Güncelleme Tarihi:
AYAKKABI BÖYLE FIRLATILDI/ WEB TV
Protestocuyu böyle yakaladılar / Web TV
IRAKLI GAZETECİ BUSH'A AYAKKABI FIRLATMIŞTI
IMF BAŞKANINA AYAKKABI DÜNYA BASININDA
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında geldiği İstanbul’da temaslarını sürdüren Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a yapılan ayakkabı protestosuna atıfta bulunarak, “Umarım kimse bana ayakkabı fırlatmaz” dedi. Ayakkabılı protesto, ancak akredite olunarak girilebilen toplantılarda bile güvenlik önlemlerinin daha da artmasına neden olurken, Zoellicmk’in basın toplantısına gazetecilerin su şisesi, çay bardağı gibi her an bir protesto aracına dönecek objelerin alınmayışı dikkat çekti.
İşsizlik sorun
“Küresel olarak geçerli olan riskler Türkiye için de aynen geçerli” diyen Zoellick, Türkiye’ye bir de işsizlik uyarısı yaptı. “Orta vadeli planda 2010’da bir büyüme öngörülüyor ama işsizlik bir sorun olacaktır” diyen Zoellick, genç nüfusa dikkat çekti. İşsizliğin diğer ülkeler için de önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Zoellick, buna ilişkin sorulara şu yanıtı verdi: “Türkiye’de işsizlik oranı yüksek. Türkiye’de KOBİ’lerin desteklenmesi, girişimcilerin teşvik edilmesi önemli. Toparlanma işaretleri görülüyor ancak bizler, IMF’dekiler işsizliğin artmaya devam edeceğini ve düşüşünün yavaş olacağını bekliyoruz. Bu krize verilen yanıtın iyi taraflarından biri şu oldu; biz ve birlikte çalışan ülkeler 97 yılındaki finansal krizden dersler almıştık. Bu yüzden de belli bir desteğin olmasının çok önemli olduğunu biliyoruz. Eğer işsizlik çok büyük oranda olursa, beslenme sorunları olur, çocuklar okula gidemez. Dolayısıyla en aşağıda olanlar, en az desteğe sahip olanlar en çok zarar görürler böyle durumlardan. Bunların bilincinde olduğumuz için geçen sene 4.5 milyar dolarlık bir desteği özellikle böyle bir güvenlik sağlayabilmek için yaptık. Bu çerçevede talebin canlı tutulması önemli. En iyi güvence de istihdam. IFC bu konuda Türkiye’de de KOBİ’lere yönelik çalışmalar yürütüyor.”
En büyük zorluk rehavet tehlikesi
Önümüzdeki yıl global ekonomi için en büyük zorluğun rehavete kapılma tehlikesi olduğunu belirterek, finansal pazarlara bakıldığında bir toparlanma öngörüsü olduğunu ancak toparlanmanın yavaş, işsizliğin yüksek olmasının beklendiğini hatırlatan Zoellick, burada kaynak kullanımının önemine dikkat çekti. Dünya Bankası’nın küresel finansal krize güçlü sermaye yapısıyla girmesi nedeniyle kredi verememe sorunu yaşamadığını anlatan Zoellcik, şu anda Dünya Bankası ve IMF’nin sınırıl kaynakları artırkaya çalıştığına dikkat çekti. Dünya Bankası’nın düşük ve orta gelirli ülkeleri için farklı finansman yöntemlerinin olduğunu belirten Zoellick, Dünya Bankası’nın mevcut sermaye yapısına ek sermaye kaynakları yaratmaya çalıştığını kaydetti. 30 Haziran 2009’da sona eren mali yılda Dünya Bankası’nın 33 milyar dolar kredi sağladığını ifade eden Zoellick, kredi tutarını, içinde bulundukları mal yılda 40 milyar dolar ve üzerine çıkarmayı planladıklarını söyledi.
Toparlanma var tam başarı yok
KRİZİN hafiflemesine karşın 2009’un bütün ülkeler için ‘zor’, 2010’un ‘belirsiz’ olduğunu dile getiren Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 2010 yılına ilişkin olarak ise krizde giderek artan ölçüde rahatlama görülmesine rağmen, gelecek yıl da belirsizliklerin devam edeceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerin, ihracat, turizm gibi gelirlerinin belirsizlikler taşıdığını vurguladı. Zoellick, toparlanma olduğunu ancak tam bir başarıdan söz edilemeyeceğini söyledi.
Talep çok, biz de sıkışabiliriz
ROBERT Zoellick, hükümetler zor bir dönemden geçerken Dünya Bankası’nın da sermaye artırımı konusunda bazı sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. “100 milyar dolar ek bütçe geldi ama biz de sıkışabiliriz” diyen Robert Zoellick, bütçesi üye ülkelerin katkısıyla oluşan Dünya Bankası, ülkelerden gelen talebin sorekli artması nedeniyle 2020 ve sonrasında kredi sıkışıklığı yaşayabileceğini vurguladı. Zoellick “Gelişmekte olan ülkelerin fazlaca kredi talebi var. Bu durumda kaynaklarımızı artırmamız lazım. Çünkü kaynaklarımız yeterli değil” diye konuştu. Zoellick, Dünya Bankası’nın Afrika’ya yapacağı yardımlara devam edeceğini, bunun için de Dünya Bankası’nın kullanılmayan kaynaklarının kullanabileceğini, ülkelerin daha esnek bir yapıya sahip olmaları gerektiğini belirtti.
IMF Başkanı: Atatürk’ü takip etmekten onur duyarım
IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, dün Merkez Bankası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen IMF’nin kurulduğu yer olan Bretton Woods’tan adını alan “Bretton Woods’un Yeniden Canlandırılması” etkinliğinde, merkez bankası başkanları ile banka ve finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir gruba hitaben konuştu. Daha istikrarlı ve daha başarılı bir ekonomik ortam için ulusları daha fazla işbirliğine çağıran Strauss Kahn, bu çağrısını Atatürk’ün bir sözü ile güçlendirdi. Atatürk’ün 75 yıl önce dünyayı anlamış olduğunu vurgulayan Kahn, “O’nu takip etmekten onur duyarım” dedi. Strauss Kahn, Atatürk’ün “Kültürler farklıdır, medeniyet tektir. Ulusun ilerlemesi için bu tek medeniyet içinde yer alması gereklidir” sözüne konuşmasında yer vererek “Hem kendi insanlarınız hem de tüm insanlık için işbirliği içinde istikrarlı ve başarılı bir ekonomi kuralım. Biz bir dönüm noktasındayız” diye konuştu.