Güncelleme Tarihi:
EURO Bölgesi’nin bu yılın ikinci çeyrek büyümesi binde 2 (yüzde 0.02) oranında kalırken, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, dünya ekonomilerini ve özellikle gelişmiş ülkeleri borçla mücadele ederken büyümeyi engellememeleri konusunda uyardı. Lagarde, Financial Times gazetesinde kaleme aldığı makalesinde, mali tasarruf önlemlerinin büyüme ve istihdam artışına engel olmaması gerektiğine dikkat çekti.
Denklemi çözün
Lagarde, ‘Harcamalara Yapılan Kesintinin Küresel Ekonomik Toparlanmayı Engellemesine İzin Vermeyin’ başlıklı makalesinde, bütçe dengesinin, ne çok hızlı ne de çok yavaş olmadan hassas bir denklemi çözmesi gerektiğine vurgu yaptı. Lagarde, “Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar dünya genelinde ekonomiye olan güvene zarar verdi ve bir çok insanın küresel ekonomik krizden çıkış konusunda alınacak siyasi karar kalmadığına inanmasına yol açtı. Ancak bu inanış yanlış” dedi.
İstihdama dikkat
Ülkelerin bütçe açıklarını azaltmak için sert bir şekilde frene basmamaları gerektiğini kaydeden Lagarde, şöyle konuştu: “Borç yükünü azaltmak için kamu harcamalarını azaltmaya dönük adımlar, toparlanmaya ve işsizlikle mücadeleye zarar verir. Büyümeyi destekleyecek potansiyel önlemlerin, istihdamı destekleyecek ya da planlı altyapı yatırımını ilerletecek politikaları kapsaması önemli. Tek başına geliri azaltmak yeterli olmaz. Gelirlerin artırılması da önemli.”
Binde 2 büyüdü
Lagarde’ın dikkat çektiği ekonomik durgunluk tehdidi, Avrupa Birliği (AB) istatistik kurumu Eurostat’ın AB ve Euro Bölgesi için açıkladığı son çeyrek büyüme rakamlarının beklentinin altında gerçekleşmesi ile teyid edildi. Eurostat’ın verilerine göre 17 üyeli Euro Bölgesi’nin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.2 büyüdü. İlk çeyrekte yüzde 0.8 büyüyen Euro Bölgesi ekonomisi, ikinci çeyrekte geçen yıl aynı çeyreğe göre ise yüzde 1.7 oranında genişledi.
AB’nin performansı
Eurostat’ın açıklamasında, 27 üyeli AB ekonomisi de ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 0.2, geçen yıl ikinci çeyrekle karşılaştırıldığında yüzde 1.7 büyüme kaydetti. AB ekonomisinin ilk çeyrek büyümesi de yüzde 0.8 olmuştu. Euro Bölgesi ile AB ekonomisi ilk çeyrekte geçen yıl aynı çeyreğe göre de yüzde 2.5 büyümüştü. Euro Bölgesi’nin ekonomisinin zayıf büyümesinde Almanya’nın güçlü büyüme eğiliminin düşmesi etkili oldu.
Usulsüz krediden yargılanan Lagarde 10 yıl ceza alabilir
FRANSA Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin işadamı arkadaşı Tapei’nin Adidas’ı aldığı sırada bir kamu bankasından kullandığı kredide yolsuzluk yapılmasına göz yummakla suçlanan IMF Başkanı Chiristine Lagarde, 10 yıl hapis cezası alabileceği belirtildi. Hakimin resmen soruşturma açılmasına karar verdiği davada, Lagarde’nin suçlu olduğuna karar verilmesi halinde, hapis cezasının yanı sıra 150 bin Euro para cezası verecek. Suçlamaları reddeden Lagarde, 2008 yılında Fransa Maliye Bakanı olduğu sırada tartışmalı iş adamı Bernard Tapie ile ilgili yasalara aykırı herhangi bir eylem içinde olmadığı yönünde açıklamada bulunmuştu.
AB’nin büyüme motoru Almanya hayalleri yıktı
AVRUPA’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın ilk çeyrekle karşılaştırıldığında ikinci çeyrekte sadece yüzde 0.1 büyümesi Avrupa piyasalarında hayal kırıklığına neden oldu. 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en zayıf büyümeyi yaşayan Almanya’nın bu yılın ikinci çeyreği için yüzde 0.5 büyümesi bekleniyordu. Daha önce yüzde 1.5 olarak açıklanan ilk çeyrek büyümesi ise yüzde 1.3’e revize edildi. Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.8 büyüme sağladı. Ekonomi ilk çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 büyümüştü. Avrupa’nın büyüme motoru olarak görülen Almanya, Avrupa’daki borç krizine rağmen güçlü büyümesini sürdürüyordu. Federal İstatistik Bürosu (FSO), büyüme ile ilgili açıklamasında, olumsuz ticari denge, düşük tüketim ve zayıf inşaat yatırımı nedeniyle büyüme oranının düşük kaldığıın kaydetti.