüzde üzerine kurulu. Yurtiçinde bir Köşebaşı restoranı açmak için, istenen franchising bedeli açılacak mekana göre 40 bin ile 150 bin dolar arasında değişiyor. Açılacak mekanın büyüklüğüne göre de bu iş için metrekare başına 700 ile 900 dolar arasında sermaye gerekiyor. Köşebaşı Express şubeleri için en az 150 metrekare, restoran içinse 300 metrekare alan şartı aranıyor. Bir restoranın açılma süresi ortalama 4-5 ay sürüyor. İşin maddi boyutunun yanı sıra Köşebaşı açmak isteyenlerden bölgelerine inanmaları, markayı sahiplenmesi ve işinin başında olması isteniyor. Bu yatırımın amortisman süresi ise 18 ile 24 ay olarak öngörülüyor.

Irak’tan sürpriz teklif

KÖŞEBAŞI
yöneticileri, bugünlerde sürpriz bir teklifle gündemlerine giden Irak pazarını inceliyor. İngiltere’de yaşayan iki Iraklı gişimcinin, İstanbul’da Maçka restoranında yedikleri yemeğin ardından franchise almak için başvurmalarıyla Köşebaşı yöneticilerinin gündemine Irak pazarı da girmiş. Pazar araştırmaları olumlu sonuçlanırsa Atina, Sao Paula’dan sonra bir de Erbil’de Köşebaşı restoranı açılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!