Ayran tüketimi son 6 yılda yüzde 83 arttı

Güncelleme Tarihi:

Ayran tüketimi son 6 yılda yüzde 83 arttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2013 12:04

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "milli içki" olarak tanımlamasıyla gündemin başlıca konusu olan ayranın tüketimi, son 6 yılda yüzde 83 artışla 442 bin 570 tona yükseldi. Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Genel Başkanı Ali Koyuncu ise "Ayran şişede durduğu gibi durur, aktır ve sağlıklıdır, alkol şişede durduğu gibi durmaz" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) verilerinden yapılan derlemeye göre, ayran ve ayran yapımında kullanılan yoğurt tüketiminde son yıllarda önemli oranda artış yaşandı.

2007 yılı öncesi yoğurt ve ayran istatistikleri birlikte tutulduğu için ayran üretim miktarı ayrı olarak hesaplanmazken, Türkiye'de 2007 yılı itibariyle 241 bin 405 ton olan ayran tüketimi, 2008'de yüzde 9 artışla 263 bin 898 ton, 2009'da yüzde 7 artışla 281 bin 248 tona ulaştı. Ayran tüketim miktarı, 2010'da yüzde 40 artarak 393 bin 681 ton, 2011'de yüzde 6 artışla 417 bin 448 ton, 2012 yılında ise yüzde 6 artışla 442 bin 570 ton oldu.

Üretim yüzde 111 arttı

Üretime bakıldığında ise Türkiye'de 2007 yılında 241 bin 167 ton ayran üretilirken, geçen yıl bu rakam 508 bin 444 tona yükseldi. Bu dönemde ayran üretimindeki artış yüzde 111 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

2007-2012 yılları arasında yoğurt üretiminde de artış yaşandı. Üretilen yoğurt miktarı, 2007 yılında 723 bin 571 tonken, geçen yıl 1 milyon 52 bin tonu aştı. Buna göre, yoğurt üretimi geçen 6 yılda yüzde 45 arttı.

Türkiye, 2007 yılında 5 bin 641 ton olan ayran ve yoğurt ihracatını, geçen yıl 8 bin 200 tona yükseltti. Ayran ve yoğurt ithalatı ise 2007'de 13 tonken, 2012'de 47 ton olarak gerçekleşti.

"Avrupa'daki dönerci ayranı kullanabilecek"

ASÜD Genel Başkanı Harun Çallı, geçen yıl yaklaşık 17 milyon ton çiğ süt üretildiğinin tahmin edildiğini, bunun 7 milyon 932 bin 485 tonunun sanayiye verildiğini, geri kalanının üretildiği yerlerde ve sokaklarda çiğ süt olarak satıldığını anlattı. Çallı, "Konuyu bu şekilde değerlendirdiğimizde evlerde tüketilen ayranla toplam ayran tüketimimiz 750 bin tonu buluyor" dedi.

Dünyada en çok ayran tüketen ülkenin, Türkiye olduğunu, bu ürünün, Türklerin etkili olduğu Orta Doğu, Balkanlar ve Asya'nın bazı bölgelerinde de önemli ölçüde tüketildiğini bildiren Çallı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatta tüm dünyada yaygın olan fast food markalarından McDonald's ve Burger King Türkiye'deki şubeleri için menülerine ayranı da eklediler. Sayın Başbakanımızın sözlerinden sonra ayran satışlarında artış bekliyoruz. Ayran pazarı büyüyecek. Yakın zamana kadar Avrupa'ya ayran satışı yapılamıyordu. İzin çıktı. Avrupa'daki dönerciler ayranı kullanabilecekler. Dolayısıyla ayran pazarı büyüyecek."

"Ayran şişede durduğu gibi durur"

Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Genel Başkanı Ali Koyuncu da ayranın Göktürkler tarafından bulunduğuna dikkati çekerek, bu içeceğin tamamen Türk kültürüne ait olduğunu, dünyada ayranın içildiği her yerde Türk gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığını belirtti.

Haberin Devamı

"Ayran şişede durduğu gibi durur, aktır ve sağlıklıdır, alkol şişede durduğu gibi durmaz" ifadesini kullanan Koyuncu, ayranın sağlık açısından birçok yararı olduğunu vurguladı.

Koyuncu, ayran tüketimini artırmak için okullarda sütün yanısıra ayran dağıtılması veya süte alerjisi olan çocuklara ayran verilmesi önerisinde bulundu.
Yaz günlerinde vücudun su kaybını önlemek için de ayranın yararlı olacağını vurgulayan Koyuncu, "Ayranın tüketimini artırmak için asker ve polisimize yaz günlerinde gazlı içecekler yerine ayran dağıtılabilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!