Avukat Epözdemir hukuki süreci anlattı: Başsavcılıklar bilirkişi görüşüne başvuracak

Güncelleme Tarihi:

Avukat Epözdemir hukuki süreci anlattı: Başsavcılıklar bilirkişi görüşüne başvuracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2023 07:00

Depremde yıkılan ve hasar gören onbinlerce binaya ilişkin hukuki süreci değerlendiren avukat Rezan Epözdemir, “Başsavcılıklar, hukuk bilgisiyle maalesef bu konuda karar veremeyecek. Bilirkişilerin görüşlerine başvuracaklar. Ayrıca depremzedeler, DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptırmışsa, sigorta şirketlerinden zararlarının tazminini talep edebilecek” dedi

Haberin Devamı

Depremde yıkılan ve hasar gören evlerle ilgili hukuki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin avukat Rezan Epözdemir değerlendirmelerde bulundu. Bu sürecin teknik ve uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu belirten avukat Rezan Epözdemir, “Başsavcılıklar hukuk bilgisiyle bu meselede karar veremeyecek. Bilirkişilerin görüşlerine başvurulacak. İnşaat mühendisi, mimar, jeofizik uzmanı, yerbilimci, karot uzmanı, zemin etütü uzmanı gibi bilim insanlarından oluşan bilirkişi heyeti, enkaza giderek oradan karot örnekleri alacak” dedi.

BİLİRKİŞİ KUSURLARI BELİRLEYECEK

Bilirkişi heyetinin kullanılan malzemelerin yönetmeliğe uygun olup olmadığına ilişkin incelemelerde bulunacağını belirten avukat Epözdemir süreci şöyle anlattı:
“Bilirkişi heyeti, denetleyen ekiplerin o inşaatla ilgili ehil olup olmadığı, gerekli niteliklere haiz olup olmadığına bakacak. Proje ruhsat ve ilkelerine aykırı bir imalat ve kaçak imalat var mı yok mu ona bakacak. Binanın statiği ve mühendislik faaliyetleriyle ilgili binada bir eksik var mı? Yine ana taşıyıcı unsurlarla ilgili bir sıkıntı var mı? Kolon ve kiriş bunlarla ilgili kapsamlı değerlendirmeler yapılacak. Bina deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde mi inşa edilmiş, yoksa edilmemiş mi buna bakılacak.”

Haberin Devamı

BAŞSAVCILIKLAR BİLİRKİŞİ RAPORUNU ESAS ALACAK

Rezan Epözdemir’in verdiği bilgiye göre bu süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan, belediyelerden ve yapı denetim şirketlerinden binanın projesi, ruhsatı, yapı kullanma belgesi gibi binaya ilişkin bütün belgeler temin edilecek. Bu bilirkişilerin raporları doğrultusunda hangi fail hangi ölçüde ve oranda sorunlu, hangi faile hangi koşullarda nasıl kusur ve sorumluluk izafe edilebilir gibi bilgiler tespit edilecek. Epözdemir, şöyle devam etti: “Başsavcılıklar hazırlanan rapor çerçevesinde iddianame tanzim edecekler ya da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verecekler. Bu arada bu müteahhitlerin kaçmaması ve kamu vicdanının rahatsız olmaması için de bilirkişi raporunun tanzimli bir süre alacağından yaklaşık bir aylık bir süre. Buradaki müteahhitler bakımından yurtdışına çıkış yasağı şeklinde bir adli kontrol uygulaması da derhal yapılmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!