Aydın: Kriz senaryomuz yok kredide daha seçici olacağız

Güncelleme Tarihi:

Aydın: Kriz senaryomuz yok kredide daha seçici olacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2011 00:00

Ekonomi yönetimini ‘fevkalade başarılı’ bulan ve kriz senaryoları üzerinde durmayan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, vatandaşa “Kredi verirken daha seçici davranacağız” dedi. Aydın, alınan önlemlerin etkisiyle kredilerin yılın ikinci yarısında yüzde 7 artabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

KRİZ senaryoları üzerinde durmayan ve ekonomi yönetimini gerekli önlemleri almakta başarılı bulan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, vatandaşa “Bankalar kredi verirken daha seçici olacak” uyarısı yaptı. Bu yıl için yüzde 25 artış sınırı getirilen kredilerde yüzde 7’lik büyüme marjı kaldığına dikkat çeken Aydın, maliyet artışı ve küresel riskler nedeniyle kredi faizlerinde yukarı yönlü baskının beklendiğini söyledi.

Küresel ekonomi yol ayrımında
Aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü de olan Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründeki nisan-haziran döneminde yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, küresel ekonominin gelişmiş ülkelerdeki ciddi sorunlar nedeniyle önemli yol ayrımında bulunduğunu kaydetti. Ekonomik gündemin ilk sırasında ABD ve AB’nin alacağı kararların bulunduğunu, ya büyümenin daha yavaş bir hızda süreceğini ya da belirsizlik/yüksek riskli ortamın devam edeceğini söylemekle birlikte, kriz senaryoları üzerinde durmadıklarını söyleyen Aydın, “Bizim asıl işimiz riskleri doğru izlemek ve yönetmek” vurgusu yaptı. Aydın, son zamanlardaki kriz endişelerine ilişkin olarak da, “Biz kriz olasılıkları üzerinde bir değerlendirme yapmıyoruz. Bizim asli yaptığımız iş, risklerin yönetilmesidir. Risklerin yönetilmesi hususunda da üzerimize düşenleri yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Krediler ‘bariz’ yavaşlayacak
Kredilerin büyüme hızındaki yavaşlamanın ‘daha bariz’ olacağına dikkat çeken Aydın, şu görüşleri dile getirdi: “Getirilen sınırlama dikkate alındığında ikinci yarı için büyüme marjı yüzde 7 düzeyinde. Maliyet artışı ve küresel riskler nedeniyme kredi faizlerinde yukarı yönlü baskı bekleniyor. Kredilendirmede daha seçici davranılacak. Büyüme hızının yavaşlamasına bağlı olarak kredi talebi daha yavaş artacak. Kâr hacmindeki düşüş, TL’nin değer kaybı ve BDDK’nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) düzenlemeleri dikkate alındığından sermaye yeterliliğindeki düşüşün de kredi büyümesini sınırlandırması beklenmektedir. Hane halkı ve finansal olmayan kuruluşlar açısından borçlanırken ve borçların çevrilmesinde daha dikkatli olunmalıdır.”

Haberin Devamı

Gerekli önlemler alınıyor
Aydın, Türkiye’nin artık bir sorun olduğunda önlem alan değil sorun çıkmadan önlem alan bir duruma geldiğini ifade ederek, bu yönüyle ekonomi yönetimini “fevkalade başarılı” bulduklarını dile getirdi. Aydın, piyasalardaki hareketlilik ve kurdaki oynaklığa ilişkin olarak da, şunları söyledi: “Cari açık yapısal bir sorundur. Uzun bir süredir vardır. Yetkililer, otorite, cari açığın sebep olacağı sorunları biliyor ve gerekli önlemleri alıyor. Yapısal bir sorunun kısa vadede çözümünün mümkün olmadığı hepimizin malumudur. Kurun etkisi, kredilerdeki yavaşlama elbette cari açığa olumlu katkı yapacaktır. Ancak bütçe açığı borç stoku gibi makroekonomik verilerin olumlu oluşu cari açığın kırılganlığını bertaraf ediyor. TL istikrarlı bir para birimidir. Biz istikrarlı yapının devam edeceği düşüncesindeyiz.”

Haberin Devamı

Banka kârları yüzde 15-18 düşer

HÜSEYİN Aydın, “Yıl sonunda karlılığın yüzde 15-18 aralığında düşeceğini öngörüyoruz” dedi. Eski Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince’nin sadece bankacılık sektörü üzerinden önlem alınmasına ilişkin eleştirilerinin bu dönemde dile getirilmemesine ilişkin olarak da Aydın, “Cari açıkla yapılan mücadelenin diğer mali politikalar yoluyla da desteklenmesi gerekir” dedi.

Kişiler de şirketler de basiretli davransın

HANE halkı borçlanmasına ilişkin uyarılarına dair bir soru üzerine, özkaynağa dayalı ve basiretli borçlanma politikalarının önemine dikkat çeken Hüseyin Aydın, kişilere de, şirketlere de ‘basiretli tacir’ gibi hareket etmeleri tavsiyesinde bulundu. Aydın, küresel dengesizlikler giderilene kadar ihtiyatlı bir yaklaşım içinde olmak gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Merkez’in kararları doğru, ekonomide sert iniş beklemiyoruz

MERKEZ Bankası’nın uyguladığı para politikasını doğru ve yerinde bulduklarını söyleyen Hüseyin Aydın, “Merkez Bankası’nın şu aşamada aldığı kararların, eskiye nispetle farklı ve sıra dışı olduğunu kabul ediyoruz. Alınan bu önlemlerin bugünkü konjonktüre uygun olduğunu düşünüyoruz. Ekonomide asla sert iniş beklentisi içinde değiliz. Merkez Bankası’nın son yaptığı açıklama, ‘ekonomideki farklılaşma halinde uyguladığı politikalarda da farklılaşma uygulayacağını, faiz koridoruna müdahale edeceğini, genişletici politika uygulayacağını’ söylemişti. Bu söylem, eşyanın tabiatına uygundur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Isınma yüzünden bir sıkıntı yaşanmayacak

YILIN ikinci yarısında kredi arzının dışında kredi talebinde zaten bir yavaşlama olacağını gördüklerini vugrulayan Hüseyin Aydın, “Dolayısıyla bu doğrultuda bir ısınmadan veya onun doğuracağı bir sıkıntıdan söz etmek asla mümkün değildir” dedi. Hüseyin Aydın, ekonomide ısınma uyarılarına ilişkin de, Türkiye’de bilhassa tüketici kredilerinde aşırı yükselmeden söz ettiklerini, kredi kartları dahil edildiğinde yüzde 20’lik büyüme bulunduğunu söyledi. Bunun iki şekilde açıklanabileceğini ifade eden Aydın, “Yazın kredi talebinde düşme var, biz düşme olacağını bekliyoruz. İkincisi, kredi faizlerindeki muhtemel artış beklentisi nedeniyle kredi talebi öne çekilmiş olabilir. Biz, yılın ikinci yarısında kredi talebinde yavaşlama olacağını görüyoruz. Dolayısıyla bu doğrultuda bir ısınmadan veya onun doğuracağı bir sıkıntıdan söz etmek asla mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Sınırlama 2011’le sınırlı kalsın

BANKALAR Birliği olarak, cari açığa yönelik alınan kredi sınırlandırmaya uyacaklarını ve alınan kararların doğru olduğunu söylemekle birlikte, “Biz kredi büyümesindeki sınırlamanın 2011 yılı ile sınırlı olacağını ümit ediyoruz” diyen Hüseyin Aydın, bunun çalışan sayısı ve şubeleşme üzerinde baskı yarattığına dikkat çekti. Türkiye’de bankacılık sektöründe daha gidilecek çok yer olduğunu ve sektörün büyümeye devam edeceğini anlatan Aydın, kredi büyümesindeki sınırlamanın ‘şubeleşme iştahını” ve çalışan sayısındaki artış hızını azaltacağını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!