Güncelleme Tarihi:
DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Temsa Global’in Adana’da yüzde 100 Türk mühendislerinin emeğiyle ürettiği ilk şehir içi toplu taşıma aracı Avenue’nin İngiltere, Almanya ve Azerbeycan’a gerçekleşen ihracat töreninde, “Almanya’ya, İngiltere’ye giden yüzde 100 Türk Malı bir otobüsü bizim kamu yöneticilerimiz, belediye başkanlarımız almazsa zaten onların aklına şaşarım” dedi. Çağlayan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu konuda bir genelgesi olduğunu hatırlatarak, kamunun fiyatları yüzde 15 pahalı olsa dahi Türkiye’de üretilen araçların alınması gerektiği uyarısında bulundu.
Yeni logolu araçlar
Temsa, Avenue model otobüslerinin ilk ihracatını dün Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleştirdi. Temsa’nın yenilenen marka kimliği ve ilk kez oluşturulan logosunun da tanıtıldığı törenin ardından yeni logolu Avenue’lar İngiltere, Almanya ve Azerbaycan’a doğru yola çıktı.
Tansiyonumu yükseltiyor
Zafer Çağlayan, otomotiv sektörü denilince kanının kaynadığını, tansiyonunun yükseldiğini belirterek, “Türk otomotivi iftihar ettiğim bir sektör. Temsa bugün Cumhuriyet tarihine altın harflerle yazılacak bir ihracatı gerçekleştiriyor” dedi. Temsa’nın 2002-2008 yılları arasında 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu: “Sanayi Bakanlığım döneminde Ar-Ge Yasası’nı çıkardık. Hükümetin bu desteği bugün otomotiv sektöründe yeni bir sayfanın açılmasını sağladı. Temsa, Ar-Ge teşviğini en iyi şekilde kullanan şirket oldu. Temsa’nın Ar-Ge merkezi en başarılı seçildi. Tüm parasal destek ve emeklerimiz helal olsun.”
Ar-Ge önümüzü açtı
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, şunları dile getirdi: “Sayın Bakanımız bu görevine sanayiyi ve ihracatı bilerek gelmiş. Bugün Ar-Ge desteği çıkmasaydı, ülkemizin, otomotiv sektörünün önü bu kadar açık olmazdı. Ar-Ge teşviğiyle birlikte boş durmadık. Bugün geldiğimiz bu noktada oluşturduğumuz Ar-Ge merkezindeki mühendislerin emeğiyle ürettiğimiz otobüsleri Avrupa’ya ihraç ediyoruz. İnşallah, Türkiye’deki belediyelerde bu otobüsleri tercih eder, İstanbul’da Bodrum’da şehir içi toplu taşımıda bu otobüsler kullanılır.”
323 Türk mühendis 2 yılda geliştirdi
SABANCI Holding’e bağlı Temsa Global, 2 yıl önce çalışmalarını başlattığı, Adana ve Gebze’de yer alan Ar-Ge merkezlerindeki 323 Türk mühendisin geliştirdiği Aveneu adlı yüzde 100 yerli şehiriçi otobüsü ihraç etmeye başladı. Otobüste kendi markasını yaratan ve 46 ülkeye ihracat yapan Temsa Global, krize rağmen kesmediği Ar-Ge yatırımlarının meyvesini Avenue’yle almış oldu. Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan, “Krize bağlı iç pazardaki durgunluğu da krizde alımı durdurmayan kamu sektörüne girmekle aşacağız. Türkiye’de toplu taşıma ihtiyacı büyüyor. Krize rağmen kamu yatırımları devam ediyor. Aveneu ile bugüne kadar var olmadığımız 12 metrelik şehir içi otobüs segmentine girerek, eksiğimizi tamamladık. Şehir içi otobüsümüz bu dönemde Temsa’nın sigortası olacak” dedi.
Fitch, Başbakan’ın sözünü tasdik etti
Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, kredi notunu 2 puan artırmakla küresel krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini tasdik ettiğini vurguladı. “Başbakanımızın ‘Kriz teğet geçecek’ söyleminin ne kadar doğru olduğunu, bir gün gelip herkes anlayacaktı. İşte gün budur” diyen Çağlayan, diğer derecelendirme kuruluşlarının da benzerini yapacağını savundu.
25’inci yılında tüm modellerini yeniledi
OTOMOTİV sektöründe Türkiye’nin ilk Türk-Japon ortaklığını gerçekleştirerek üretim hayatına başlayan Anadolu Isuzu, Isuzu lisansı ile yaptığı üretiminin 25’nci yılınını dün kapılarını açan Uluslararası Ticari Araç ve Yan Sanayi Fuarı Comvex’te kutluyor. 2009 yılı içerisinde üretimini yaptığı tüm model gamlarını yenileyen Anadolu Isuzu, bu modelleri Comvex Ticari Araçlar Fuarı’nda ilk kez sergiledi. Fuarda küçük otobüs segmentinde yenilenen Turkuaz ve Citimark modelleri, yeni N Serisi kamyon, kamyonetler ve geçtiğimiz aylarda satışa sunulan yeni Novo midibüsü yer aldı. Anadolu Isuzu 2009 yılı içerisinde kendisi için bir diğer kilometre taşı olan 10 bininci araç ihracatını da gerçekleştirdi. 1984 yılından beri 50’nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdi.
Kamyonlara dar sokak vız gelecek
KAMYON kasaları için farklı kapı tipleriyle, yüklenecek ürüne göre çeşitli çözümler sunan Amerikan Todco şirketi, Türkiye yük taşımacılığı pazarına girdi. Tek elemanla güvenli yükleme boşaltmada karşılaşılan zorluklar, dar sokaklarda trafiğin engellenmesi, diğer araçlara verilen zararlar, sıkışık trafikte çarpma ve rampaya yanaşmada yaşanan zorluklara karşı ‘düşey hareketli’ kapı çözümleri sunan Todco, Famer Mühendislik Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş güvencesiyle Türkiye’de faaliyet göstermeye başladı.
Otokar’dan ödüllü otobüs çıkarması
KOÇ Holding’in bünyesindeki Otokar, İstanbul’da düzenlenen ticari araç fuarında yeni Euro 4 motorlu araçlarını tanıtırken Kent LF ve yenilenen Doruk LE model otobüslerini ilk kez sunuyor. Fuarda ayrıca şirketin yeni nesil minibüsü M-2010 ve Belçika’da düzenlenen Busworld Fuarı’nda “Orta Boy Otobüs” kategorisinde büyük ödülü kazanan ‘Otokar Doruk 215T’de yer alıyor. Turizm taşımacılığında 10 metrelik boyu, performansı ve konforu ile önplana çıkan Doruk 215T yenilenen modeliyle fuarda yer alırken, yine Otokar’ın Busworld Fuarı’nda dünyaya tanıttığı ‘Kent LF’ model halk otobüsü de ilk kez İstanbul’da ziyaretçiler tarafından yakından görülebilecek. Hatlı minibüs taşımacılığında pazar lideri olan Otokar, gelişen toplu taşımacılık ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığı yeni nesil M-2010 minibüsleriyle da fuardaki yerini alıyor.