Ayakkabıda markalaşma sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabıda markalaşma sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2009 12:43

Antakya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Celal Boyacıgil, nüfusun yüzde 15'inin geçimini temin ettiği ve ortalama günde 100 bin çift üretim gerçekleştirilen ayakkabıcılıkta “markalaşma sıkıntısı” yaşandığını, bu olumsuzluğun giderilmesinin kente her açıdan olumlu katkı sağlayacağını bildirdi.

Celal Boyacıgil, yaptığı açıklamada, kentte 300'ü imalatçı ve perakendeci olmak üzere sektörde faaliyet gösteren kayıtlı işletme sayısının 600'ün üzerinde olduğunu söyledi.

Kentte üretilen ayakkabıların, derisi başta olmak üzere kullanılan malzemelerin kalitesi, sağlamlığı ve rahatlığı ile tercih edildiğini ifade eden Boyacıgil, şöyle devam etti:

“Kentte nüfusun yüzde 15'inin geçimini temin ettiği ayakkabıcılıkta daha iyi noktalara gelinmesi lazım. Ancak, markalaşma sıkıntısı nedeniyle maalesef ismimizi tam olarak duyuramıyoruz. Günde yaklaşık 100 bin, 4 aylık çalışma sezonunda ise 12 milyon ayakkabı üretilen, önemli bir sektör olan ayakkabıcılıkta markalı ürünlerin sayısını artırmamız gerekiyor. Şu an Hatay'da marka olarak piyasaya ürün veren 10 ayakkabı firması var. Bu sayı maalesef son derece az. Bu potansiyele sahip Antakya'da ayakkabıcılıkta daha iyi noktalara gelinmesi lazım.”

Boyacıgil, üretimin sadece yüzde 20'sinin ihraç edildiğine dikkati çekerek, bunun da başta Suudi Arabistan başta olmak üzere Cezayir, Tunus, Irak, İran ve Mısır pazarına yönelik olduğunu kaydetti. Boyacıgil, “Markalaşma sorunu nedeniyle ihracatta çok fazla yönelemiyoruz. Bunun için sektör çalışanlarının desteklenmesi ve kaliteli ürünlerin ihraç edilebilmesi için markalaşma sorununun çözüme kavuşturulması gerekiyor” diye konuştu.

“TEK ÇATI ALTINDA HİZMET VERECEĞİZ”

Boyacıgil, ayakkabı imalatçılarının kentin farklı noktalarında faaliyet gösterdiğini, bunların tek bir çatı altında toplanması amacıyla çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Ayakkabı İmalatçı Sitesi'nin Karlısu beldesinde 200 metrekarelik bir alanda TOKİ tarafından kurulacağını belirten Boyacıgil, projenin yaşama geçirilmesinin ardından imalatçı esnafının daha iyi koşullarda faaliyet göstereceğini söyledi.

Koşulların iyileşmesinin firmaların koordinasyonu ve derneğin etkinliğinin de artmasına yol açacağını belirten Boyacigil, markalaşmayı artırmaya yönelik de çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı. Boyacıgil, bu olumsuzluğun giderilmesiyle esnafın kazancının artacağını, bunun üretim sürecini zincirleme olarak etkileyeceğini, ihracata da yansıyacağını ve kente her açıdan olumlu katkı sağlayacağını bildirildi.

Boyacıgil, piyasada çok sayıda ucuz ama kalitesiz Çin ve Suriye malı ayakkabıların bulunduğunu, vatandaşların bunlara rağbet göstermemesi gerektiğini belirtti. Boyacıgil, sektörde kan kaybına neden olan bu ürünleri esnafın da satmaması gerektiğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!