Avrupa Konutları TEM'de komşular buluştu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Konutları TEMde komşular buluştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2009 12:06

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Seyrantepe'deki spor kompleksi için açılacak ihaleye ilişkin, “İlk ihalede verilen teklifleri baz almayacağız, mevcut şartlarda en uygun teklifi verene ihale yapacağız” dedi.

Avrupa Konutları TEM'in spor kompleksinin açılışının yapıldığı ve konut sahiplerini bir araya getirmek için düzenlenen kokteylde konuşan Bayraktar, yaptığı konutlarla TOKİ'nin “marka” olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Kokteylden önce Avrupa Konutları TEM projesinin sosyal tesisini gezen, ardından da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, insanoğlunun aradığı şeyin çağdaş ve mutlu bir yaşam olduğunu, yaptıkları proje ile bu ihtiyacı gidererek, Avrupa Konutları TEM'de 3 bin 100 tane aile oturacağını ve bu ailelerin çocuklarının daha sağlıklı yetişeceğini söyledi.

Modern hayatın gerektirdiği her şeyin bu projede yer aldığını dile getiren Bayraktar, projede binaların, zemini kaplama oranının sadece yüzde 15, geriye kalan bölümün ise yeşil alan olduğunu vurguladı.

Bayraktar, sadece İstanbul'da değil Türkiye'nin birçok yerleşim yerinde de bu tip konseptleri, uydu kentleri oluşturmak için çalıştıklarını belirterek, projenin arsasında daha önceden gecekonduların bulunduğunu ve onlar için de yüzde 80'ini sattıkları bir TOKİ inşaatı yaptıklarını bildirdi.

Gecekondu sahiplerine ileride çocuklarına miras bırakabilecekleri, tapulu evler yaptıklarını ifade eden Bayraktar, gecekondularda kiracı olarak barınanları da 180 aya varan vadelerle aidat öder gibi ev sahibi yapacaklarını kaydetti.

KREDİ ALMASI İÇİN TOKİ'DE STRATEJİK KOMİSYON KARARI ALDIK”

Bayraktar, İstanbul Seyrantepe'deki spor kompleksi inşaatının yeniden ihaleye çıkmasına ilişkin şunları kaydetti:

“Seyrantepe büyük bir spor kompleksi, bu Türkiye'nin meselesidir. Türk spor camiasının meselesidir. Galatasaray'ı sevenlerin, İstanbul'un meselesidir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının meselesidir. TOKİ'nin meselesidir. Birinci ihale konusu var. Şöyle sorular geliyor, 'Niye bu ihaleyi yaptınız'... Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ihale kanunu var. Bu ihale kanununa dayalı olarak yapılan yönetmelikler var. Burada biz en ucuz teklifi verene ihale etmek zorundayız. Buradaki en ucuz teklif neydi? TOKİ'ye en yüksek pay veren idi. Gerekli teminatları da yerine getirdikten sonra, en uygun teklifi verene ihale yapmadığımız zaman TOKİ çalışanları soruşturmayla karşı karşıya kalırlardı. Buradaki yüklenici şartlarını yerine getirdi. Teminatını yatırdı. İnşaatına başladı. Sonradan yüklenici sıkışınca biz mecbur olmadığımız halde, yeni bir ortak istedi, o ortağa biz müsaade ettik. İşin devam etmesi için müsaade ettik. İşin yürüyebilmesi için ne gerekiyorsa bürokratik olsun diğer hususlarda olsun gerekli kolaylıkları sağladık. Üçüncü ortak almasına rağmen işi yürütemeyince, bizim biraz da risk alarak biraz da yetkileri aşarak, ama Türk sporunu düşünmek suretiyle kredi alması için TOKİ'de stratejik komisyon kararı aldık. Yurt dışından yurt içinden kredi bul diye kendisine bunu verdik. Fakat buna rağmen inşaatta bir yürüme olmayınca bu sözleşmeyi fes etmek zorunda kaldık. Biz iş akdini fes ettiğimiz yüklenicinin haklarını da korumak zorundayız. Ama sözleşme şartları doğrultusunda. Eğer, sözleşmesini fes ettiğimiz yüklenici TOKİ'yle beraber gerekli çalışmaları yapar da kendi haklarını koruyacak şekilde bizimle beraber karşılıklı diyalog içinde olursa biz onun haklarını koruruz. Biz devletiz. Hiç kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Ama aç gözlülükler yapılırsa, o zaman devlet de kendini en katı bir biçimde korumak zorundadır.”

Temmuzun 17'sinde ihaleyle ilgilenenlerin dosyalarını alacaklarını ve yeterli olanlara bakacaklarını dile getiren Bayraktar, ilk ihalede verilen teklifleri baz almayacaklarını, mevcut şartlarda en uygun teklifi verene ihale yapacaklarını bildirdi.

Bayraktar, ihale bedeli için “TOKİ daha evvel bunu almıştı, yine aynı şeyi yakalayacağız” diye bir şartlarının olmadığını dile getirerek, yapılacak ihalede TOKİ için en uygun olan teklife bu işi vereceklerini ifade etti.

TOKİ'nin sadece Galatasaray ile ilgilendiği Trabzonspor ile ilgilenmediği söylemlerini de değerlendiren Bayraktar, ”Ben Trabzon'luyum. Hiç kimse benden daha çok Trabzon'lu olmasın. Sayın başkan Trabzonspor'u şampiyon yapsın, ben ne diyorsa hepsini kabul ediyorum. Kimse bize Trabzon sporluluk satmasın en katı Trabzonspor'lu kadar bende Trabzonspor'luyum” diye konuştu.

“TATİLİ EVİNİZE GETİRİYORUZ”

Etkinlikte konuşan Artaş-Öztaş-Doğu Konsorsiyumu İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise projede 3 bin 200 konut yaptıklarını bunun 2 bin 300 tanesini sattıklarını belirterek, konutları sahiplerine taahhüt edilen 24 ayda değil, 22 ayda, Eylül ayında teslim edeceklerini bildirdi.

Çetinsaya, yaklaşık 1 milyar lira hasılat beklenen projedeki, sadece konut sakinlerine hizmet verecek olan, sosyal tesis kompleksinin tam bir yaşam merkezi olduğunun altını çizdi.

Avrupa Konutları TEM sosyal tesisleri içinde 7 yarı olimpik açık, 2 kapalı yüzme havuzu, tenis kortu, basketbol ve voleybol sahaları, fitness squash, plates salonları, restoranlar, cafeler, güzellik merkezi gibi ihtiyaç duyulabilecek her alanda üniteler bulunduğunu anlatan Çetinsaya, “Tatili evinize getiriyoruz” dedi.

Çetinsaya, altyapıda devrim yaptıklarını söyleyerek, “Avrupa Konutları TEM'de yer altında da dev bir yatırım var. Üstelik bu yatırım en son teknolojiyle yapıldı. 3 bin 200 konutluk siteye hayat veren, su, enerji, iletişim sistemleri için yerin altında 3 kilometrelik dev bir galeri inşa edildi” diye konuştu.

Konutları satın alan müşterilerin beyaz yakalı çalışanlar olduğunu dile getiren Çetinsaya, gazetecilerin konut satışlarına ve maliyetlerine ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

“Toplam olarak yaklaşık 725 milyon lira tutarında bir hasılat elde edileceğini hesaplıyoruz. Ama şu anda 425 milyon lira civarında bir hasılat gerçekleşmiştir. Aidatlarımız da çok düşük olacak. 135 metrekarelik konutlara düşen aidat ısınma hariç en fazla 140 lira olacak. Buraya bir 75 milyon lira daha harcayacağız. Bununla beraber yaptığımız yatırım toplamda 350 milyon lirayı bulacak. Buranın arsa karşılığı olarak da 225 milyon lira civarında TOKİ alacak. Satılan konutlardan hak ettiğimiz miktar ise 300 milyon lira civarında oldu. Karımız projenin toplam hasılatının yüzde 15'i olur. Artık müteahhittin 1'e 3 kazanma devri bitti. Böyle bir hayal yok. Bu tür müteahhitlik öldü. Sen ne verirsen her şey resmi. Bu iktidar döneminde ekonomik yönünden şeffaflık arttı.”

Çetinsaya, bir gazetecinin “Seyrantepe ihalesi için ne düşünüyorsunuz?” sorusu için de “Seyrantepe için açılacak ihalede şartların ne olduğuna bakacağız. Bize uyarsa ihaleye girerim” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!