Güncelleme Tarihi:
Prim alacaklarnının yeniden yapılandırılması tasarısı, Çalışma Komisyonunda görüşülürken, CHP’li Bayram Meral ve arkadaşları, prim alacaklarından beklenen paranın Hazine’den karşılanarak, vatandaşların borçlarının tamamının affedilmesi için önerge verdi. Başesgioğlu’nun katılmadığı önerge, AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.
TİSK temsilcisi Hakkı Kızıloğlu, öncelikle ana borç miktarına uygulanan gecikme faizinin düşürülmesinin, terkin işleminin ondan sonra gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
TÜRK-İŞ temsilcisi Ferhan Tuncel ise, "Bu bir an önce yasalaşmalı, biz kesinlikle kurum alacaklarının tahsili taraftarıyız" dedi. TESK temsilcisi Naci Sulkalar ise, "Tasarı yasalaştığı takdirde amacına ulaşamayacak. Normal primin yanında sağlık priminin de ödenecek olması gerekecek, onun için BAĞ-KUR iştirakçileri yeniden yapılandırma için başvuramaz" dedi.
CHP’li İzzet Çetin, bugüne kadar 15’i aşkın bu şekilde yeniden yapılandırma yasası çıktığını ve koşulları uygun olmadığı için istenilen sonuçların alınamadığını belirtti. Çetin, topluluk sigortasına tabi avukat ve noterlerin de tasarı kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. AKP ve CHP milletvekillerinin, yasanın olumlu olmakla birlikte daha uygulanabilir hale gelmesi için ödeme süresinin 36 aydan 48 aya çıkarılması, isteyen BAĞ-KUR’luların emeklilik süresinden sayılmamak koşuluyla geçmişe dönük 5 yıllık sağlık primini ödemeyebileceği, TEFE’ye uyarlanarak prim ana borcunun düşürülmesi ve borç terkinin bu miktar üzerinden gerçekleştirilmesi gibi önerilerde bulundu.
AVUKAT VE NOTERLERE DE YAPILANDIRMA ŞANSI
Çalışma Bakanı Başesgioğlu da "sık sık yapılan bu prim afları borcunu düzgün ödeyenleri adeta cezalandırmaktadır deniliyor, bu haklı bir değerlendirme. Ama onları mağdur etmeyecek bir yapılandırma ortaya konuldu" dedi. 2003’te yapılan yeniden yapılandırma ile SSK ve BAĞ-KUR alacaklarından 2 katrilyonu aşkın bir paranın vatandaşlardan tahsil edildiğini anlatan Başesgioğlu, avukat ve noterlere de müjde vererek, "Topluluk sigortası da kapsama alabiliriz. Ama diğer konuları yürürlük tarihinin 31 Ekim’e alınması, sağlık primlerninin ödenmemesi konularını diğer bakanlıklara da sormak lazım" dedi.
BİR KARNE MAHALLEYE, KÖYE YETMİŞ
Kimi insanın hayatı boyunca hastaneye gitmediğini, ancak bu kişinin bile sistemin yürüyebilmesi için sağlık primi ödemesi gerektiğini anlatan Başesgioğlu, "Zaten BAĞ-KUR’da 100 liralık sağlık harcamasının 32,3 lirasını primden karşılayabiliyoruz. Kalanı Hazine’den karşılanıyor. Bu kurumlar sosyal sigortalar kurumu, sosyal yardım kurumu değil. Ama maalesef geçmişte böyle kullanılmış. Bir karne mahalleye yetmiş, bir köye yetmiş, ama bu yol yol değil. Sistem içinde olanlar 12 milyon sigortalı, 72 milyonu çekiyor. 1.6 çalışana 1 emekli düşüyor. Şu anda nüfus genç, yarın nüfuis yaşlandığında bu denge daha da bozulacak. Bunu düzeltmemiz lazım" şeklinde konuştu.
AKP’li Agah Kafkas ise tasarının esas değil de tali komisyon olarak bu tasarıyı görüşmesini eleştirirken, Komisyon Başkan Cevdet Erdöl’ün, "demokratik olmayan bu tutumu", tasarıyı esas komisyon olarak görüşecek olan Plan Bütçe’ye iletmesini istedi. Kafkas, "Tasarının genelini görüşüp, maddelerine girmeyelim. Önerilerimizi Plan Bütçe’ye gönderelim ama demokratik olmayan bu tutumdan rahatsızlık duyuyorum, bunu da iletelim. İçtüzüğü de değiştirmek lazım bu konuda" dedi.
Daha sonra yapılan oylamayla tasarının bu haliyle, ancak komisyon üyelerinin önerileriyle birlikte, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilmesi kabul edildi.