Güncelleme Tarihi:
SON dönemde altın satın alan vatandaşlar bazı kuyumcuların yaptığı ‘ayar hesabı’ yüzünden zararlı çıkıyor. Gramı 247 lira olan 10 gramlık 22 ayar altın bileziğin normalde 2 bin 470 liraya satılması gerekirken bazı kuyumcuların gram fiyatı daha yüksek olan 24 ayar altından hesapladığı ileri sürülüyor. Bu sırada hesabın 24 ayardan yapıldığını fark etmeyen vatandaş 10 gramlık 22 ayar bilezik için 2 bin 800 lira yani gram başına 33 liradan fazladan para ödüyor. Piyasaya çok fazla hakim olmayan tüketiciler bu nedenle 1 bilezik için 300-400 lira arasında fazladan para ödüyor.
BEĞENMEYEN ALMASIN
Vatandaştan gelen bu şikâyetler üzerine Kapalıçarşı’da ufak bir araştırma yaptık. Çarşı içerisindeki kuyumcuların olduğu caddede alıcı gibi dükkânlara girip bilezik almak istedik. İlk girdiğimiz dükkânda 22 ayar 10 gramlık düz bilezik için, satıcı yaptığı ince hesaptan sonra bizden 2 bin 800 lira ücret istedi. Üstelik hesabı 24 ayardan yaptığını açıklamadı. Biz sorduğumuzda ise “Benim fiyat politikam bu beğenmezseniz diğer dükkânları gezin” dedi. Aynı kuyumcunun karşısındaki başka bir dükkâna girdiğimizde ise 10 gramlık 22 ayar bilezik için dükkân sahibi bizden 2 bin 450 lira ücret istedi. Yani 10 gramlık 22 ayar bilezik için yanyana iki kuyumcuda 350 liralık bir fark oluştu. Fiyat araştırmamız sırasında yine başka bir kuyumcuda 12.10 gramlık bir bilezik için 3 bin 300 lira istendi yani gramı 272 liradan hesaplamıştı. Sonrasında girdiğimiz 2 kuyumcuda da durum çok farklı olmadı.
ÖĞRENMEDEN GELMEYİN
Kapalıçarşı’da esnaflık yapan bazı kuyumcular duruma tepkili. 25 yıldır çarşıda kuyumculuk yaptığını belirten bir kuyumcu, “Bazıları maalesef böyle bir hesap işine giriyor ama bu çok yanlış. Müşteriye bahane olarak işçilik ve diğer masraflar gösterilebilir. Ancak bu zaten 245 liralık gram fiyatın içerisinde var. İşçilik maliyetlerini hepimiz biliyoruz. 10 gramlık bir bileziğin fiyatı bugün 2 bin 450 lira civarında. Bunun 2 bin 800 liradan satılması normal değil. Vatandaşlar altın almadan önce altın fiyatlarını iyice öğrenmeli ve en az üç farklı yerden fiyat alıp ona göre kararını vermeli” diye konuştu. Bir başka kuyumcu ise “Bu tür fiyat farklarında genellikle işçilik masrafı bahane gösteriliyor ancak bu farkların oluşması mümkün değil. Altın alacaklar ilk girdiği dükkândan alışveriş yapmasın. Alternatifleri araştırsın” dedi.
KENDİNE ESNAFIM DİYEN BUNU YAPMAZ
İSTANBUL Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, “Kendine esnaf diyen hiç kimse böyle bir haksız kazanç peşinde olamaz. Dünya borsalarında tespit edilen altın fiyatları bellidir. İnternet ve bilgi çağında yaşadığımız bugünlerde 22 ve 24 ayar altın fiyatlarını da bilmeyen pek yoktur. Alışveriş sırasında oluşan fiyat farkı, büyük olasılıkla kuyumcular tarafından üretim bedeli/ işçilik fiyatı ürüne eklendiği için meydana gelmiş olabilir. Vatandaşlarımız, bu fiyatlara İKO’nun sitesine girerek kolaylıkla ulaşabilir. Bu tür mağduriyet yaşayan vatandaşlarımız varsa bu şikâyetlerini merkezi Çemberlitaş’ta olan ve Kuyumcukent’te de ofisi bulunan İstanbul Kuyumcular Odası’na iletmelerini bekliyoruz” dedi.
KDDK KURULURSA MÜDAHALE OLUR
MESLEK odası olarak piyasayı etkin olarak denetlemek istediklerini ancak mevcut yasalar nedeniyle adım atmakta zorlandıklarını belirten Mustafa Atayık, “Ülkemizde 35 bin perakendeci, 5 bin civarında ise üretici ve toptancı hizmet veriyor. Mevcut yasalara göre, parası olan herkes istediği yerde kuyumcu açabiliyor. Biz, bu nedenle tıpkı bankacılık sektöründe olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de regüle edecek, koordine edecek ve etkin bir şekilde denetlemesini sağlaması için Kuyumculuk Denetleme ve Düzenleme Kurulu (KDDK) kurmak istiyoruz. Ticaret Bakanlığı ile temasa geçtik. Bu kurul kurulduktan sonra piyasada böyle şeylere anında müdahale edebiliriz” dedi.