Ayran bayramı

Güncelleme Tarihi:

Ayran bayramı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2013 00:00

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Yeşilay ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle düzenlenen sempozyumda “Milli içkimiz ayrandır” demesi, dün de MÜSİAD Genel Kurulu’nda görüşlerini tekrarlaması ‘ayrancıları’ sevindirdi. Ayran tüketiminin daha da hızlı artacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de paketli ayran üretimi geçen yıl 508 bin ton civarında gerçekleşirken, TÜİK’in Şubat ayında açıkladığı rakamlara göre ise 2013 yılında ilk iki ayda 78 bin ton ayran üretimi yapıldı. Geçen yıla göre ayran üretiminde yüzde 10’luk bir artış yaşandı. Sektör temsilcileri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla beraber ayran tüketiminin artacağını düşünüyor.

ADI HER YERDE ‘AYRAN’

TÜİK’in ayran üretimi ile ilgili verdiği rakamların sadece sanayi tipi üretim rakamlarını yansıttığını ifade eden SETBİR Başkanı Murat Yörük evlerde üretilen ayran ile birlikte üretim rakamlarının 1 milyon 600 bin ton civarında olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Dünyada ise fermente benzeri ayran üretim miktarının 800 bin ton civarında olduğunu kaydeden Murat Yörük, dünyada toplam ayran üretim miktarının 2 milyon 400 bin ton civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Tüm dünyada bu içeceğin ‘Ayran’ adı ile alınıp satıldığına vurgu yapan Yörük, “Başbakanın yaptığı bu açıklama bizi mutlu etti. Dünyada ayran ismiyle alınıp satılan bu ürününün ‘milli içki’ olarak anılmasının sektöre büyük yararı olacaktır. Türkiye’de üretilen yaklaşık 2 milyon 400 bin ton yoğurdunda önemli kısmı ayran oluyor” dedi.

Haberin Devamı

AYRANA TÜRK STANDARDI

Yörük, “Eylül 2012’de Gürcistan’da CCEURO toplantısı gerçekleştirdik. Ayranın ülkemiz özellikleri ile standart hale getirilmesi için uğraştık. Almanlar itiraz etti. UHT ayranın da ayran ismiyle satılmasını istediler. Almanlar, UHT, yani ısıl işlem görmüş ve içinde canlı bakteri olmayan şekilde üretiyorlar” dedi.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Almanya Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını anlatan Yörük, “Amacımız dünya çapında ‘ayranı’ duyurabilmek” diye konuştu.

Dönercilerle beraber ayran da büyüyecek

DÜNYADA sağlıklı içeceklere doğru bir trend olduğunu ifade eden Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü Ahmet Eker, Başbakan’ın açıklamalarının sektörü olumlu etkileyeceğini dile getirdi.  Eker, “Ayran pazarı büyüyecek. Yakın zamana kadar Avrupa’ya ayran satışı yapılamıyordu. İzin çıktı. Almanya’da dönercilerle beraber büyüme gerçekleşecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Et ve süte de ‘müdahale’ kurumu geldi

HÜKÜMET, Et ve Balık Kurumu’nun adını Et ve Süt Kurumu olarak değiştirdi. Kurum, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici rol üstlenecek.  Bakanlar Kurulu’nun, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren kararı çiftçiden olumlu yankı buldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ette ve sütte müdahale kurumu kurulmasıyla, fiyat istikrarı, üretim planlaması ve işletme ölçeklerinin büyümesinin artık mümkün olacağını söyledi. Başkan Bayraktar, “2008’de sütte yaşanan krizde yüksek üretim maliyeti ile düşük fiyat kıskacında kalan üretici, damızlık hayvanlarını kasaba götürmüştü, sektörden çıkmıştı. Müdahale kurumu, bunun bir daha yaşanmamasını sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Ayran en çok ev dışında tüketiliyor

AYRANIN hem evde hem de ev dışı yemek tüketim noktalarında tüketildiğini ifade eden Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş, “Tüketimin ağırlıkla ev dışı tüketim noktalarında olduğunu görüyoruz. Halkımız ayranı günün her anında ve her yerde tüketiyor. Bağımsız pazar ölçümlerine perakende kanalında satılan ayran pazarı 220 milyon lira değerinde” diye konuştu.


Votka, bira içen içsin milli içki ayran olsun

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, ayranın milli içki olması gerektiğin tekrar gündeme getirdi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 22. Olağan Genel Kurulu’nun açılışında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Mustafa KEMAL’İN YASASI
* Bugün bir tanesi söyle yazıyor; ‘Tek devlet, tek bayrak, tek millet, ondan sonra tek milli içki’ diyor. Ben Men-i Müskirat Yasası’ndan, Türkiye’nin parlamentosunda ilk çıkan 5 yasadan bir tanesi, ondan bahsettim. O zaman Meclis’in başkanı kim? Gazi Mustafa Kemal. Gazi Meclis ve ilk çıkardığı 5 yasadan bir tanesi Men-i Müskirat Yasası, yani alkolle mücadele yasası. Bu iş ne kadar önemli ki ilk çıkan yasalardan bir tanesi. Çıktıktan 4 sene sonra, ittifakla çıkan bu yasa, maalesef yasaklanıyor. Bu defa önünü açıyorlar, tekrar teşvik ediyorlar, böyle bir süreç başlıyor.

BİRA MİLLİ İÇKİ Mİ

* Şimdi bununla da kalınmıyor, birayı milli içki diye tanıtıyorlar ülkede. Doğum kontrolü, nüfus planlaması vesaire neler yaptılar hatırlayın. Bunları hep çocukluğumuzda gençlik yıllarımızda dinledik. Okullarda anlattılar. Bu ülkede maalesef ilaçlarla kısırlaştırma başlattılar. Buna karşı siz bayrak açtığınız zaman hemen ‘Cumhuriyet düşmanı’ ve ‘laiklik düşmanı’ dediler.

Haberin Devamı

İSTEYEN İSTEDİĞİNİ İÇSİN

* Bu milletin nüfusunun artması lazım ve sağlıklı bir nesil olması için de bana dedem milli içki olarak ayranı önerdi. Birileri de votka içecekmiş, bira içecekmiş, varsın o da birasını, votkasını içsin ama biz Anayasa’nın 58. maddesi gereği ne ise devlet olarak, Başbakan olarak bunu yapmak zorundayız. Anayasa’nın 58. maddesi... Tedbirler alır, uyuşturucuyla, kumarla mücadelede...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!