Güncelleme Tarihi:
66 ülkede 4600 çalışanı ile dünya genelindeki ÅŸirketlere ticari alacak yönetimi ile ilgili çözümler sunan Coface Grubu, ‘Ülke Riskleri DeÄŸerlendirmesi’ araÅŸtırmasının sonuçlarını Paris’te düzenlenen 17. Ãœlke Riski Konferansı’nda açıkladı. Åžirketlerin ödeme alışkanlıkları konusundaki bilgisine ve 250 uzmanın analizine dayanarak 157 ülkenin riskini deÄŸerlendiren Coface, 2012 yılında ticari ödeme gücüne baÄŸlı riskleri ortaya koyarken, 2013 yılına yönelik beklenti ve tahminlerini de kamuoyunun bilgisine sundu.Â
Avrupa ekonomisi yüzde 0.1 daralacak
Ülke Riski Konferansı’nda açıklanan sonuçlara göre, Euro bölgesinin merkez üssü olduğu mevcut kriz sistemsel yapısı itibariyle AB ülkeleri için sıkıntı yaratmaya devam edecek. Gelişmiş ülkelerin toparlanması ise yüksek kamu ve özel borç açmazından kurtulmalarına bağlı gözüküyor.
Avrupa’da iş piyasalarının durumunun kötüye gitmesi ve tamamlanmamış olan kurumsal reformlar nedeniyle hane halkı ve kurumsal güvenin sağlanamadığına vurgu yapılan araştırmaya göre 2013 yılında, Avrupa ekonomisi yüzde 0.1 oranında daralacak. ABD’de büyüme yavaşlayarak yüzde 1.5 düzeyine inerken, gelişmekte olan ülkeler yüzde 5.2 oranında sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme kaydetmeye devam edecekler. Amerikan bütçe politikasındaki belirsizlik, Amerika’daki büyümeyi etkileyebilir. Coface’ın hazırladığı rapora göre, Avrupa’daki sistematik kriz riskinin azalmış olmasına ve ihracatı teşvik edici önlemlere rağmen, şirketler için endişe verici durum hala devam ediyor. Raporda, Avrupa’daki kurumların yeniden yapılanmasındaki yetersiz ilerleme ve iş piyasasındaki hızlı çöküş nedeniyle reel ekonomi aktörlerinin güven bunalımı yaşadığına dikkat çekiliyor.
SÄ°STEMATÄ°K KRÄ°Z YOK
17. Coface Ülke Riskleri Konferansı’nda konuşan Coface Group CEO’su Jean-Marc Pillu; Avrupa’da sistematik bir kriz olasılığının oldukça uzak olduğunu söylerken bununla birlikte ticari faaliyetlerin 2013 yılında da azalmaya devam edeceğine dikkat çekti. Durgun tüketim, bütçe kısıtlaması, iş piyasasının gerilemesi ve şirketlerin 2009 yılında önemli bir resesyonla mücadele etmek zorunda kalmış olmasının pek çok maliyetli iflasa yol açtığını belirten Pillu, şirketlerin kalıcı kırılganlığının söz konusu olduğu reel ekonomideki krizin etkilerinin 2013 yılında da devam edeceğini söyledi.