Asım GÜNEŞ/İSTANBUL, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2010 11:11
İnşaatında bin 100 kişi çalışıyor, kullanılan kablolarla dünyayı bir kaç defa dolaşılabiliyor, 450 yangın çıkışı, 93 asansörü var. Alanında Avrupa'nın en büyüğü. Ve bu bina Türkiye'de.
İstanbul Çağlayan'da 41 bin 100 metre karelik alandan çıkarılan 1 milyon 200 bin metreküp hafriyatın yerine konulan 260 bin metreküp beton, 37 bin ton demir ve dünyayı birkaç kez dolaşacak kablo, bin 100 işçinin emeği ve 35 yıllık inşaat şirketi Varyap’ın tecrübesiyle yoğurulunca, Avrupa’nın en büyük ‘Adalet Sarayı’ haline geldi. Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrı bir önem verdiği adliye için "Sadece Avrupa’nın en büyüğü değil aynı zamanda en güzeli olacak" dedi.
Adaleti, kiralık apartmanlardan kurtarmak ve dağınık şekildeki adliyeleri bir araya getirerek kalite ve hızını arttırmak için sürdürülen adalet sarayı projelerinin en büyüklerinden biri olan Çağlayan’daki Adalet Sarayı bitime gün sayıyor. 328 bin 544 metrekare kapalı alanıyla en büyük kamu binalarından biri olacak dev yapı, eylemleriyle ünlü Çağlayan Meydanı’nın görüntüsünü de değiştirdi. Yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden gelen mühendislik öğrencileri için ders konusu haline gelen binayla ilgili bilgi veren Varyap’ın patronu Süleyman Varlıbaş, en son inşaat teknolojilerini kullandıklarını belirterek " Deprem açısından da son derece güvenlikli inşa edildi. Binadaki hava temizliğinden, ısınmasına, güvenlikten data hatlarına kadar herşey merkezi sistemle kontrol edilecek. Bu yılın Aralık ayında teslim edeceğiz" dedi.
Adalet Bakanlığı’nın 2005’te açtığı yarışmayı kazanan, Aytöre Genç Proje ve A Tasarım Ortak girişiminin projesi, 2007 yılında ihaleye açılmıştı. 283 milyon TL ile ihaleyi kazanan Varyap, ilk olarak arsa üzerinde yer alan okul binası, İsfalt tesisleri ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü binalarını kaldırdı. Bayandırlık ve İskan Bakanlığı’nın şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu en yüksek bedelli iş olan Adalet Sarayı, 7’i katı bodrum olmak üzere 16 ile 19 kat arasında değişiyor. Toplam 19 bloktan oluşan ve yaklaşık 60 futbol sahası büyüklüğünde kulanım alanına sahip olacak yapıda 83 bin metrekarelik otopark bulunacak.
Güvenlik için personel ve ziyaretçi otoparklarının ayrıldığı binanın her girişi elektronik kontrol sistemleri ile korunacak. Türkiye’de ilk defa bir kamu binasında çift cephe sistemi uygulaması yapılırken, yapının içinde yer alan iç bahçeler ve orta avlular sayesinde gün ışığından maksimum derecede faydalanılacak. Cephede kullanılan çift camlar ise yüzde 30’a yakın ısı tasarrufu sağlayacak. Çoğu mekana yapılan açılabilir kanat ilavesi ile doğal havalandırmaya olanak sağlanmış. Mahkumların otoparktan, savcının ise kendi odasından direkt olarak duruşma salonuna girebileceği düzenleme sayesinde adliye kapısında birikme ve herhangi istenmeyen durum engellenmiş. Binada ayrıca hizmet odaları, avukat görüşme odaları, yemekhaneler, kafeteryalar, kütüphane, kreş, konferans salonu, postane, banka şubeleri, sağlık ünitesi gibi bölümler yer alıyor.
TRAFİK YER ALTINA İNECEK
Yaklaşık 5 bin personelin çalışacağı ve günde 70-80 bin kişiye hizmet vermesi beklenen Adliye Sarayı’nın, zaten sıkışık olan bölge trafiğini olumsuz etkilememesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kavşak, yol ve metro konusunda proje bütünlüğü sağlandığını anlatan Proje Müdürü Sevim Özyurt "Trafik büyük ölçüde yer altına inecek. Yer altında otopark ve çarşı düzenlemeleri yer alacak. Yeni yapılacak metro hattı durağı Adliye Sarayı’nın bahçesinde yer alacak. Bu düzenlemeler ile eski halinden daha iyi hale gelebilir" dedi. Şantiyenin dar bir alanda yer aldığını anlatan Özyurt, beton dökme ya da duvar örme gibi sırasıyla yapılan işlerin, bir arada yürütüldüğünü söyledi. Odalardaki tüm masalar için ayrı data hatları döşendiğinin altını çizen Özyurt, bu sayede sisteme yüklenme olmadan bağlantı kurulabileceğini ifade etti.
RAKAMLAR İLE ADLİYE SARAYI
Proje alanı 41 dönüm, temel ise 37 dönüm üzerine kurulu. 1 milyon 200 bin metreküp hafriyat yapıldı. 260 bin metreküp beton, 37 bin ton demir kullanıldı. Dünyayı birkaç kez dolaşacak uzunlukta elektrik, data ve farklı kablo döşendi. Bin 100 işçi çalıştı. Büyüklükleri 45 metre kare ile 100 metre kare arasında değişen 326 mahkeme salonuna sahip. Bir adet 300 metrekarelik özel mahkeme salonu var. 267 savcı, 442 hakim odası, 48 icra müdürlüğü, 30 adet seçim kurulu başkanlığı mevcut. 50’ye yakın avukat dinlenme çalışma odası olan binada 2 bini halka açık bin 200’ü personel için toplan 3 bin 200 araçlık otopark bulunuyor. 62 bin metrekare su, 185 bin metrekare ısı yalıtımı yapılan binada 450 adet yangın çıkışı ve 93 asansör yer alıyor. Binada, toplam 1 kilometre uzunluğunda 8 yürüyen merdiven hizmet verecek.