Güncelleme Tarihi:
Bu kararla banka Temmuz 2008'den beri ilk faiz artırımını gerçekleştirmiş oldu. Ekonomistlerin beklentisi de Banka’nın 25 baz puan artırıma gideceği yönündeydi.
ECB ayrıca, marjinal borç verme faizini yüzde 1.75'ten yüzde 2'ye ve mevduat faiz oranını da yüzde 0.25'ten yüzde 0.50'ye yükseltti.
Son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin enflasyon baskısını artırdığına işaret eden ECB yetkilileri, faiz artırımı yönünde mesajlar veriyordu.
İtalyan UniCredit bankasının analistlerinden Tullia Bucco, "Bugün alınan karar, kademeli bir sıkılaştırma sürecinin başlangıcı olarak kabul edilmeli. Bu eğilim, Portekiz, İrlanda ve Yunanistan gibi ülkelerin mali sıkıntılarını çözmelerini zorlaştıracak" dedi.
0.25 puanlık artırım, Almanya gibi birlik içinde yüksek büyüme performansı gösteren ülkeler için yetersiz görülürken, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi borç yükü altındaki üyeler için borçlanma maliyetini daha da artırma olasılığı nedeniyle endişeyle karşılanıyor.
GÖZLER TRICHET'DE
Piyasaların şimdi odaklandığı konu ise ECB Başkanı Jean-Claude Trichet'in yapacağı açıklamalarda verdiği mesajlar olacak. Yatırımcılar, Trichet'in konuşmalarının satır aralarında bu yıl faiz artımı sürecinin devam edip etmeyeceğiyle ilgili ayrıntıları yakalamaya çalışacak.
1.43'e yakın seyreden euro dolar paritesi, Trichet'in konuşmasının ardından geriledi. İçeride de euro/TL 2.15'e gelirken, dolar/TL'deki işlemler ise 1.51'in hemen üstünden geçiyor.
Bugün açıklanan diğer bir faiz kararı ise İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) geldi. Özellikle yükselen emtia fiyatlarından dolayı enflasyon sorunu yaşayan İngiltere'nin düşük büyüme performansı nedeniyle yüzde 0.5 olan faiz oranında bir değişikliğe gitmedi.
Japonya Merkez Bankası ise bugün faiz oranlarını değiştirmeyerek gösterge faiz oranını yüzde 0 ile yüzde 0.1 arasında sabit bıraktığını açıkladı.
İŞTE TRICHET'NİN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI:
- Para politikası hala çok genişlemeci. Enflasyonu çok yakından izliyoruz.
- Ekonomik görünüme yönelik riskler dengede seyrediyor
- Avrupa’da bazı segmentlerde bir takım sorunlar var. Bu da euro bölgesindeki makro ekonomik sorunlar yaratabilir.
- Enflasyon yüzde 2.6’ydı, Eurostat’ın tahmini ise yüzde 2.4’tü. Bu daha çok emtia fiyatlarındaki artışın yansıması olarak görülebilir.
- Enflasyonu yüzde 2’ye yakın tutma politikamıza yakın adımlar atacağız.
- Enflasyondaki artış büyük ölçüde enerji fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor.
- Orta vadede enflasyona yönelik riskler yukarı yönde bulunuyor.
- Bankaların acil bir şekilde, sermaye tabanlarını artırması gerekiyor.
- Şu anda aldığımız kararının fiyat istikrarı konusunda çok fazla baskı yaratmayacağına inanıyoruz. Elimizdeki son veriler ekonomik faaliyetlerin oldukça iyi bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Bütün ülkelerin 2011 hedeflerini tutturması uluslararası kamuoyu ve finans piyasaları için oldukça önemli.
SORU - CEVAP
-Faizde bir seri artışın başlangıcı olmadığını söylediniz. Karar, oy birliğiyle mi alındı. ECB, Portekiz’in yardım almasını teklif etti mi?
Oy birliğiyle alındı. Asıl alınma nedeni gelecek de fiyat istikrarını orta vadede sağlamak. Kademeli artışın başlangıcı değil. Fiyat istikrarı için gerekeni yapacağız. Portekiz’e destek arayışında olmalarını söyledik. Portekiz’e yardım tavsiyesi yaptık.
- Karar, euro bölgesindeki çevre ekonomiler üzerine baskı yaratacak mı?
Euro bölgesini bir bütün olarak ele alırsak entegre bir ekonomi, tek bir para birimi var. Oldukça dengeli bir ekonomi. 12 yıldır enflasyon ortalaması yüzde 1.7.
Euro bölgesinde genel manzara böyle ancak bazı mali sıkıntılar çeken ülkeler var. Bu ülkelerin kendi sorunlarını çözmek zorunda. Zaten çalışmalar başladı. Sıkıntılı ülkelerin kendilerini kurtarmak için bazı planları hayata geçirmesi gerekiyor.
331 milyonluk bir nüfusun fiyat istikrarından sorumluyuz. Geçmişten bugüne kadar hep bunun için adımlar attık.