Aygün: Deprem sigortası özel sektöre bırakılsın

Güncelleme Tarihi:

Aygün: Deprem sigortası özel sektöre bırakılsın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

ANKARA Ticaret Odası (ATO), dünkü günlük gazetelerden bazılarını ‘‘Açık Mektup’’ başlığı ile verdiği tamsayfa ilanlarla ‘‘Zorunlu Deprem Sigortası’’ uygulamasının özel sektöreliyle gerçekleştirilmesini istedi.

İlanda, 27 Eylül tarihinde yürürlüğe giren zorunlu deprem sigortasının birçok açıdan yanlışlıklar ve eksiklikler içerdiği öne sürülerek, uygulamanın başlangıç tarihinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen, sigorta poliçelerinin dağıtılmadığı, tapu dairelerinde işlemlerin yapılamadığı ve kamuoyunun yeterince bilgilendirilmemesi nedeniyle vatandaşın mağdur edildiği belirtildi.

Söz konusu uygulamayı yürütecek Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) bir sorun haline geleceği ve yeni bir KİT yaratılacağı belirtilen ilanda, konu ile ilgili çıkarılan kararnamede DASK'ın kaynaklarının deprem nedeniyle meydana gelen zararı karşılamaya yetmemesi halinde, zararın eksik olarak karşılanacağının hükme bağlandığı belirtilerek bu durum eleştirildi.

ZORUNLU VERGİ

Bu haliyle söz konusu uygulamanın bir sigorta değil, zorunlu bir vergi olduğu belirtilen ilanda, kamu binalarının söz konusu uygulamanın dışında tutulmasının (devlet kendi fonuna güvenmiyor mu?) sorusuna neden olduğuna dikkat çekildi.

Zorunlu deprem sigortası kapsamında azami 20 milyar liraya kadar deprem sigortası yapılabileceği ve bu rakama kadar olan deprem sigortalarını özel sektörün 10 milyon lira karşılılığında, yüzde 25'i peşin ve 5 taksit şeklinde yaptığı belirtilen ilanda, aynı sigortanın zorunluluk kapsamında 15 milyon lira ve bir defada peşin ödeme şekliyle gerçekleştirilecek olması da eleştirildi.

İlanın son bölümünde zorunlu deprem sigortasının bir süre ertelendiği de hatırlatılarak, kazanılan bu süre içerisinde ilanda belirtilen sakıncaların ortadan kaldıracak gerekli düzenlemelerin yapılması istendi.

Deprem sigortasının zorunluluk kapsamında gerçekleştirilmesi halinde bunun özel sektör marifetiyle yürütülmesi, yeni KİT'ler yaratılmasından kaçınılması da vurgulanan ilanda, poliçe tutarının isemükelleflere yük getirmeyecek şekilde taksitlendirilmesi, hasarın tamamının ödeneceğinin güvence altına alınması gerektiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!