Güncelleme Tarihi:
Aydın’ın doğasının, kültürünün, tarihi özelliklerinin ve turizm potansiyelinin ön plana çıkarıldığı organizasyonda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Aydın doğanın kültürle kucaklaştığı, Türkiye’de turizmin başladığı ilk illerden biridir. Aydın’ı birkaç gün yaşamak bu müthiş ayrıcalıktan küçük bir tat almak demektir” dedi.
Milattan önce 5. yüzyılda yaşayan tarihçi Heredot’un “Gökyüzün altında ki en güzel yeryüzü” olarak adlandırdığı, Türkiye’de turizmin başladığı ilk illerden biri olan Aydın tanıtım atağına kalktı. Doğası, kültürü, tarihi ve tarımı ile öne çıkan, antik kentleri ile çok güçlü bir tarihi mirasa sahip olan Aydın’a, Hürriyet gazetesi önemli bir kadro ile çıkarma yaptı. Aydın Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Hürriyet gazetesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Aydın’ı Keşfet’ organizasyonuna, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fikret Ercan, Yan Yayınlar Yönetmeni Çınar Oskay ve Hürriyet Gazetesi Reklam Direktörü Zeynep Tandoğan katıldı. Aydın kültürünün tanıtıldığı organizasyonda Sedat Ergin, Aydın’ın adeta açık bir müze gibi olduğunu, arkeolojik zenginlik ve arkeolojik miras anlamında Türkiye’nin en zengin kentlerinden biri olduğunu söyledi. Aydın turizminin, tarihinin ve doğal güzelliklerinin ön plana çıkarıldığı organizasyona katılan Hürriyet kadrosu şu isimlerden oluştu: Ertuğrul Özkök, Yalçın Bayer, Kanat Atkaya, Gila Benmayor, Melis Alphan, Cengiz Semercioğlu, Saffet Emre Tonguç, Onur Baştürk, Gökhan Kimsesizcan, Mehmet Yaşin, Sahrap Soysal, Müge Akgün, Refika Birgül.
DOĞA KÜLTÜRLE KUCAKLAŞIYOR
Hürriyet gazetesi, TÜRSAB ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında düzenlenen Aydın’ı keşfet organizasyonu çerçevesinde, birkaç günlüğüne dahi olsa Heredot’un ne kadar haklı olduğunun görüldüğünü ifade eden Özlem Çerçioğlu, “Aydın’da tarih var, Aydın’da turizm var, Aydın’da tarım var. Birçok müze ve ören yerimiz mevcut. Afrodisyas, Nysa, Apollon, Tralles, Alinda, Alabanda ve Prien, antik çağlardan günümüze uzanan kültür miraslarımızdan sadece birkaçı. İnanın Aydın’ı keşfetmek hiç kolay değil, Aydın’ı birkaç gün yaşamak bu müthiş ayrıcalıktan küçük bir tat almak demektir. Aydın, doğanın kültürle kucaklaştığı, Türkiye’de turizmin başladığı ilk illerden biridir.Deniz turizmi, yat turizmi, termal turizmi, kongre turizmi ve tüm ekoturizm faaliyetlerinin doyasıya yaşanabileceği bir cennettir Aydın. Doğal ve kültürel güzellikleri, doğru strateji ve planlama ile tanıtıldığı takdirde Aydın, dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birisi olacaktır. ‘Aydın’ı Keşfet’ organizasyonunun özellikle iç turizmde ilimize önemli geri dönüşler yaratacağına inanıyorum. Biz bu yolda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
BURASI BİR HAZİNE
Hürriyet gazetesi yazarları ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni Efes Kongre Merkezi’nde ağırlamaktan büyük gurur duyduklarını ifade eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “15 Temmuz’da darp ederek gönderdiklerimiz, ekmeğimizle oynadılar. Ancak biz hürriyetimizle oynatmadık. Zaten hürriyet ne satılır, ne oynanır” dedi. Aydın’ın Türkiye’de turizmin başladığı ilk destinasyon olduğuna değinen Ulusoy, “Aydın sadece turizmi ile değil tarımı ile de ön plandadır. İnciri ile zeytinyağı ile bir markadır. Burası bir hazine. Bu kent, bu bölge moda değil markadır. Moda bir gün demode olur ama Aydın hiçbir zaman demode olmaz. Burada mangalın üzerinde bir kül var. Bu külleri almaya çalışıyoruz” dedi. Hürriyet gazetesi ile birlikte yapılan organizasyonun Türkiye’nin kaynaşmasına vesile olduğunu söyleyen Ulusoy, “Aydın için bu organizasyon çok önemli. Hürriyeti herkes biliyor. Sabah kalktığınızda ilk olarak Hürriyet gazetesine bakıyorsunuz. Böyle bir gazete ile Hatay’dan sonra bu organizasyonu yapabilmek bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
AYDIN MARKASI HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL
HÜRRİYET Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, 15 Temmuz gecesi ülke olarak maruz kalınan darbe tehdidi karşısında canlarını vererek Türkiye ve demokrasiye sahip çıkan şehitleri anarak konuşmasına başladı. Ergin, “Ülkemizin var oluşuna kasteden bu darbe girişimi başarılı olsaydı, kuvvetle muhtemeldir ki bugün burada bu toplantıyı yapamıyor olacaktık, hayırlı bir amaç etrafında toplanmamız söz konusu olmayacaktı” dedi.
Aydın dendiğinde hemen bu ilin arkeolojik yönden taşıdığı büyük zenginliklerin akla geldiğini söyleyen Sedat Ergin, “Burası bir açık müze. Arkeolojik zenginlik, arkeolojik miras anlamında Türkiye’nin en zengin kenti. Buraya geldiğinizde tarihin içinde yolculuk ediyorsunuz. Ardından sulak ovalarıyla, verimli topraklarıyla tarımsal üretim anlamındaki muazzam bir zenginliğe sahip. Birçok tarımsal üründe istihsal anlamında ülkenin birincisi ya da ikincisi durumunda. Turizm anlamında da eşsiz zenginliği sahip. Türkiye’de Bodrum, Marmaris, Antalya, Çeşme yokken Kuşadası vardı” dedi.
EĞİTİMDE ETKİLEYİCİ BİR TABLO VAR
Aydın’ın bütün bunların dışında da önemli bir gücü daha olduğunun altını çizen Ergin, “Aydın, eğitim ve toplumsal gelişkinlik anlamında Türkiye’nin gelişmiş, en ileri illerinden biri. Özellikle eğitim alanında son derece etkileyici bir tablo var. Aydın’ın hiçbir eksiği yok, her anlamda fazlası var. Ülkenin batısında iklimi, toprakları, tarihi, doğal güzellikleri, denizi, insan gücü, beşeri sermayesi ile toplumsal gelişmesiyle çok önemli üstünlük noktaları olan bir ilimiz.
Bütün bunlar tamam... Ama şunu da sormamız gerekiyor. Bütün bu üstünlük noktalarına karşılık Aydın bugün Türkiye’de hak ettiği marka değerine, marka gücüne sahip mi bir il olarak? Ben şahsen Aydın’ın olması gereken yerde, hak ettiği noktada olduğu kanaatinde değilim” diye konuştu.
DAHA İYİ ANLATILMALI
Bunda rol oynayan faktörler hakkında değerlendirmede bulunan Sedat Ergin şunları söyledi: “Belki İzmir ile Muğla arasında sıkışmış olmasının bir faktör olduğu söylenebilir. İzmir’in Aydın’ın yanı başında hep baskın çıkmasının da rolü olabilir. Aydın’a gelirken de önce Aydın havaalanına ayak basmıyorsunuz, İzmir’deki havaalanı üzerinden buraya intikal ediyorsunuz. Aydın bir il olarak Türkiye’nin en önemli başarı öykülerinden biri ama bu başarı öyküsünün daha iyi anlatılması gerekiyor. Özellikle Osmangazi Köprüsü’nün açılıp İstanbul ve büyük Marmara havzasının Ege Bölgemize daha da yakınlaşmasıyla birlikte Aydın’ın önündeki fırsatların daha da artacağına inanıyorum.”
EN ÖNEMLİ DALIŞ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK
AYDIN’ı, Aydın yapan her şeyin görev ve gönül alanım içinde olduğunun altını çizen Özlem Çerçioğlu, “Çiftçimizden, turizmcimize, sanayicimize, toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaç hissettikleri anda yanlarında olabilmeye gayret ediyoruz. Turizmin sancılı geçeceği öngörülürken, bizlerin kayıtsız kalması mümkün değildi. Dünyanın en büyük batığı olan AIRBUS A300’ü getirip, Kuşadası’nda derin maviliklerle buluşturduk. Birkaç yıl içinde Kuşadası, dünyanın en önemli dalış turizmi merkezlerinden birisi olacak” diye konuştu.
6.9 MİLYON İNCİR AĞACI
AYDIN’ın İnciri, zeytini, kestanesi ve daha pek çok tarımsal zenginliğinin olduğunun altını çizen Özlem Çerçioğlu, “Büyük Menderes ırmağının suladığı bereketli ovalar bize armağandır. Aydın inciri, Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescilli ilk Türk tarım ürünüdür. 6 milyon 900 bin incir ağacımız var. Ülkemizin ihraç ettiği incirin yüzde 65’ini biz üretiyoruz. Elbette bu sayıyı daha yukarılara çekmek çok önemli. Bir diğer önemli konu da, dünyanın en lezzetli incirini bizlere sunan üreticimizin hak ettiği katma değeri yakalayabilmesidir. Biz bunlar için de çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
HATAY HALA O ETKİNLİKLERLE ANILIYOR
HÜRRİYET seyahat eki ile birlikte ülkenin tanındığına dikkat çeken Başaran Ulusoy, “Keşfedilmeyenler o ek sayesinde keşfedildi. Hürriyet gazetesi, ilk olarak yazıyor. Ancak ertesi gün başka bir habere geçmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak Hürriyet’in gittiği o kent o yıl onunla yaşıyor. Örneğin Hatay hâlâ yapılan etkinlikle anılıyor. Sırada daha çok gidilecek yer var” dedi. Aydın’ın çok büyük güzelliklere sahip olduğuna vurgu yapan Başaran Ulusoy, “Biz Aydın’a sahip çıkacağız. Aydın’a sağlıklı yaşam için gelinirken, Aydın’a sağlık yaşlanmak için de gelinmesi gerektiğini söylemeliyim. Aydın için herkes elinden geleni yapıyor. Şimdi sıra seyahat acentelerinde. Aydın’a daha fazla turist getirmek için ellerinden geleni yapmalılar. Şimdi sadece deniz kum güneş değil, sağlık, kongre, kültür ve gastronomi turizmine ağırlık verin” diye konuştu. Geleneklerimi, mutfağımızı yaşatmadan Avrupa Birliği’ne girsek ne olur. Orada erir gideriz. Bu yüzden değerlerimize sahip çıkmalıyız. Şimdi Hürriyet gazetesine büyük görev düşüyor. Bugün büyük yazar kadrosu ile bizi yalnız bırakmadılar. Kentimizin tanıtımı için ellerinden geleni yapıyorlar” ifadelerini kullandı.