Güncelleme Tarihi:
Avrupa Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, "Avrupa Komisyonu, piyasadaki dominant pozisyonunu suistimal edecek veya kartel oluşturacak tüm firmalara dava açacaktır, bu tür faaliyetler içine giren herkes büyük bir risk altında" dedi. Vestager, Avrupa Komisyonu'nca son dönemlerde büyük şirketlere açılan davalara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
'ADİL OLMAYAN FİYAT' VURGUSU
Rus enerji şirketi Gazprom'un "piyasadaki dominant pozisyonunu suistimal ettiği" yönündeki şikayetlere değinen Vestager, Avrupa Komisyonu'nun bu konuda endişelerini şirkete ilettiklerini dile getirdi. Şu an Gazprom'dan
suçlamalara dair resmi cevap beklediklerini ifade eden Vestager, şöyle konuştu: "Bizim endişe ve suçlamalarımıza söz konusu şirketten bir cevap bekliyoruz. Bunun için dilekçenin yollanmasından itibaren şirketin 12 haftası vardı. Umuyorum ki bu konuda haklı çıkarız. Gazprom'un 5 AB üyesi ülkede doğalgazı adil olmayan fiyatlara sattığını belirledik. Eğer biz haklıysak, tüketicilere doğalgazın daha makul fiyatlarda satılmasını sağlayacağız. Tüketiciler doğalgazı neredeyse hayatlarının her alanında kullanıyor. Şirketler rekabete aykırı faaliyetler yapmadıkça biz de onlara dava açmayacağız. Fakat, Avrupa Komisyonu piyasadaki dominant pozisyonunu suistimal edecek veya kartel oluşturacak tüm firmalara dava açacaktır, bu tür faaliyetler içine giren herkes büyük bir risk altında."
SOCAR ETKİLENMEZ
Vestager ayrıca Azerbaycan'ın milli enerji şirketi SOCAR'ın Yunan DESFA şirketini satın almasıyla ilgili açılan davayı da değerlendirdi. SOCAR'ın Yunan şirketini satın almasından sonra piyasadaki rekabetin zarar görmesi konusunda endişeleri olduğunu anlatan Vestager, "İkinci aşamayı Kasım 2014'te başlattık. Amacımız derin bir araştırma yaparak DESFA'nın satılmasından sonra piyasa nasıl şekillenecek ve tam anlamıyla bir rekabet oluşturulabilecek mi bunu anlamak" ifadelerini kullandı. Komisyon üyesi Vestager, SOCAR'ı sadece bu davayla değerlendirmenin çok doğru olmayacağına dikkati çekti ve "SOCAR gaz piyasasının rekabetçi ve güçlü bir aktörü. Bu davanın sonucu ne olursa olsun, SOCAR, TANAP ile Avrupa enerji piyasasında önemli bir aktör olacak. Fakat davanın sonucu hakkında şimdiden bir şey söylemek zor" diye konuştu. SOCAR'ın, Yunanistan'da gaz iletimi yapan tek şirket DESFA'yı satın alması üzerine açılan davanın ikinci aşamasında taraflara Avrupa Komisyonu'nun dile getirdiği endişeleri gidermesi için 90 iş günü süre verildi. 23 Mart'ta biten bu süre sonunda şirketler Avrupa Komisyonu'nu ikna edemediği için, dava askıya alındı. SOCAR ve DESFA, Komisyon'un endişelerini giderecek ikinci bir cevap hazırladıklarında süreç yeniden başlatılacak.