Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 01:52
İstanbul’un en büyük iki sorunundan biri ulaşım, diğeri deprem. Bir başka büyük sorunu da güvenlik. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın da, "İstanbul, Avrupalıların hayatında giderek daha fazla yer tutmaya başladı" sözleriyle önemini anlattığı mega kent İstanbul, hem Avrupa hem de dünyanın lojistik, kültür, finans merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Ulaşımından depremine, kültüründen finansal vizyonuna, çevresinden güvenliğine işte bir İstanbul dosyası ve bu dosyadan bazı başlıklar..
Ulaşım için uluslararası alanda isim yapmış uzmanlara ulaşılıyor. 21 Ocak’ta İstanbul’da bir "ulaşım zirvesi" var. Ulaşımın çözümüne yönelik patenti yerli ilk projelerden biri de "7 tepeye 7 tünel" sloganlı, kent içinde toplam 78 kilometre uzunlukta yapılacak ve 32 karayolu tüneli. İlk kazma da bir ay içinde vuruluyor. Mesela, Dolmabahçe’den tünele giren araç, Dolapdere’den çıkıyor.
Araçlara çip takılacak. Uydu ile izlenen araçların kuralsızlıkları anında tespit edilecek, anında ceza kesilecek.
Bazı yol ve kavşaklara 2 bin kamera konulacak.
Bugün banliyö hattıyla 119 kilometre (47 km’si belediyenin) olan raylı sistem uzunluğumuz 2020’de 352 kilometreye ulaşacak.
İstanbul’da olabilecek 7-7.5 büyüklüğünde bir depremde 70-90 bin ölü olacağı öngörülüyor. 1 milyon insana kurtarma çalışması yapılması gerekiyor ve bunun için 500-600 bin çadıra ihtiyaç var. 140 milyon ton da enkaz kaldırılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde dört üniversiteden (İTÜ, ODTÜ, YTÜ, BÜ) 85 bilim adamı bir deprem master planı hazırlamıştı. Bu kapsamda Zeytinburnu’nda 16 bin 30 bina, tek tek incelendi; 2295 bina yıkılacak.
Fatih, Bakırköy, Avcılar, Adalar, Bağcılar, Bayrampaşa, Küçükçekmece, Beyoğlu, Eminönü ve Zeytinburnu’nu kapsayan 10 ilçe yüksek riskli. Bu 10 ilçeye müdahale edildiğinde, İstanbul’daki riskin yüzde 50’si kontrol edilmiş oluyor.
Fatih’te de binaların tek tek incelenmesine başlandı. İstanbul’un ilçelerindeki toplam 56 mahalle riskli.
İtirazlara rağmen Dubai Kuleleri’nin inşaatına bu yılın ortalarında başlanıyor.
DHL, UPS, Microsoft gibi dev şirketlerin İstanbul’a çekilmesi, bu şirketlerin lojistik faaliyetlerini İstanbul’dan yürütmeleri için, toplumun her kesiminden destek arayışına giriliyor.
Türkiye’yi ve İstanbul’u dünyada konuşturan Picasso Sergisi gibi etkinliklerin artırılması, kalıcı hale getirilmesi için çalışmalar yapılıyor.
NATO Zirvesi, Eurovision yarışması, uluslararası kongreler, fuarlar, Şampiyonlar Ligi Finali’nin İstanbul’da oynanması, Formula 1, Medya Patronları’nın toplantısının Aydın Doğan’ın öncülüğünde İstanbul’da yapılması Topbaş’ı umutlandırdı. Daha büyük etkinlikler için projeler üretiliyor.
Tepebaşı’ndaki TÜYAP’ın olduğu yer ve TRT binası bir şehir müzesi oluyor.
Kilyos’taki maden ocakları bölgesi, Bodrum’a dönecek.
600 bin lale getirildi, 1.5 milyon çiçek dikildi. Parklarla 3.5 milyon metrekarelik yeşil alan oluşturuldu. Ulaşılan yeşil alan miktarı 15 milyon metrekare.
Toplam 100 trilyon liralık harcamayla şehrin caddeler ve meydanları ışıl ışıl aydınlatılacak.
Modern kentlerde, kişi başına düşen yeşil alan sayısı 7 metrekare. İstanbul’da ise 3.5 metrekare. Topbaş’ın hedefi öncelikle bu sayıya ulaşmak. 1994’te belediyenin sorumluluğundaki yeşil alan miktarı 13 milyon, 2000’de ise 20 milyon metrekareydi. Bu yılın başına geldiğimizde ise 37 milyon 700 bin metrekareye ulaştı.
Atatürk’ün kurduğu Büyükdere Fidanlığı’ndaki Bahçıvan Okulu, "Peyzaj Meslek Lisesi" olarak yeniden hayat buluyor.
Florya’ya Botanik ve Endemik Bitkiler Bahçesi kuruluyor.
Çobançeşme’deki Orman Fidanlığı, Çiçek Mezatı’na dönüştürülüyor
Evlerin çatıları "bahçe" oluyor. İlk örnek Zeytinburnu’nda görülecek.
Belgrat Ormanı’na safari yapılacak hayvanat bahçesi kuruluyor.
İstanbul Valisi Muammer Güler, megakentin güvenliğini Hürriyet’e anlattı. Kameralı takibin ağırlıkta olduğu Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) ile kent güvenliği ve asayişinin sağlanmasında önemli sonuçlar alındı. Okul önlerine 300 kamera konuluyor. 6 ayda 1500 çalıntı araç, 60 korsan satıcı, 550 aranan şahıs kameralı takiple yakalandı. Aynı yöntemle 450 asayiş olayına en yakıp ekipler gönderilerek müdahale edildi.