Güncelleme Tarihi:
İflasın izin veremeyecekleri bir seçenek olduğunu söyleyen Papadimos, “İflasın etkileri felaket olacaktır. 130 milyar Euro’luk yardımı alamayıp kontrolsüz bir biçimde iflas etmemiz halinde, ülkemiz felaketle sonuçlanacak bir maceranın içine girmiş olur. Bu da kontrol edilemez bir ekonomik kaos ve sosyal patlamayı beraberinde getirir. Tarihi sorumluluk göstereceğimiz bir kararı vermemiz gereken sürece girmiş bulunuyoruz” dedi.
Anlaşmayla krizi aşacağız
Şu anda yapılması gerekenin 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi anlaşmasının parlamentoda oylanması olduğunu vurgulayan Papadimos, konuşmasını şöyle sürdürdü “Anlaşma sayesinde krizi aşacağız. İflas halinde Yunanistan borçlarını ödeyememekle kalmayacak, devlet geliri çalışan ve emeklilerin maaşlarının ödenmesine, okulların ve hastanelerin çalışabilmelerine yetmeyecek. İflası anlaşmadaki ağır şartları tercih edenler büyük yanılgı içindedir. Euro’dan çıkarsak Yunanistan güçsüz bir ülke olacaktır.”
Avrupa’ya verilen söz yetmedi
Euro Bölgesi maliye bakanları, önceki gün gerçekleştirilen Euro Group toplantısında Yunanistan’ın tüm şartları kabul etmesine rağmen 130 milyar Euro’luk yardım paketinin onaylanması için şimdi de yazılı taahhüt istedi. Avrupalı bakanların Atina’dan ek 325 milyon Euro tasarruf için kaynak bulunmasını, önlemlerin parlamentoda onaylanmasını, yazılı garantilerin nisanda yapılması planlanan genel seçimlerden hemen sonra hayata geçirilmesini istedi. Eurogroup maliye bakanlarının çarşamba günü yeniden biraraya gelmesi için Yunanistan parlamentosunun yeni memorandumu (borçların yeniden yapılandırılması) onaylaması, siyasi liderlerin yazılı taahhüt vermeleri ve 325 milyonluk Euro tasarrufu sağlayacak ek önlemleri net bir şekilde açıklamaları istendi.
Kendimizi kandırma dönemi geçti
Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos da Eurogroup toplanıtısından sonra yaptığı açıklamada Yununistan’ın ya Euro’da kalma ya da iflas ikilemi ile karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Venizelos “Çok zor ve daha da zor şartlar ile büyük ve daha da büyük fedakarlıklar arasında seçenek yapmak zorundayız. Bu ülke ve çok uzun bir tarihi geçmişi olan bu mağrur millet, bugün aşağılanmalara maruz kalmaktadır. Onurumuzu ve şerefimizi güya koruyoruz yanılgısına katılıp sosyal, yapısal ve ekonomik maliyeti daha yüksek çözümlere sürüklenirsek maruz kalacağımız aşağılanmalar çok ağır olur. Demagoji, kolay iş ve kendi kendimizi kandırma dönemi geçti” dedi. Hükümet sözcüsü Pantelis Kapsis ise, Eurogroup toplantısına ilişkin şunları söyledi: “Kritik bir dönemdeyiz. herkesten sorumluluk bekliyoruz. Endişemiz, anlaşmanın hayata geçirilmesi. İlk adım anlaşmanın parlamentoda onaylanması oldu. Söze değil harekete geçmeye ihtiyacımız var.”
Meclis yardımı tartışacak
Alman Federal Meclisi, 130 milyar Euro’luk yardımı 27 Şubat’ta ele almayı planlıyor. Sol Parti Eşbaşkanı Klaus Ernst, Başbakan Merkel’in, bu sabah Federal Meclis grup başkanlarıyla yaptığı bir toplantıdan sonra, Yunanistan’a yönelik yardımların 27 Şubat’ta mecliste ele alınmasının öngörüldüğünü söyledi.
Yunanistan’a inancım tam
AVRUPA Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’ın yardım paketini alabilmesi için acı ve son derece zor olarak değerlendirilen reformları yerine getireceğinden emin olduğunu söyledi. Yunanistan’ın daha fazla kemer sıkmak için hazır olduğunu belirten Barroso, “Rekabeti ve ekonomik istikrarı yeniden inşaa edebilmesi için, Yunanistan hükümetinin bazı yapısal reformları, acı ve zor da olsa uygulamaya koyması gerekiyor. Ancak hükümetin bu konuda başarılı olacağına inancım tam” diye konuştu.
Sorumluluğu biz alırsak en az zararla çıkarız
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, borç krizi içinde bulunan Yunanistan’ın kurtarılması politikasına destek vermeye devam edeceğini aksi takdirde Euro Bölgesi’nin içinden çıkılmaz bir yola saplanacağını söyledi. Yaşanan bütün sorunlara rağmen Yunanistan’a yardım edilmesi gerektiğine dikkat çeken Merkel, “Yunanistan ile ilgili en büyük sorumluluğu üstlenmek, en az zararlı yol olacaktır. Yunanistan’ın iflas etmesi durumunda, hiçbir şekilde kontrol edilemeyecek bir durumun ortaya çıkar. Alman Federal Meclisi Yunanistan’a yapılacak olan 130 milyar Euro’luk yardımı 27 şubatta görüşecek” dedi.
Aç kalacağımı bilsem de imzalamayacağım
AVRUPA Merkez Bankası (ECB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Komisyonu yetkililerinden oluşan Troyka’nın hazırladığı anlaşmadaki tüm ağır şartları kabul eden Yunanistan koalisyon hükümetinden çatlak ses çıktı. Hükümetin küçük ortağı Ortodoks Halk Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis, Euro Bölgesi maliye bakanlarının yazılı taahhüt istemesi üzerine tasarruf paketine oy vermeyeceğini açıkladı. Karacaferis, “Utanç duygusu zorla bize işlenmeye çalışılıyor. Buna müsade etmeyeceğim. Aç kalacağımı bilsem de buna izin vermeyeceğim” dedi ve hükümetten desteğini çektiğini açıkladı. Karavaferis’in bu açıklamasının ardından hükümetteki dört bakan istifa dilekçesini başbakan Papadimos’a verdi. LAOS üyesi Tarım ve Gıda Bakanı Yardımcısı Asterios Rondulis, Ulaştırma Bakanı Mdkis Voridis, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Yorgo Yorgiu, Denizcilik Bakanı Yardımcısı Adonis Georgiadis istifalarını başbakana sundu. Hükümette önceki gün de PASOK üyesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Yannis Kuçukos istifa etmişti. Bu arada hükümetteki diğer iki partinin tasarruf paketine evet oyu vermesinin, paketin onaylanması için yeterli olacağı belirtildi.