Güncelleme Tarihi:
TEKNOLOJİ dünyasının gözü kulağı Almanya Berlin’de düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA’da. Beyaz eşyadan, akıllı bilekliklere kadar birçok farklı ürün gamının bir araya geldiği fuar, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük fuarı olma özelliğini de taşıyor. Teknoloji şirketlerinin yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlerini ilk kez tüketicilere sunduğu fuar, bu yıl özellikle ana ürün gruplarında beklentilerin altında kaldı. Ancak teknoloji devlerine kıyasla daha küçük şirketler ise IFA’yı sergiledikleri ürünlerle deyim yerindeyse ‘sırtına alıp taşıdı’. Robotlardan dronelara, uyku kalitesi ölçen cihazlardan elektrik süpürgelerine kadar birçok sıradışı ürün IFA’daki yerini aldı. Kısaca uzun yıllar boyunca tanıtılan beyaz eşya ve televizyonlarla öne çıkan IFA’ye bu kez icatlar damga vurdu. Biz de son teknolojiyle geliştirilen bu icatları bir araya getirdik. İşte IFA’ya damga vuran teknolojik icatlar.
Servis robotu
‘Qihan’ÇİNLİ teknoloji üreticisi Qihan, robot modeli Sanbot’u ilk kez IFA’da gösterdi. Servis için tasarlanan Sanbot, üzerinden bulundurduğu 3 boyutlu görüntü algılama teknolojisi ile etrafı tarıyor. Robotta ayrıca 7 adet mikrofon ve hassasiyet sensörü yer alıyor. Bu sayede insanlardan aldığı komutları yerine getiriyor.
Uçan yumurta
SIRADAN insansız hava araçlarının (drone) tasarım çizgisi dışına çıkmayı amaçlayan Powervision Robotics şirket, ‘PowerEgg’ adındaki modelini tanıttı. Tasarım çizgisini yumurtadan alan drone modelinin pervane ve iniş takımları kapanıyor. Bu sayede ise taşınma kolaylığı sağlıyor. Çocukların da kullanabileceği bir model olan PowerEgg, 4K video çekimi de yapabiliyor.
Çerçeveyi tamamen kaldırdı
GÜNEY Koreli teknoloji devi LG, televizyon modellerindeki iddiasını arttırıyor. IFA’da sergilediği ‘Signature’ serisi televizyon modellerinde metal çerçeveyi kaldıran şirket, ekranı da cam bir platformun üzerinde monte etmiş. Bu sayede akıllı telefondan daha ince olan bir yapıya kavuşan televizyonun izleme açısı da genişlemiş durumda. OLED teknolojiye sahip olan modellerin önümüzdeki aylarda Türkiye’de de satışa çıkması bekleniyor.
En teknolojik kahveci
ÖNÜMÜZDEKİ yıllarda kahve siparişini insanlara değil, robotlara vereceğiz. Bu konsepti kanıtlamak isteyen Sony, ‘Xperia Agent’ adındaki robotu ilk kez IFA’da sergiledi. Sesli komut sistemiyle çalışan robot, bağlı olduğu kahve makinesindeki seçeneklere göre kahvenizi yapıyor. Robot bununla kalmıyor, aynı zamanda gelen telefon ve videolu görüşmelerinizi de yapmanızı sağlıyor.
Kedileri lazerle oynatıyor
TEKNOLOJİ şirketi Pawbo’yu satın alan Acer, bu işbirliği sonrasındaki ilk ürünü IFA’da sundu. Evcil hayvanların yiyeceklerini verebilen ve lazer pointer ile oynatan ‘Pawbo+’ adındaki yeni ürün, üzerindeki kamerasıyla aklınızın evde kalmamasını sağlıyor. 110 derecelik geniş açılı bir lense sahip olan modelin üzerinde hoparlör ve mikrofon seti de bulunuyor. Akıllı telefonlarla erişilebilen Pawbo+ ile evcil hayvanlarınızı uzaktan kontrol edebiliyorsunuz.
Uyku kalitenizi artırın
BEURER şirketinin geliştirdiği ‘Sleepline’ adındaki ürün kullanıcıları gece uyurken takip ediyor. Bir aydınlatma lambası tasarımında olan ürün, hareket ve ses sensörüne sahip. Horlama veya nefes güçlüklerinin yanı sıra uyurken çok fazla hareket eden kullanıcıları takip eden cihaz, akıllı telefonlar üzerinden kullanıcıların daha kaliteli bir uyku geçirmeleri için uyarıyor.
Araçlara daha azyakıt yaktıracak
BÜYÜK şehirlerin trafiği yoğun olsa bile araçlara daha fazla yakıt yaktıran en önemli sebeplerin başında yanlış kullanım geliyor. Kullanıcıların birçoğu ya gereksiz gaza basıyor, ya da gereksiz fren yapıyor. Bu sorunun önüne geçmek isteyen navigasyon uzmanı ‘TomTom’, fuarda ‘CURFER’ adındaki cihazı tanıttı. Bu cihazla bağlı bir telefon üzerinden daha performanslı bir sürüş yaparak daha az yakıt harcayabiliyorsunuz.
Kredi kartı kadarince takip cihazı
DAHA önce anahtarlıklara takılabilen takip cihazını kullanıcılara sunan Tile şirketi, IFA’da yeni modelini duyurdu. ‘Tile Slim’ adındaki yeni takip cihazının en önemli özelliği bir kredi kartı kadar ince olması. Bu sayede cüzdanınızı kaybetseniz bile akıllı telefon uygulamasından cüzdanınızın yerini kolaylıkla bulabileceksiniz. Satış fiyatı ise 30 dolar.
Kulaklıklara kablosuz kontrol
BİRÇOK kulaklık modelinin üzerindeki kontrol tuşları bazı akıllı telefonları kontrol edebiliyor. Örneğin; Samsung kulaklıkların üzerindeki kontrol tuşları iPhone modellerinde çalışmıyor. Bu sorun için harekete geçen Griffin şirketi, kulaklıklardan bağımsız olarak akıllı telefonların ses fonksiyonlarını kontrol eden bir kumandayı tanıttı. Modelin satış fiyatı 25 dolar olacak.
Ters dönse bile kendini düzeltiyor
ELEKTRİKLİ süpürgeler konusunda yeni teknolojilere kafa yoran şirketlerin başında gelen Dyson, IFA’da geliştirdiği yeni teknolojiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. ‘Cinetic Big Ball’ adındaki model, süpürge yapılırken sıkça karşılaşılan bir sorunu çözüyor. Ters döndüğünde kendini düzeltebilen model, bu sayede kullanıcıların zamanını da çalmıyor.
HAFTANIN TRENDİ
Kendi robotunukendin yapROBOTLAR artık hayatımıza girdi. Bu gelişmeye seyirci kalmamak için ise robot geliştirme kitleri var. ‘Ubtech Jimu’ adındaki kit, çocuklara bile robot yapmayı öğretiyor. 201 parçadan oluşan modeli programlayarak, istediğiniz komutları robota verebilirsiniz.Satış fiyatı: 449 TL
OYUN DÜNYASI
Mekanik insanlar geri döndüYIL 2029. Mekanik olarak geliştirilmiş insanlar diğer insanlardan soyutlanarak toplum dışına itildiği bir hikayeyi ele alan ‘Deus: Mankind Divided’ ile yeni bir heyecana hazır olun. Oyunun kahramanı gizli ajan Adam Jensen, kendi türünün aşağılandığı bu dünyada, amansız bir mücadele verecek. Oyun, Xbox ve PlayStation 4’te yer alıyor.Satış fiyatı: 280 TL
UYGULAMA 3 BOYUTLU MODEL
TEK bir karede çekilmiş fotoğraflar artık yeterli gelmiyor. Bunun yerine ise 3 boyutlu (3D) modelleyen yeni bir akım var. ‘Seene’ adındaki uygulama, fotoğraf çekimi yaparken kamerayı sağa ve sola hareket ettirerek 3D model çıkarılmasını sağlıyor. Uygulama iOS işletim sistemlerinde var.Ücretsiz