Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2009 00:00
Kredi kartlarına ilişkin 3 yeni düzenleme getirecek olan hükümet, 2 yıl aradan sonra bankalarla başı belaya giren kredi kartı kullanıcılarına, borcunu yeniden yapılandırma olanağı tanıyor. Buna göre 31 Mayıs’a kadar borcu yüzünden temerrüde düşen için, yeni bir ödeme planı hazırlanacak. Bu planla 1000 TL’lik borç, 36 ay vadeyle aylık 27 TL’lik taksitle ödenebilecek.
VERGİ indirimleriyle tüketimi canlandırmaya çalışan hükümet, kriz döneminde zorlanan tüketiciye yönelik yeni önlemleri de devreye sokuyor. Bunun için
kredi kartı borçlarına yeniden yapılandırma olanağı getiren hükümet, temerrüde düşen borçlar, kart kullanım bedeli ve asgari ödeme tutarına ilişkin yeni düzenlemeler getiriyor. Bu düzenlemelerden en çok dikkat çekeni, 2 yıl aradan sonra bankayla başı belaya giren borçlulara yeniden yapılandırma imkanı getirilmesi oldu. Takip oranlarındaki artış üzerine yapılan yeni düzenlemeyle, sınırlı sayıda kart kullanıcısına, borcunun yeniden hesaplanıp, taksitlendirilmesi imkanı getiriliyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu düzenlemelere ilişkin şu bilgileri verdi:
31 Mayıs’a kadar olan borçlar
31 Mayıs 2009 itibariyle ödeme ihtarı çekilmiş, icra takibi başlatılmış ya da banka tarafından takip olunan krediler, yeni bir ödeme planına bağlama imkanı getiriliyor.
Borçlular, kanunun yayımlanmasından itibaren 60 gün içinde bankalara, banka avukatlarına ya da varlık yönetim şirketlerine veya temsilcilerine başvurarak bu imkandan yararlanabilecek.
Kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki ana para ve faiz tutarına 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede ’makul bir faiz’ uygulanarak, ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak.
30 günde ödeyene ilave faiz yok
Uygulanacak artış oranı,
Merkez Bankası tarafından bankaların 3 aya kadar vadeli mevduata uygulanan faiz oranının ağırlık ortalaması esas alınarak belirlenecek. Esas borcun, müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir ilave faiz hesaplaması yapılmayacak.
Kredi kartı hamili taksitle ödemeyi tercih ederse, esas borcun tutarı 6 taksit için 1.04, 12 ay taksit için 1.08, 24 ay taksit için 1.18, 36 ay taksit için 1.26 katsayısı ile çarpılacak. Böylece toplam borç hesaplanacak. Bu rakam eşit olarak bölünerek aylık taksitler halinde ödenecek.
Ödeme planının imzalanması halinde borç, icra takibine konu olmuş ise takip dava masraf ve harçlarının tamamı, kanuni vekalet ücretinin ise belli bir oranı borçlu tarafından ödenecek.
Borcun yarısı 1000 TL’den düşük
Babacan’ın verdiği bilgiye göre, temerrüde düşmüş kredi kartı borçlarının adet olarak aşağı yukarı yarısının 1000 lira ve altındaki borçlardan oluşuyor. Bu durumda, şöyle bir hesap mümkün:
Kasım 2008’de 1000 liralık kredi kartı borcu temerrüde düştüyse, aylık yüzde 5’lik gecikme faizi varsayımıyla bu rakam 1300 liraya çıkıyor.
Endekse göre ise 1081 lira oluyor. 36 aya kadar sadece aylık 37 liralık taksitlerle bu borcu ödemek mümkün.
Kartlarda takip oranları arttıTÜRKİYE’de kredi kartı kullanımında çok hızlı bir artış yaşanmasının yanı sıra takip oranlarındaki artışa da dikkat çeken Ali Babacan, şunları söyledi: "Nisan 2009 itibariyle kredi kartı sayısı, 2002 yılındaki seviyenin neredeyse 3 katına ulaştı. Küresel krizin de etkisiyle kredi kartlarında takibe düşme oranı eylülden itibaren artmaya başladı."
874 bin kişi yararlanacakBANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de kredi kartı sayısı 45 milyon civarında. Tam olarak bilinemiyor amakişi başına 2.2 kart adetiyle, 20 milyon civarında kullanıcıdan söz ediliyor. Ali Babacan’ın verdiği rakamlara göre, bu düzenleme temerrüde düşen 1 milyon 301 bin kredi kartına, bu da 874 bin 657 kart sahibine borcunu yeniden yapılandırma imkanı veriyor.
Limitin yüzde 1’i kadar bedel alınacakYeni düzenlemeyle, kredi kartlarının yıllık kart kullanım bedeli de yeniden düzenlenecek. Buna göre, kullanım limiti 3 bin 500 liraya kadar olan kredi kartları için 35 liraya kadar, 3 bin 500 ve üstü için limitin yüzde 1’ini geçmeyecek.
Bankalar, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce kart alanlara, kart kullanım bedeli ve bunun 1 defada mı, taksitler halinde mi ödeneceğine ilişkin bilgi verecek.
Kart hamili, kartını iptal etmek isterse bilgilendirme tarihinden itibaren 30 gün içinde borcunun tamamını 90 günde öderse, kredi kartını iptal etme hakkına sahip olacak.
Asgari ödeme tutarı yüzde 10’a inebilirDüzenlemelerden biri de, 2 yıl önce yüzde 10’dan yüzde yüzde 20’ye çıkarılan asgari ödeme tutarıyla ilgili.
Yeni düzenlemeye göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası’nın olumlu görüşünü alarak, asgari ödeme tutarını yüzde 30’a kadar artırmaya ve yüzde 10’a kadar azaltmaya yetkili kılınıyor.
Böylece farkı, kart hamilinin ödeme alışkanlıkları, limit tutarına göre kullanım durumları ve risk değerlendirmeleri de dikkate alınarak, asgari ödeme tutarı yüzde 10 ile yüzde 30 arasında farklılaşabilecek.
Kart borç öteleme değil ödeme aracıALİ Babacan, yeniden yapılandırma müjdesi verirken, "Kredi kartı bir nakit kullanım ve ödeme aracı, bu kartlar borcu borçla çevirme ve borcu öteleme aracı değil" hatırlatması yaptı. Babacan, kredi kartlarını ’amacına uygun’ olarak kullanılması şartıyla teşvik ettiklerini, kart kullanımının ekonomiye de bir dizi fayda olduğunu anlattı.
İhtiyaç kredisi al daha az faiz ödeALİ Babacan’ın açıkladığı düzenlemeler arasında faize yönelik bir değişiklik bulunmaması bazı çevrelerde hayal kırıklığı yarattı. Ancak Babacan, bu konuda adres olarak ihtiyaç kredilerini gösterdi. İhtiyaç kredilerinde çok daha düşük faizler olduğuna dikkat çeken Babacan, "Vatandaşlarımıza ihtiyaç kredisi mekanizmalarına eğilmesini öneriyorum" diye konuştu.
Top Meclis’te
DÜZENLEMENİN bu yasama yılına yetişip yetişmeyeceğinin sorusu üzerine Ali Babacan, şunları söyledi: "Bakanlar Kurulu’nun ardından tasarı Meclis’e sevkedilecek. Düzenleme çok geniş kitleleri ilgilendirecek yasa olduğu için Meclis’te öncelikle ele alınacak yasalardan biri olacağını ümit ediyorum. Bunun da en kısa sürede yasalaşmasını, yürürlüğe girmesini ben arzu ediyorum ama nihai takdir yüce Meclis’in."