Avrupa restoranlarında Türk balığı yeniyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa restoranlarında Türk balığı yeniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2014 01:45

Türkiye su ürünleri üretiminde Avrupa'da üçüncü sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin, uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirilen su ürünleri üretiminde Avrupa'da 3'üncü sıraya yükseldiğini ifade etti. Eker yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ürettiği su ürünlerinin Avrupa'nın tercihinde ilk sıralara yükseldiğini belirterek, su ürünlerinin destekleme kapsamına alınmasıyla birlikte Avrupa'daki bir çok balık restoranlarında satılan her 3 çipura-levrekten birinin Türkiye'den gittiğini kaydetti. Alabalık üretiminde AB ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye'nin, su ürünleri yetiştiriciliğinde ise 3'üncü sırada yer aldığına dikkati çeken Eker, Türk balıklarına talebin artmasıyla birlikte 2002-2013 yılları arasında su ürünleri ihracatında yüzde 432'lik rekor bir artış yaşandığını vurguladı.

DENİZ LEVREĞİ BİRİNCİ SIRADA

Haberin Devamı

Bakan Eker, geçen yıl Türkiye'nin su ürünleri ihracatının 521 milyon dolara ulaştığını belirterek, su ürünlerini ihracatta 'parlayan sektör' olarak nitelendirdi. Eker, 2013 ihracat rakamlarına değinerek, deniz levreğinin ilk sırada yer aldığını bildirdi. İhracat değerinin 91 milyon dolar olan deniz levreğini çipura, alabalık ve orkinos takip ettiğini belirten Eker, "Levrek ve çipurada en çok ihracat yapılan ülke Hollanda iken, alabalıkta ise Almanya 1'inci sırada yer aldı. Türkiye'nin dondurulmuş ve tütsülenmiş toplam alabalık ihracatı yaklaşık 85 milyon dolara çıkarken, Avrupa'daki Çipura ve levrek pazarındaki payı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!