"Avukat bulundurma zorunluluğu"na tepki

Güncelleme Tarihi:

Avukat bulundurma zorunluluğuna tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2009 14:58

İş dünyası, 2001 yılından bu yana yürürlükte olan işletmelerde sözleşmeli avukat bulundurulması zorunluluğunun kaldırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, kentteki diğer oda ve dernek başkanları ile düzenlediği basın toplantısında, 2001 yılında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 35. maddesine eklenen fıkra ile Türk Ticaret Kanunu'nun 272. maddesinde 50 bin TL'lik asgari sermayenin 5 katını aşan şirketlere sözleşmeli avukat istihdamı zorunluluğu hükmünün getirildiğini anımsattı.

Özgümüş, kanunun aksine hareket edenler hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından, avukat bulundurulmayan her ay için brüt asgari ücretin iki katına kadar para cezası uygulandığını ifade etti.

İşletmelerin birçoğunun yan sanayici olduğunu, bunların toplam 3-4 ana sanayici müşterisi bulunduğunu ve onlarca yıl avukatlık işleri olmadığını anlatan Özgümüş, şöyle konuştu:

“Kaldı ki, ihtiyacı olduğu zaman da konunun uzmanı avukatla serbest sözleşme yapabilecek yetkinliğe sahiptir. Bazı işletmelerimiz, pazar daralması, hammadde sıkıntısı veya ekonomik kriz dönemlerinde çalışan sayısını asgariye düşürüp, üretimlerini durdurmakta. Ancak, avukatlık yasasının getirdiği mükellefiyetten dolayı, yıllarca hiçbir işe yaramayan sözleşmeli avukatına maaş ödemek zorunda kalmaktadır. İşletmelerimiz, iktisadi birer kuruluş olup, işsiz avukatlara istihdam sağlayan bir kurum değildir.

Son günlerde sanayicilerin büyük çoğunluğu, sözleşmeli avukat bulundurmadığı için baroların şikayeti üzerine karakollara gidip ifade vermek zorunda kalmıştır ve bu uygulama devam etmektedir. Çoğunluğu KOBİ niteliğinde olan işletmelerimizin bu haksız ve gereksiz yükten kurtulabilmesi için uygulamanın durdurulmasını ve gerekli yasa değişikliğinin yapılmasını talep ediyoruz.”

Özgümüş, yasa yürürlüğe girdikten bu yana kaldırılması için birçok kez ilgili yerlere başvurduklarını ancak, herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

Özgümüş, konuyla ilgili olarak hazırlayacakları değerlendirmeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlıklara göndereceklerini de sözlerine ekledi.

Toplantıya, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Cahit Sınmaz, Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkan Yardımcısı Ümit Onatça, Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Barış Rişvanoğlu, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şube Başkanı Ümit Özlü ve Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Temsilcisi Yasemin Yılmaz katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!