Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2011 00:00
Rahmi Koç’un başkanı olduğu Global İlişkiler Platformu, önceki akşam Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ağırladı. Babacan, “Avrupalı liderler para saçtılar, biz saçmadık, mali disiplini bozmadık. Şimdi bunun olumlu sonuçlarını alıyoruz. 2011 iyi bir yıl oldu, 2012’nin de iyi geçmesini bekliyoruz” dedi.
ÖNCEKİ gün İstanbul’da Türkiye Bankalar Birliği (TBB) toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, aynı günün akşamında
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un önderliğinde kurulan Global İlişkiler Forumu’nun (GİF) düzenlediği yemekte işadamlarıyla buluştu. Babacan, Hilton Otel’inde basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Türkiye açısından 2011’in iyi bir yıl olduğunu, 2012’nin de iyi geçmesini beklediklerini söyledi. Babacan, “Avrupalı liderler kriz sürecinde para saçtılar, biz para saçmadık. Mali disiplinden taviz vermedik. Şimdi bunun olumlu sonuçlarını almaya başladık. İşsizlik ve cari açıkta düşüş trendini yakaladık” dedi.
Çin’in tasarrufları
Türkiye’de tasarruf oranlarının yetersizliğine değinen Babacan, Çin’i örnek göstererek, emeklilik sistemi olmaması nedeniyle tasarrufların ciddi şekilde yüksek seviyelerde olduğuna dikkat çekti. Çin’deki çalışan kesimin emeklilik günleri için para biriktirmesinin ülke ekonomisindeki hızlı büyüme trendini destekleyen önemli etken olduğunu kaydeden Babacan, gelir dağılımındaki eşitsizliğin ve yaşlanan nüfusun Çin ekonomisi için önemli dezavantajlar olduğunu vurguladı. Babacan, Türiye’nin genç ve dinamik nüfusu ile uzun vadede daha büyük potansiyel taşıdığına dikkat çekti.
Anayasa kısalacak
Babacan, işadamlarına yeni anayasayla ilgili şunları anlattı: “Anayasa konusuna çok önem veriyoruz. Kısa bir anayasa olmasını istiyoruz. Kısa, açık ve net bir anayasa olması gerektiğini düşünüyoruz. Çalışmalarımızı bu yönde ilerletirken, her kesimin görüşlerini aldık, almaya devam ediyoruz. Bu konuda mecliste oluşturulan komisyonda her parti eşit şekilde temsil ediliyor. Bu önemli bir adım.”
Koç kayıt dışı ile mücadeleyi sordu
GİF Başkanı Rahmi Koç, kayıtdışı ile mücadele konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin soru sordu. Ali Babacan, “Kayıtdışı ile mücadelede sadece vergi oranlarını düşürerek başarılı olamazsınız. Bunun için başka yöntemlerin geliştirilmesi lazım. Bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Avrupa, ‘akıl tutulması’ yaşıyor geri dönüşün başlangıcını görecek
ALİ Babacan, Türk Ocakları’nın 100’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen “1912’den Geleceğe İktisadi Hayatımız” konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, şu anda Avrupa’nın ‘tam bir akıl tutulması’ yaşadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “2 gün önce Fransız parlamentosunda 40 küsür tane milletvekili tarih yazmaya kalkıyor. Aynı kafa, Avrupa ekonomisini de yönetmeye çalışıyor. Orada da bataklığa düşüyorlar, ekonomide de bataklığa düşüyorlar. Çok ciddi bir popülizm rüzgarı var. Günü kurtarma politikaları. Sadece ‘kısa vadeli çıkarım nedir’ ona bakan bir siyasi anlayış. Bir zamanların Avrupa’sı, ki bizim bir değerler bütünü olarak gördüğümüz Avrupa Birliği, uygulasınlar ya da uygulamasınlar o değerler birliği bizim için önemli. AB sürecimiz varsa da, onun için var. Bazı konularda, özellikle siyasi reformlarda, Türkiye için bir standart olsun, norm olsun ve kendi iç reformlarımız için bir çerçeve arayışı var. AB sürecimizde en önemli sebep o. Ekonomi konusunda artık AB bizim için kesinlikle bir örnek değil. Pek çok konuda zaten daha iyi şeyler yapıyoruz. AB müktesebatındaki pek çok yanlışı da biz zaten uygulamadık, uygulamayacağız da. Ancak, maalesef eğer böyle devam ederse, herhalde 2008-2009 krizi Avrupa’da bir geri dönüşün başlayışı olacak. Avrupa’da, geçen yüzyıldaki yükseliş döneminden sonra tekrar bir geri dönüş dönemini göreceğiz. Güçlü bir siyasi liderlik, artık pek çok ülkede kalmadı. Kendinden korkan, kendi partisinden korkan, kendi meclisinden korkan, kendine ‘lider’ diyenler var. Ama sonuçlara baktığımızda gerçekten son derece kaygı verici, son derece sıkıntılı bir tablo.”
Gül, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nu ağırlamışlardı
2009 yılında iş dünyası, siyaset ve akademi çevrelerinden oluşan bir grup kitle önderinin bir araya gelmesiyle kurulan GİF, Türkiye’nin yurt içinde ve yurt dışındaki gelişmelere paralel olarak daha iyi bir geleceğe hazırlanması amacını taşıyor. Kuruluşundan bu yana düzenlediği toplantılarla çok sayıda lideri ağırlayan GİF’in bugüne kadarki konuklarından bazıları şöyle: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kanada Eski Başbakanı Brian Mulroney, ABD Eski Dışişleri Başkanı Madeleine Albright.
Batıdan bakan ekonomik doğudan, demokrasi başarımızı görüyor
TÜRKİYE’nin, Avrupa’daki ekonomik krizin etkilerinden ve Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki siyasi gelişmeler ve bazı sıkıntılı tablolardan kendisini ayrıştıran bir konumda bulunduğunu dile getiren Ali Babacan, Türk Ocakları’nın 100’üncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen sempozyumun açılışında, “Batıdan Türkiye’ye doğru bakanlar Türkiye’yi bir ekonomi başarısı olarak görüyor, Doğudan Türkiye’ye bakanlar Türkiye’yi bir demokrasi başarısı olarak görüyor. Türkiye’nin şu anda dünyada sağladığı itibar, güven belki de son yüzyılın en yüksek seviyelerinde. Dünyanın her köşesinde Türkiye konuşuluyor, Türkiye anlatılıyor” diye konuştu.
GİF yönetimi kimlerden oluşuyor
BAŞKANLIĞINI Rahmi Koç’un yürüttüğü Global İlişkiler Forumu’nun (GİF) yönetim kurulunda şu isimler yer alıyor: Memduh Karakullukçu (Başkan Yardımcısı), Hanzade Doğan Boyner (Başkan Yardımcısı), Ferit Şahenk, Hasan Çolakoğlu, Suzan Sabancı Dinçer, Lucien Arkas, Ali Doğramacı, Metin Fadıllıoğlu, Sönmez Köksal, Salim Dervişoğlu, Aslı Başgöz, Gülsün Sağlamer, Özdem Sanberk ve İlter Türkmen.