Avrupa ‘not’la afalladı Merkel ve Sarkozy’nin yanıtı ‘uyarız’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa ‘not’la afalladı Merkel ve Sarkozy’nin yanıtı ‘uyarız’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2011 00:00

Borç krizini çözmek için radikal adımlar atmaya çalışan Avrupa, S&P’nin 15 ülkenin kredi notunu indirebileceği uyarısıyla bir kez daha sarsıldı. Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, uyarıyı adeletsiz bulduğunu ve kendisini afallattığını belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, “Uyarıyı dikkate alırız” mesajı verdi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) önceki gece Euro Bölgesi üyesi 15 ülkeyle ilgili kredi notu uyarısında bulunması, borç krizini çözmeye çalışan Avrupa’da şok etkisi yarattı. Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, S&P’nin kredi notu uyarısında bulunmasına, “Karar beni afallattı. Bu karar abartılı ve üstelik adaletsiz” yorumunu yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, bu uyarıyı dikkate alacaklarını ve güveni yeniden sağlamak için bu hafta yol belirleyeceklerini bildirdi. S&P’nin uyarısı, cuma günü düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) zirvesinde borç krizini çözmek için radikal adımlar atması konusunda AB liderleri üzerindeki baskıyı artıracak.
S&P neden uyardı
S&P’nin uyarısında, AB liderlerinin cuma günü düzenlenecek zirvede borç krizini nasıl çözecekleri konusunda ikna edici bir anlaşmaya varamaması halinde Euro Bölgesi üyesi 15 ülkenin kredi notlarını düşürebileceğine yer verdi. S&P, önceki gece yarısı yaptığı açıklamada, Euro  Bölgesi’nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine dikkat çekerek, kredi notu “AAA” olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda dahil 15 ülkenin uzun vadeli kredi notlarını muhtemel indirim için negatif izlemeye aldığını belirtti. Bu karara, Euro Bölgesi’nde son haftalarda artan sistemik gerginliği ve bölgede diğer bir resesyon  riskinin artmasını gerekçe gösteren S&P, 15 ülkenin kredi notlarını izleme sürecini AB zirvesinden sonra “mümkün olan en kısa sürede” tamamlayacağını kaydetti.
İlk açıklama ortak yapıldı
S&P’nin uyarısının hemen ardından ilk açıklama Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Sarkozy ve Merkel, uyarıyı dikkate alacaklarını belirterek, “Almanya ve Fransa’nın, birlikte aldıkları kararın büyüme, rekabet edebilirlik ve istikrarı desteklemek için Euro Bölgesi’nin idaresini güçlendireceğini tekrar teyit ettiğini” bildirdi.  Ortak açıklamada, “Fransa ve Almanya’nın, Euro Bölgesi’nin istikrarını sağlamak için Avrupalı kuruluşlar ve ortaklarıyla işbirliği içinde gerekli her türlü önlemi almada kararlı ve tam dayanışma içinde olduğu” vurgulandı. Dün öğlen saatlerinde S&P’nin uyarısını bir kez daha gündeme getiren Merkel, “Euro Bölgesi, finansal krizden çıkma yolunda devam ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu  sorumluluğunu yerine getiriyor, ancak liderler bu hafta biraraya geldiklerinde  güveni yeniden sağlamak için bir yol belirleyecek” dedi.
En sert yanıt Euro Grubu’ndan
S&P’nin uyarısına en sert yanıtı Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker verdi. Juncker, şu yorumu yaptı:  “Karar beni tedirgin etmedi. Ancak İtalya ve İrlanda’da tasarruf programları gibi, krizin üstesinden gelmek için gösterilen önemli çabalardan sonra böyle bir karar beni şaşkına çevirdi. Borç krizini yönetiyoruz, reformlar yapıyoruz. Bunun AB zirvesi öncesi aniden olması tesadüf olamaz.”
Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer de, S&P’nin uyarısının “zamansız” olduğunu ve ekonomik kriterlerden çok, siyasi kriterleri karşıladığını söyledi.

Haberin Devamı

S&P, Avrupa Fonu’nun notunu izlemeye aldı

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), borç krizindeki ülkeler için kurulan ve büyüklüğü artırılmaya çalışan Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) kredi notunu  da negatif izlemeye aldı. S&P, EFSF’nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulundu. Kuruluş, EFSF’nin kredi notunu bir ya da iki kademe düşürebileceğini
bildirdi.

Macaristan: 2020’ye kadar Euro’ya geçmeyiz

MACARİSTAN Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy, “Macaristan 2020 yılına kadar Euro’ya geçemeyecek” dedi. Matolcsy,
AB ekonomi kriterlerini yakalamak için büyük bir çalışma içerisinde olduklarını, bütçe açığını yüzde 3’lere çekmek için gayret ettiklerini söyledi. Macaristan’ın tüm bu ekonomik kriterleri yerine getirilebilmesi için en az 10 yıla ihtiyacı olduğunu kaydeden Matolcsy, tüm bu şartlar göz önüne alındığında Macaristan’ın Euro’ya 2020 yılından önce geçemeyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Juppe: S&P indirme değil gerileme uyarısı yaptı

FRANSA Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Fransa  Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Euro Bölgesi’nin borç krizini aşmak için Paris’te aldığı kararların, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) sorularına “yanıt”  niteliği taşıdığını söyledi. Juppe, “Avrupa anlaşması, Avrupa ekonomisinin yönetiminin yeterli olmadığından bahseden S&P’nin önemli sorularından birine yanıt. Bunu, bütçe disipliniyle büyük ölçüde  iyileştireceğiz” dedi. “S&P’nin uyarısının indirme değil gerileme uyarısı” olduğunu vurgulayan Juppe, “Uyarı, Euro Bölgesi’nin tamamını kapsıyor. Belki, Fransa için özel imada  bulunuluyor, ancak diğerlerinden daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini biliyoruz, bu kesin” diye konuştu. Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin ise, S&P’nin, Sarkozy ve Merkel’in önceki gün yaptıkları ortak açıklamayı dikkate almadığını, Fransa’nın daha önce duyurduğu tasarruf önlemleri paketini genişletme planı bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Uyarı herkese durumun ciddi olduğunu gösterdi

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik  Partisi’nin (CDU) bütçe sözcüsü Norbert Barthle, S&P’nin kararıyla ilgili daha iyimser yorum yaptı. Barthle, “Aslına bakılırsa olumlu bir etki görüyorum, çünkü şimdi herkes durumun ne kadar ciddi olduğunun farkında olacak. Bu, Euro Bölgesi’nin  istikrarına yardımcı olmak için Merkel ve Sarkozy’nin önerilerinin uygulanmasına  yardım edecek” dedi.

Barroso: Euro’ya güvenimiz tam

AVRUPA Birliği (AB)  Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan’ın görevlerini yerine getirmemesi durumunda başka yöntemler üzerinde görüşülmesi gerektiğini, ancak Euro Bölgesi’nin üyelerinden birini kaybetmesi durumunda bunun mali piyasalar için kötü bir sinyal olacağını söyledi. Barroso, 3 yıl sonra da Euro para biriminin mevcut olup olmayacağı şeklindeki bir soruya  karşılık, “Evet. Büyük bir başarı olan Euro’ya güvenim tam” dedi. Yunanistan olmadan bir Euro Bölgesi’nin düşünülüp düşünülemeyeceğinin sorulması üzerine de Barroso, “Eğer Yunanistan görevlerini yerine getirirse düşünülemez. Eğer getirmezse o zaman düşünmemiz lazım. Ama Euro Bölgesi, üyelerinden birini kaybederse bu piyasalar için kötü bir sinyal olur” şeklinde yanıt verdi. Düzenlenecek AB zirvesinin çok önemli olduğunu, bir dönüm noktası oluşturabileceğini ve piyasaların güveninin yeniden kazanılmasına yardımcı olabileceğini ifade eden Barroso, “Krizi çözmek için her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu göstermemiz lazım. ‘Eğer’ ve ‘ama’ denilmeden hızlı bir şekilde uygulamaya konulacak kararlara ihtiyacımız var. Kararların uygulanmasında  geçmişte aksamalar yaşandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Not uyarısı alan 15 Euro ülkesi

Avusturya
Belçika
Estonya
Finlandiya
Fransa
Almanya
İrlanda
İtalya
Lüksemburg
Malta
Hollanda
Portekiz
Slovakya
Slovenya
İspanya

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!