Avrupa, ‘Eylem BirliÄŸi’ne döndü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, ‘Eylem Birliği’ne döndü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2012 01:51

Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi nedeniyle kemer sıkmak zorunda kalan Avrupalılar, 23 ülkedeki 40 işçi sendikasının ‘Eylem ve Dayanışma Günü’ kapsamında protesto düzenledi. Sendikalar, kemer sıkma önlemlerinin bırakılması gerektiği çağrısını yaptı.

Haberin Devamı

AVRUPA BirliÄŸi (AB) üyesi 23 ülkede 40 işçi sendikası, ‘Eylem ve Dayanışma Günü’ kapsamında düzenledikleri eylem ve grevlerle artan iÅŸsizliÄŸi ve kemer sıkma önlemlerini protesto etti. BirliÄŸin 1.6 trilyon Euro’yu bulduÄŸu tahmin edilen borçları nedeniyle kemer sıkmak zorunda bırakılan Avrupa BirliÄŸi vatandaÅŸları, seslerini duyurmak için eylemlere baÅŸladı. Avrupalı hükümet liderlerine, ‘büyüyen sosyal kaygıların giderilmesi ve kemer sıkma önlemlerinin bırakılması’ çaÄŸrısını yapan işçi sendikaları, ağırlıklı olarak borç krizindeki Ä°spanya, Yunanistan, Portekiz ve Ä°talya’da greve çıktı. Belçika, Almanya, Fransa, Polonya ve bazı DoÄŸu Avrupa ülkelerinde de protestolar düzenlendi.Â

EYLEMLER ERKEN BAÅžLADI

İspanya ve Portekiz’deki sendikalar, ücretlerde, sosyal yardım ödemelerinde ve hizmetlerde kesinti, vergilerde ise büyük artış öngören kemer sıkma önlemlerini protesto etmek için önceki gece yarısı greve başladı. İşsizliğin yüzde 25’e ulaştığı İspanya’da önceki gece yarısından itibaren yürüyüşler başladı. Danone ve Heineken’in de aralarında olduğu pek çok büyük şirketin fabrikasında üretimin durduğu belirtildi. İspanyol işçi sendikaları ülkedeki iş gücünün yüzde 80’inin grevlere katıldığı bilgisini verirken, ülkede ulaşım sistemi de en düşük seviyede faaliyetlerini sürdürüyor. Bütçe kesintilerinden etkilenen AB’deki endüstriyel iş gücü son 3 yıldaki en kötü dönemini yaşıyor.

Haberin Devamı

ATÄ°NA DÄ°KEN ÃœSTÃœNDE

Portekiz’de de sabahın ilk saatlerinden itibaren başlayan yürüyüşlerde AB, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) kınayan pankartlar taşınıyor. İspanyol sendikalar, 78 milyar Euro’luk kredi için kemer sıkmayı ülkeye şart koşan Troyka’ya karşı yürüyüşe geçerken, İtalya’da da ulaştırma işçileri ülke çapında 4 saatlik grev yaptı. Yunanistan’da da işçiler, son iki aydaki üçüncü greve gitti. Atina’nın Cuma günü 5 milyar euroluk bir borç ödemesi var ve hükümet iflas etmemek için kurtarma kredisine ihtiyaç olduğunu söylüyor. Yunanistan, kurtarma paketinin 31,5 milyar euroluk son taksidini alabilmek için, ücretlerde kesinti, istihdam piyasasında reformlar ve çeşitli kesintiler öngören bir dizi önlem almak zorunda.

Haberin Devamı

200 uçuş iptal oldu

GREVLER nedeniyle birçok havayolu şirketi Avrupa’daki uçuşlarını iptal etmek zorunda kalırken, 200 uçak seferinin ertelendiği bildirildi. Özellikle İspanya ve Portekiz’de grevlerin etkili olduğu bilgisi verilirken; Avrupa Sendikalar Konfederasyonu sözcüsü Judith Kirton-Darling kesinti paketlerinin işe yaramadığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!